Skocz do zawartości

[Merida H-Bag II] Pytanie o uchwyt

kapelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie do osób posiadających torby lub wiedzących czy uchwyt na kierownice przy tej torbie będzie pasował na 31,2mm (jakoś tak)

Napisano

Mam tą torbę - kupiłem "w ciemno" sugerując się marką i doświadczeniem firmy.

No i o ile sama torba bardzo fajna, to z mocowaniem Merida tu dała d...y.

Raz, że mało który sprzedawca (jak również producent) podaje średnicę kierownicy, co może sugerować uniwersalność,

jednakże tak nie jest - ja na trzech kierownicach miałem problem, z czego jedna była za gruba (prawie 26mm).

Dwa - na pozostałych dało się uchwyt przykręcić ponieważ poza mostkiem szybko się zwężały,

ale i tak miałem tam konflikt z linkami - po założeniu torby linki były tak przez nią wygięte,

że tak hamulce, jak i przerzutki (ale hamulce w szczególności) nie działały poprawnie.

Najzwyczajniej uchwyt był deczko za krótki i brak możliwości wydłużenia.

Nawet na stronie Meridy na zdjęciu klamki hamulcowe zostały mocno w dół przekręcone.

52_1.jpg

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Ja wymieniłem oryginalne mocowanie na uchwyt systemu KLICKfix i wszystko pięknie da się dopasować.

Najlepiej zapytaj sprzedawcę o średnicę kierownicy, bo jak dostaniesz to co ja,

to na 100% nie założysz tego na kierownicę o średnicy 31,2mm ;)

Napisano

Dzięki za odpowiedź , byłem w sklepie i popatrzyłem na te wszystkie torby gdy zapytałem o rozmiar uchwytu (nawet przymierzaliśmy w sklepie) żaden nie pasował na ponad 31.

Więc wybór został ograniczony do uchwytu na rzepy , ale co do tego nie jestem przekonany .

Napisano

Naprawdę polecam przyjrzeć się produktom i wynalazkom KLICKfix ;)

Tutaj masz uchwyt dla Twojego rozmiaru - Handlebar adapter oversize Ø 31,8mm

vdnradoeitfwvqpxsyhhpxuzcdbfieybnbehwkek-middle2.jpeg

Ja kupiłem właśnie taki uchwyt + płytka mocująca do torby + przedłużacz,

zamieniłem mocowanie w torbie i mam święty spokój również z linkami ;)

Nie wiem, dlaczego nie mogę dorwać linku bezpośrednio do produktu

Szukaj - adapter overview>KLICKfix Handlebar Adapter System> Handlebar adapter oversize Ø 31,8mm

lub na stronie głównej w polu wyszukiwania wpisz - Handlebar adapter oversize Ø 31,8mm

Napisano

Witam, chciałbym podpytać użytkowników tej sakwy o sposób jej mocowania do kierownicy. Chodzi mi o to czy sakwa jest odsunięta od kierownicy czy też system montowania jest tak skonstruowany, że sakwa jest bezpośrednio przy niej (tak mi to wygląda na zdjęciach). Mam dosyś wąską kierownicę i w związku z tym przy jej środku ciasno od linek a i klamki hamulców są dosyć blisko siebie tak, że przylegająca do kierownicy sakwa może wpływaćna pracę hamulców i przerzutek albo te będą ją po prostu dźwigały w górę.

Napisano

Czy ktoś ma może jakieś rozwiązanie dot. montowania tej torby oprócz zaproponowanego wcześniej ? Ten system chyba w Polsce nie jest dostępny a i cena prawie taka jak sama torba. Szperam po Allegro i naprawdę nie widzę jakiejś ciekawej alternatywy dla tej torby.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam,

zakupiłem niedawno tą torbę na 'alledrogo' skuszony atrakcyjną ceną i ... mam teraz podobny problem jak opisany powyżej - torba nie pasuje do mojej kierownicy w rowerze (Kross EVADO 2.0), tzn. jest za blisko linek oraz obejmy mocowania torby nie pasują do 'zgrubienia' kierownicy w okolicy mostka. Zacząłem szukać jakiegoś 'adaptera', ale ciężko coś wymyśleć. Natrafiłem w necie na taki gadget:

http://www.bikeman.pl/uchwyt-na-kierownice-infini-arcspan-p-1898.html

Zamówiłem dwie sztuki takich uchwytów (nie są drogie, jak już mam się tylko patrzeć na tą torbę, to spróbuję jeszcze nimi się poratować). Jak rozwiązanie będzie pasowało, to zrobię zdjęcie i wkleję tutaj na forum, aby inni posiadacze tej troby mogli ocenić czy da się ją zamontować większości rowerów.... bo nie powiem - Merida 'dała trochę ciała' z jej mocowaniem do kierownicy ... :verymad::wallbash:

Czy ktoś ma może jakieś rozwiązanie dot. montowania tej torby oprócz zaproponowanego wcześniej ? Ten system chyba w Polsce nie jest dostępny a i cena prawie taka jak sama torba. Szperam po Allegro i naprawdę nie widzę jakiejś ciekawej alternatywy dla tej torby.

Napisano

No i udało się! Uchwyty doszły, zamontowałem je od razu i efekty można obejrzeć na zamieszczonych zdjęciach ... wyglądają jakby były fabrycznie dostarczane z tą torbą! :woot:Wszystko ładnie pasuje, linki nie są 'przyciśnięte', ba! zyskałem dodatkowe miejsce na GPS, itd.

post-167530-0-76730900-1374616712_thumb.jpg

post-167530-0-14295300-1374616713_thumb.jpg

post-167530-0-46968500-1374616713_thumb.jpg

post-167530-0-81455500-1374616713_thumb.jpg

Napisano

Czy po zastosowaniu takiego rozwiązania nie ma problemu obsuwania się uchwytów przy obciążeniu torby?

Pozdrawiam

Zbych

Jeszcze nie testowałem czy konstrukcja nie będzie się obracać pod wpływem obciążenia, oby nie... uchwyty sprawiają wrażenie solidnie przymocowanych, może dlatego, że jest ich 2x sztuki i jedynym miejsce gdzie torba mogłaby się obrócić są zaciski fabrycznego mocowania do wspomnianych uchwytów. Jutro posatram się ją czymś maksymalnie obciążyć i przejadę się pod krawężniki (oczywiście żeby nie uszkodzić koła!) i popdrzucam przodem, aby zobaczć jak zachowuje się cała konstrukcja. Sądzę, że na równej drodze mocowanie torby powinno być stabilne (tam gdzie są zaciski podłożyłem docięte paski z gumy).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze nie testowałem czy konstrukcja nie będzie się obracać pod wpływem obciążenia, oby nie... uchwyty sprawiają wrażenie solidnie przymocowanych, może dlatego, że jest ich 2x sztuki i jedynym miejsce gdzie torba mogłaby się obrócić są zaciski fabrycznego mocowania do wspomnianych uchwytów. Jutro posatram się ją czymś maksymalnie obciążyć i przejadę się pod krawężniki (oczywiście żeby nie uszkodzić koła!) i popdrzucam przodem, aby zobaczć jak zachowuje się cała konstrukcja. Sądzę, że na równej drodze mocowanie torby powinno być stabilne (tam gdzie są zaciski podłożyłem docięte paski z gumy).

Witam.

I jak, konstrukcja stabilna? czy raczej odpuszczać? Bo właśnie chciałem zakupić tą torbę.

Napisano

Witam

Wsadziłem do torby dwa tomy 'małego poradnika mechanika' i przejechałem się na trasie... tak jak sądziłem - na 'gładkim' nie ma problemu, ale jak zaczynają się wyboje to torba zaczyna podskakiwać, chociaż nie zauważyłem żeby jakiś uchwyt obrócił się czy zniekształcił. Dlatego jak już ktoś kupił tą torbę może doposażyć się we wspomniane uchwyty, ale zaznaczam, że nie ma się co spodziewać niewiadomo jakiś możliwości przewozowych - jakaś butelka z napojem, płaszcz przeciwdeszczowy, prowiant i ... tyle. Wina jest tutaj po stronie fabrycznego mocowania torby merida, która sama w sobie jest solidnie wykonana i całkiem pakowna, jednak plastikowy zaczep nie budzi mojego zaufania co do obciążania go konkretnym ładunkiem. Czy kupiłbym drugi raz tą torbę? Chyba nie... za dużo kombinowania - lepiej dołożyć pare PLN i rozejrzeć się za czymś z solidniejszym mocowaniem.

Pozdrawiam!

Witam.

I jak, konstrukcja stabilna? czy raczej odpuszczać? Bo właśnie chciałem zakupić tą torbę.

Napisano

Ok, dzięki za informacje. W takim razie trzeba zacząć rozglądać się za jakąś inną torbą na kierownicę.

Jakby ktoś miał coś sprawdzonego to proszę o info na maila.

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Witam wszystkich po raz pierwszy!

Ja także rozeznałem temat torby na kierownicę 31,8 do mojej Meridy TFS 300D. Najpierw zamówiłem torbę Merida H-Bag II w sklepie Bike Atelier z obiorem osobistym w oddziale, ponieważ po lekturze wielu postów miałem wątpliwości, czy będzie możliwa do zastosowania. Faktycznie całe szczęscie nie było potrzeby jej kupowac, gdyż zawierała wyłącznie mocowanie na cienką rurę kierownicy. Sprzedawca jeszcze mówił, że przecież na TAKĄ kierownicę w TAKIM rowerze to nie powinno się zakładać TAKICH toreb. No cóż - puryzm sprzedawcy, a pragmatyzm użytkownika to dwie różne sprawy :)

Dlatego poszukałem dalej i znalazłem na aukcjach w kilku firmach - drożsżą od tamtej o 20 zł (119 + 5 zł przesyłka), a opisaną jednakowo jako H-Bag II, lecz po napisaniu do kilku sklepów wyłacznie od jednego uzyskałem odpowiedź, iż to jest prawdziwy H-Bag II, który posiada porządniejszy uchwyt niż starszy model, który co najważniejsze jest UNIWERSALNY. Dostałem kilka zdjęć i dwa dni później torba była u mnie.

Generalnie wrażenia naprawdę pozytywne. Uchwyt ma wewnątrz dodatkowe, zdejmowalne pogrubienie, po którego demontażu możemy założyć ją na grubą kierownice. W komplecie oprócz śrub jeszcze dwie dodatkowe "wspomagające" (kontrujące) nakrętki i perfekcyjnie wykonane trzy komplety gumowych uszczelek (do zastosowania przy różnych typach kierownic). Samą torbę używam już prawie 3 tygodnie i wyśmienicie spełnia swoją rolę. Mam nadzieję, że mocowanie długo wytrzyma przewożone towary. Do załączonych owalnych podkładek ja w sklepie metalowym zakupiłem jeszcze po dwie normalne okragłe za 0,20 zł.żeby móc ją jeszcze mocniej skręcić.

Widoczną rozpórkę między obiema częsciami stosuje się do podrzymywania "poziomu" w razie naładowania - najlepiej od razu ustawić ją na maksa na najbliższe otwory żeby torba nie krępowała nam linek nawet przy większym obciążeniu.

Poniżej dwa zdjęcia uchwytu z torby.

post-175727-0-42782600-1403357418_thumb.jpg

post-175727-0-11042500-1403357448_thumb.jpg

(mam jeszcze dwa ciekawe zdjęcia, ale limit nie pozwala na ich umieszczenie pomimo drastycznego zmniejszenia :) wrzucę je później w miarę możliwości)

Generalnie torba ta jest najlepszą w stosunku jakość/cena do rowerów z grubą kierownicą. Oglądałem ich już mnóstwo i niczego w podobnej cenie tak dobrze wykonanego sie nie znajdzie. Proponowano mi takie za 4 stówy, ale ja nie potrzebuję kolumbryny tak wielkiej, że prawie zasłaniającej widoczność tylko niewielką torbę, gdzie mogę wrzucić wygodnie mapę i kilka rzeczy osobistych i/lub jedzenie. Samą torbę odróznić można od tej starszej nowym logo Meridy z górami w kształcie litery "M" i bardziej nasyconym kolorem zielonym (w tej starszej zielony jest bardziej żółtawy). 

Do cienkiej kierownicy w innym rowerze mam jeszcze inną torbę zupełnie nie do zdarcia, która posiada jeszcze bardziej zaawansowane mocowanie z trwałą "podpórką" z litego plastiku i bardzo wytrzymałymi, grubymi uchwytami oraz rewelacyjnym usztywnieniem (w kształcie litery U), które powoduje, iż torba jest zawsze sztywno ustawiona. Do tego ma świetny składany mapnik. Niestety nie występuje w wersji grubej.

Kupiłem ją w czeskim intersporcie. Być może w polskim też będzie. Nosi markę Cytec i wygląda następująco:

http://katalog.intersport.cz/product/cytec-brasna-travel

Napisano

Nooo... widzę, że Merida "poszła po rozum do głowy" ;)

To jest zupełnie inne mocowanie niż to, które było poprzednio - to bardziej przypomina system KlickFix.

Ale najważniejsze jest to, że zmienili "uniwersalność" grubości kierownicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...