Legion84 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Witam, posiadam od roku siodełko żelowe zakupione na allegro. Wydaje mi się jednak, że w połączeniu tego siodełka i spodenek z wkładką nie zdaje ono egzaminu ( za miękko?). Doszedłem do wniosku żeby zakupić siodełko tzw. deskę. Myślicie, że to dobry kierunek? Czy po prostu kupić siodełko żelowe z mniejszą ilością wkładku żelowego? Czekam na porady i doradztwo w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Cóż. Jak dla mnie to całość zależy "od tyłka". Próbowałem różnych siodeł i osobiście wolę "deskę" od żelowej kanapy. Jak jest miękkie siodło to tak jakby stelaż się wybija W dodatku tyłeczek mam trochę chudy ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 A jakiego siodełka używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ostatnio używałem takiego Kellysa http://allegro.pl/siodlo-kellys-kls-cognithor-2-kolory-bmk-i3057353725.html Obecnie San Marco PONZA na karbonowym stelażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Nie ma prostej odpowiedzi jakie siodełko, to co pasuje jednemu wcale nie musi pasować innemu, dobór siodełka może nastąpić tylko metodą prób, pomiędzy żelem a "deską" jest jeszcze spory wybór twardości a w dodatku spory wybór kształtów ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Jak najbardziej rozumiem Twoje podejście do sprawy:) Poszukuję jednak jakis siodełek, żebym wiedziałw którą strone się kierować. Czy w strone "desek" czy tak jak piszesz w stronę pomiędzy żelem a "deska". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 W dodatku to i tak kwestia przyzwyczajenia w pewnym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Na 100% Selle Italia,Fizik,Specialized,a być może jeszcze jakiś producent mają programy wypożyczania siodeł,najczęściej za free po zdeponowaniu wartości siodła. Bierz,testuj,oddawaj do skutku.Wyrobisz szobie pogląd na to co Ci pasuje.Zmniejszysz ryzyko wtopy po zakupie w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Nie wiem ile możesz wydać, to jest moim zdaniem ciekawe siodełko uniwersalne, WTB robi raczej chwalone siodełka... http://www.grawitacyjny.pl/p14188-wtb-siodelko-volt-race.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Jeżeli chcesz dobrą deskę to polecam ci siodło Fizika Nisene hp na karbonie i tytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ostatnio zastanawiałem się nad tymi dwoma: http://www.decathlon.pl/siodo-q-bik-id_8138133.html http://www.decathlon.pl/siodo-italia-id_8157040.html @ Rulez, dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Jeżeli jeździsz w zimie to daruj sobie siodło z wycięciem jak cenisz swój nabiał http://www.rowerowysklep.pl/fizik-siodlo-fizik-nisene-hp-black-ti-7mm-o_l_11423.html siodło jest przecenione o 200 zł więc to doskonała cena jak za Fizika na tytanie i karbonie,w mojej galerii są jego fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 venom bardzo dziękuję za przykład, cena jest na pewno godna uwagi. Zaraz obejrzę fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 No tak, karbon i tytan a waga i tak nie powala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dla mnie najważniejsze aby było wygodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Napisałeś że jest "za miękko". Ale co to znaczy? Czy równoznaczne jest to z "niewygodnie"? Czujesz jakiś dyskomfort? Masz obtarcia, uczucie drętwienia? Bo jeśli z powodu tej miękkości odczuwasz dolegliwości to ma sens zmiana siodła. Nikt ci tu nie powie - deska czy kanapa. Dużo zależy nie tylko od twojej anatomii ale też od rodzaju roweru, stylu jazdy, typowej pozycji do jazdy itd. To samo siodło możesz uznać za wyjątkowo wygodne w rowerze szosowym i fatalnie niewygodne w rowerze miejskim - producenci uwzględniają w konstrukcji siodła pozycję zajmowaną na rowerze. Istotne jest jak silne masz nogi, jak bardzo jesteś "wyjeżdżony", czy używasz plecaka i jeździsz z obciążeniem w nim czy nie. Używam równolegle czterech, różnych co do odczuć i przeznaczenia, siodeł: - selle italia slk, szerokość 130 mm, waga 210 gramów, typ deskowaty, w sztywnym sztywniaku mtb przystosowanym na asfalt. - bontrager evoke 1 w rowerze zimowym, raczej komfortowe, szerokość zbliżona (nie wiem dokładnie jaka), pozycja bardziej wyprostowana; - fizik alliante, waga 270 gramów, używane w fullu enduro, przy bardziej wyprostowanej pozycji - bontrager in form rxl, szerokość 154 mm, deskowane, 210 gramów, w rowerze szosowym; Zamieniałem te siodła między rowerami: - alliante w rowerze sztywnym się nie sprawdzało, niewygodnie, uwierająco; - bontrager in form w fullu, nie sprawdzało się, dyskomfort - slk używałem w rowerze nr 1 i 3, z pozytywnym rezultatem. Siodła bardzo różne co do twardości, kształtu czy szerokości, gdybym wypróbował je tylko w jednym rowerze mógłbym powiedzieć że niektóre z nich były zdecydowanie niewygodne, gdybym wypróbował tylko w jednym ale innym akurat mogłoby się okazać (i tak było) że uznałbym je za super komfortowe. Najbardziej neutralne w odbiorze z wymienionych są: slk i fizik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Trenowałem ten temat. Jak się jeździ z pieluchą siodełko nie powinno mieć więcej niż 150mm (zależy od uwarunkowań osobniczych). W MTB mam San Marco Ponza Power. Twarde, ale sobie chwalę. W trekingowym mam nieco szersze. SR Respiro Sport. Miałem wcześniej WTB Pure V Team, ale nie wytrzymało (bardzo miękkie i wygodne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Napisałeś że jest "za miękko". Ale co to znaczy? Czy równoznaczne jest to z "niewygodnie"? Czujesz jakiś dyskomfort? Masz obtarcia, uczucie drętwienia? Bo jeśli z powodu tej miękkości odczuwasz dolegliwości to ma sens zmiana siodła. Nikt ci tu nie powie - deska czy kanapa. Dużo zależy nie tylko od twojej anatomii ale też od rodzaju roweru, stylu jazdy, typowej pozycji do jazdy itd. To samo siodło możesz uznać za wyjątkowo wygodne w rowerze szosowym i fatalnie niewygodne w rowerze miejskim - producenci uwzględniają w konstrukcji siodła pozycję zajmowaną na rowerze. Istotne jest jak silne masz nogi, jak bardzo jesteś "wyjeżdżony", czy używasz plecaka i jeździsz z obciążeniem w nim czy nie. Na początku jazdy jest ok, ale po przejechaniu krótkiego dystansu, zaczynam się zsuwać z siodła co powoduje "niewygodę" w dalszej jeździe i ciągłe poprawianie pozycji na siodełku. Jeżdże za każdym razem z plecakiem. Czy jestem "wyjeżdżony"? Porównując moje wyniki ( r.2012 ok 2 tys km, r. 2011 ok 1,5 tys km) do Waszych to na pewno nie To jest siodełko, które obecnie posiadam : http://www.bikekatalog.pl/2012//komponenty/3520/Sportourer.X-RACE.Gel.Flow./ Zdecyduje się chyba na zakup siodełka zaproponowanego przez kolegę venom2000: http://www.rowerowys...-o_l_11423.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Biorąc pod uwagę wagę to tam dużo tego żelu nie ma. Mi akurat nie odpowiadają siodełka żelowe, bo jest tak jak mówisz za miękko w połączeniu z pampersem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A czy ten problem ( brak wygody) może być równiez połączony z dziurą w siodełku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ostatnio zastanawiałem się nad tymi dwoma: http://www.decathlon...id_8138133.html http://www.decathlon...id_8157040.html @ Rulez, dzięki za podpowiedź. mi się decathlony nie sprawdziły, delikatne, i na dłuższą jazdę niewygodne. mam velo, selle royal, i tu jakość i wygoda zdecydownie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion84 Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Dzięki wszystkim za rady i wskazówki. Zamówiłem dzisiaj siodełko Fizik wskazane przez kolegę venom2000. Dam znać jak się sprawuje w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Sportsturera X-Race kiedyś również używałem i okazało się ono dla mnie za wąskie - przez co również było nie wygodne. Siodełko zostało wymienione na szerszy model i była wtedy znacząca poprawa. Na komfort podróżowania ma również wpływ ciśnienie w oponach i ich profil. Na cienkich oponach (1.5-1,75), które się pompuje zwykle do ok 4-5 barów jazda jest mniej komfortowa niż na oponach 2-2.2'' i ciśnieniu 2,5-3bary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Dzięki wszystkim za rady i wskazówki. Zamówiłem dzisiaj siodełko Fizik wskazane przez kolegę venom2000. Dam znać jak się sprawuje w czasie jazdy. Tak naprawdę to ten Fizik nie jest żadną "deską" ... ja mam Fizik Gobi XM i jeździ się bardzo dobrze, ale znam takich którym nie pasuje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No to jest fakt iż nie jest to żadna typowa decha ale niewiele jej brak ale jego wygoda i kształt pod kitą jak się układa mi bardzo odpowiada,Legion jesteś z Wawy czemu nie chciałeś go zobaczyć na żywo ?? Mogłeś dać cynka i byśmy się spotkali to byś sobie zobaczył jak się śmiga na nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.