Rocky Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Hej, przymierzam się do zakupu ramki Specialized Epic Marathon. Czy moglibyście wypowiedzieć się na temat ramy, zawieszenia fox brain, wagi oraz wrażeń z jazdy. Szukałem troszkę po necie, ale są dość stare wypowiedzi i wiadomo, że technika poszła w przód, a jest to ramka najprawdopodobniej sprzed 2008 roku. Jeżeli ktoś jest w stanie po zdjęciu podać rocznik tej ramy, to również poproszę o info. Chciałbym również poznać wasze opinie, czy warto inwestować w taką ramę czy może poszukać czegoś innego. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 http://www.forumrowe...ll-specialized/ Niewiele ale zawsze coś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Skoro jest ze stopu M4 to rocznik 2005 ... A właściwie sądząc po kolorze Braina rocznik 2004 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 To czy warto kupić taką ramkę za 1300 zł?? Jak jest z komfortem jazdy na nim, słyszałem że tylne zawieszenie potrafi się nieżle popsuć?? Czy warto się przesiadać z Treka 8500?? Głównie chodzi o maratony, a na HT odczuwam znaczny ból pleców, stąd pomysł na fulla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ból pleców wynika zazwyczaj z mocno pochylonej sylwetki. Full tu nie pomoże, chyba że da bardziej zrelaksowaną pozycję. Ale na to bym w Epiku nie liczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A w jakim rozmiarze masz tego Treka 8500 ?, powinieneś mieć 18,5" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 W tej cenie na pewno nie warto i tak jak wyżej - nie licz na jakiś super komfort - jest bardziej miękko w porównaniu do HT ale to rama do ścigania. Jak chcesz coś wygodniejszego szukaj raczej stumpjumpera fsr i podobnych modeli innych firm. Czasem okazyjnie trafiają sie treki ex albo giant trance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Jeśli ten Epic jest w rozmiarze L to przy 183 cm. da dosyć wyciągniętą pozycję (długość ramy horyzontalnie 615 mm) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A w jakim rozmiarze masz tego Treka 8500 ?, powinieneś mieć 18,5" Taki właśnie rozmiar posiadam, ale po przejechaniu 15 km maratonu wstępuje ból w plecy i nie nadaję się do jazdy. Wyczytałem gdzieś, że full odciąża plecy. Jeśli ten Epic jest w rozmiarze L to przy 183 cm. da dosyć wyciągniętą pozycję (długość ramy horyzontalnie 615 mm) ... Tak jest to L. Z własnych obserwacji zauważyłem, że jeżdżąc poprzednio na Cube Acid w rozmiarze 20" plecy nie doskwierały. Stąd wydaje mi się iż ramka jest zbyt mała... (w treku rzecz jasna) Ewentualnie może taka propozycja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Rama w Treku nie jest zbyt mała, jest dłuższa niż Cube Acid 20" (a długość podsiodłówki nie ma tu nic do rzeczy) na pewno Trek jest bardziej sportowy ..., Ty potrzebujesz krótkiej turystycznej ramy z wysoką główką - jesteś słabo rozciągnięty, ot i cała tajemnica PS Jeśli Anthem to w rozmiarze 18", będzie krótki jak Cube Acid 20", do tego wysoko kierownicę i będziesz siedział jak na Acid ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Nie wiem jaki masz mostek w Treku, ale nie zdziwiłbym się gdyby wstawienie krótszego zmieniło sytuację. Do tego jakiś riser, trochę kombinacji z podkładkami i powinno być ok. No chyba że już próbowałeś i wiesz, że nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ty potrzebujesz krótkiej turystycznej ramy z wysoką główką - jesteś słabo rozciągnięty, ot i cała tajemnica Tylko, że zależy mi na startach w maratonach, natomiast profil turystycznej ramy troszkę się z tym gryzie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 No to pracuj nad mięśniami pleców i nad rozciągnięciem kręgosłupa, wzmocnij ręce, możesz też lekko skorygować pozycję na obecnej ramie. Sama rama bez pacy nad sobą niczego nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Co byś polecił na rozciąganie?? Bo chyba w tym tkwi problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Nie wiem, ja mam giętki kręgosłup, zapytaj w dziale "Trening rowerowy i zdrowie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 19 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Tylko, że zależy mi na startach w maratonach, natomiast profil turystycznej ramy troszkę się z tym gryzie ;( Miałam Speca Epica Mara............. i byłam z niego zadowolona - ale tego za dużo aby pisać a jak chcesz to zadzwoń. Faktem jest że to wersja to chyba 2004 lub 5 http://www.specialized.com/us/en/bikes/archive/2004/04epic/04epiccomp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wersja nie chyba, tylko na pewno 2004, tyle, że odpowiedni rozmiar - czyli L jest jeszcze dłuższy niż Trek 8500 ... , więc raczej niech pracuje nad tym żeby się "zgrać" z Trekiem który jest zupełnie niezłą ramą do startów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 19 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Wersja nie chyba, tylko na pewno 2004, tyle, że odpowiedni rozmiar - czyli L jest jeszcze dłuższy niż Trek 8500 ... , więc raczej niech pracuje nad tym żeby się "zgrać" z Trekiem który jest zupełnie niezłą ramą do startów. Nie do końca masz racje. Chciałabym wiedzieć jakiej długości jest mostek w Treku a i zobaczyć pozycję na tym rowerze. Jeżeli ból w kregosłupie bierze się z jakiegos schrzenia to tylko full może pomóc. Proszę autora o kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 bikergonia widzę, że jesteś z Warszawy. Może w cieplejszy dzień gdzieś się złapiemy na rowerach i wtedy będziesz mogła ocenić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bikergonia Napisano 19 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 bikergonia widzę, że jesteś z Warszawy. Może w cieplejszy dzień gdzieś się złapiemy na rowerach i wtedy będziesz mogła ocenić. Pozdrawiam Z wielką chęcią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Chciałabym wiedzieć jakiej długości jest mostek w Treku Co do mostka, to jest to SYNCROS 110 mm. Może troszeczkę za długi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Możesz spróbować z mostkiem 100 mm, ale raczej nie krótszym, przy krótszym z Twoim wzrostem i długości ramy 18,5" miał byś słabo dociążony przód jak na rower XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Tylko czy skrócenie o 1cm długości górnej roweru może wpłynąc na poprawę sylwetki i zniwelować ból pleców :0 Wydaje mi się, że niezbyt odczuwalna może być ta zmiana... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Tyle, że 10 mm to wyczuwalna różnica, dosyć znacząco wpływa na prowadzenie roweru, na sylwetkę też wpływa, nie znacząco ale odczuwalnie, skoro chcesz jeździć sportowo nie możesz roweru przerobić na turystyka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Czyli Twoim zdaniem skrócenie mostka o 1 cm odciąży plecy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.