Skocz do zawartości

[pierwsza szosa] Canyon Roadlite AL 6.0 vs. Radon R1 4.0

parmenides

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Forum przeszukałem, ale niestety wyszukiwarka nie jest doskonała, więc pozwoliłem sobie założyć nowy temat.

Interesują mnie te dwa rowery: Canyon Roadlite AL 6.0 oraz Radon R1 4.0. Cena obu niemal identyczna, osprzęt podobny, waga niemal identyczna.

Czy szanowne koleżanki i koledzy mieli okazję spróbować któregoś z nich? Ewentualnie jakie możecie mi wskazać plusy i minusy każdego z nich.

Canyon | Rowery szosowe | Roadlite AL 6.0

Radon Bikes » R1 4.0

Rower do codziennej jazdy tylko dla przyjemności. Codzienne trasy w okolicach od 40-80km po mazowieckich drogach oraz w miarę często po Beskidach (okolice Żywca, Wadowic, Andrychowa, Przełęczy Kocierskiej, Międzybrodzia. Ze względu na góry chcę korbę 50/34 i kasetę 11-28. Rocznie ok. 5-6 tyś km.

Czy możecie coś doradzić? Każdy z nich byłby kupowany oczywiście wysyłkowo.

Naczytałem się o geometrii Canyona i choć jestem bardziej przekonany do niego, to martwi mnie to, że mogę źle wybrać rozmiar ramy dla siebie. Tutaj Radon wydaje mi się bezpieczniejszym wyborem. Mam 178 cm wzrostu i ważę w okolicach 78-81kg (proporcjonalna szczupła budowa).

Bardzo proszę o Waszą radę i opinię. Czym powinienem kierować się przy wyborze takiego roweru? A może zbyt wysoko stawiam poprzeczkę i do takiej amatorskiej jazdy tylko i wyłącznie dla przyjemności i utrzymania formy lepiej kupić jakiś tańszy rower typu Cube Peloton i po zużyciu się części wymienić w nim osprzęt na wyższej klasy.

pozdrawiam

adam

Faktycznie, niemalze identyczne rowery. W Canyonie masz kasete slx 11-32, w radonie Tiagra 11-25 i lepsze opony w tym pierwszym.

Nieco odmienne geometrie. Podstawowa roznica to: wyzsza glowka w Canyonie o 33mm dla rozmiaru 58, jak rowniez podsiodlowka o 20mm. Jak podsiodlowka ma tu marginalne znaczenie, bo siodlo i tak bedzie zawieszone na takiej samej wysokosci w obu rowerach, tak przod moze znacznie wyplynac na odczucia z jazdy. Radon bedzie wymuszal bardziej pochylona pozycje, aczkolwie pytanie ile jest tam podkladek...? Musisz sobie sam odpowiedziec, co bardziej Ci sie podoba, bardziej pochylona czy bardziej wyprostowana pozycja. Ma to wplyw na komfort jazdy.

Pozostale wymiary sa mniej wiecej zblizone.

Bardzo dziękuję,

nie ścigam się , więc bardziej komfortowe ułożenie mi pasuje. Kasetę zmienię jak się zużyje - czyli pewnie przy moich przebiegach - po dwóch - trzech latach. Ideałem dla mnie (z moich doświadczeń w terenie, na którym jeżdżę i mojej kondycji) jest kaseta 11-28. Wtedy dał był radę też w górach (daję radę z taką kasetą i z korbą 48/36/26 obecnie).

Pytaniem wciąż aktualnym jest dla mnie wielkość ramy Canyona. Było trochę o tym na naszym forum, ale może ktoś z użytkowników o podobnym wzroście poradziłby coś. 178 cm wzrostu w Canyonie sugeruje coś pomiędzy S, a M. Skłaniam się bardziej ku "M". Ale wśród innych producentów już zahaczam o rozmiar L (56). Czy Ty lub ktoś z użytkowników Canyona ma jakieś sugestie?

jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

adam

• Mod Team

Na stronie Canyon'a widnieje informacja, że kasetę można zamienić na grupę 105 w konfiguracji 11-28T.

Co do geometrii obu rowerów, to "na oko" od razu widać, że Canyon w porównaniu do Radona ma ją bardziej "zbitą" i tak jak wspomniał kolega 1415chris dłuższą główkę, co w tym przypadku w rzeczywistości skutkuje bardziej wyprostowaną pozycją podczas jazdy. Co za tym idzie Twoja pozycja jest bardziej zrelaksowana/wyprostowana, niż pochylona/sportowa i wygodniejsza na dłuższych dystansach.

Co do wyboru rozmiaru, to powinieneś przymierzać się do czegoś w okolicy 56, ale w przypadku kiedy nie możesz dosiąść roweru i geometrie ram są rożne, to najlepiej jest dobrze się pomierzyć w Fit Calulator - łatwiej będzie Ci dokonać właściwego wyboru. Pamiętaj, że niewielkie różnice w pozycji na rowerze możesz skorygować dłuższym lub krótszym mostkiem.

Fit Calculator - Competitive Cyclist

Za Canyonem przemawia także fakt, że od niedawna mają swój polski oddział w Szczecinie - mam tu na myśli ewentualne reklamacje i gwarancje. Jest tutaj nawet od nich jeden kolega na forum. Na pewno doradzi Ci w sprawie rozmiaru.

Co do osprzętu, to grupa 105 jest lżejsza i pracuje o niebo lepiej od Sory czy Tiagry. No i na pewno jest też ładniejsza ;)

Myślę, że oba rowery warte są swojej ceny, ale wybór należy do Ciebie.

• Mod Team

No masz, przypomniało mi się, że kiedyś przeglądałem test naszych zachodnich sąsiadów tych właśnie rowerów i jak się okazuje dobrze pamiętam.

Ten model Canyona wygrał z Radonem, tylko ze względu na sztywniejszy przedni widelec. Więcej (jak znasz niemiecki ;) ) możesz poczytać tutaj:

Im RoadBIKE-Test: 12 Einsteiger-Rennr�der bis 1.300 Euro bei roadbike.de - 12 Einsteiger-Rennr�der im Test

Co do tych karbonowych ram B'Twin z Decathlonu to wyczytałem kiedyś na jakimś forum szosowym, że lubią pęknąć tu i ówdzie.

Pzdr

• Mod Team

"Spoko oko" kolego, nie ma za co ;)

Ja, jako że trwają jeszcze wyprzedaże ubiegłorocznych modeli dorzuciłbym jeszcze 2 rowery do twoich rozważań (jeśli oczywiście chciałbyś "ulżyć" swojej kieszeni o te kilka stówek więcej) :D

- zeszłoroczny holenderski BeOne: praktycznie pełna Ultegra, te same koła i pochowane w ramę linki:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=75439

lub ewentualnie

- niemiecki Corratec na trochę gorszych kołach, ale za to na pełnej Ultegrze:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=90394

Pzdr

Co do Canyon'a i rozmiarów:

- zmierz swoje wymiary i skorzystaj z naszego kalkulatora: http://www.canyon.com/_pl/tools/pps.html

- możesz również przesłać nam pytanie na poland@canyon.com, pomożemy w wyborze a jak podasz jeszcze numer telefonu w mailu to oddzwonimy.

- Canyon za 20 EUR pozwala na wymianę mostka na dłuższy/krótszy,

- moim zdaniem przy Twoim wzroście L może być za duża ale to zależy jaką masz długość nogi.

Panie Pawle.... a co ma noga wspolnego z rozmiarem ramy...?

Tzn, jakis tam ma ale to chyba najmniej istotny parametr w doborze ramy.

To o czym piszesz ustawia sie wysokoscia wysuniecia sztycy. I jezeli nie mowimy o ekstremalnych sytuacjach (roznica kilku rozmiarow) to nie ma to znaczenia.

Rozmiar ramy to dlugosc gornej rury, reach, wysokosc glowki i stack.

Jeszcze raz dziękuję,

Byłem dzisiaj w Decathlonie i obejrzałem sobie ten rower. Wygląda fajnie, 5 lat gwarancji na ramę - raczej nie powinno być z nią żadnych problemów. Tym bardziej, że ponoć na tej ramie jeździli kilka lat temu zawodnicy. Naprawdę fajny rower.

Ale jakoś wolę Canyona. Po pierwsze dlatego, że mam jakieś zaufanie do marki; po drugie: bo Canyon (pomimo, że rama jest alu) jest lżejszy niż ten karbonowy B'twin; po trzecie: bo Canyon ma lepsze koła.

Canyon jest niemal w tej samej cenie (jakieś 100 zł różnicy)

pozdrawiam serdecznie

adam

Panie Pawle.... a co ma noga wspolnego z rozmiarem ramy...?

Tzn, jakis tam ma ale to chyba najmniej istotny parametr w doborze ramy.

To o czym piszesz ustawia sie wysokoscia wysuniecia sztycy. I jezeli nie mowimy o ekstremalnych sytuacjach (roznica kilku rozmiarow) to nie ma to znaczenia.

Rozmiar ramy to dlugosc gornej rury, reach, wysokosc glowki i stack.

Niestety, ekstremalne sytuacje związane z doborem ramy są częstsze niż mogłoby się to wydawać. Oczywiście długość nogi to nie jest najważniejszy parametr ale moim zdaniem stanowi dobry punkt wyjścia do rozważań o rozmiarze, zwłaszcza dla początkujących. Nie napisałem, że długość nogi przesądza o wszystkim.

Długość górnej rury, stack, reach i główka również są związane z rozmiarem ale również (i oczywiście nie tylko) określają pozycję na rowerze - różne modele w tym samym rozmiarze może mieć różny stack, różny reach, różną wysokość główki - to oczywista oczywistość ;). Dobieranie ramy wg. tych wartości poleciłbym albo zaawansowanym użytkownikom, którzy dokładnie wiedzą, jaką mają mieć pozycję na rowerze albo zmieniają ramę i chcą zachować pozycję z poprzedniego roweru. Takie podejście pozwala zupełnie "odciąć się" od "rozmiarów" (które różne marki podają w różny sposóB) a skupić na wartościach istotnych dla danego użytkownika.

Kolega zaczynający tego posta zaznaczył w temacie, że szuka pierwszej szosy, wspomina, że nie nie jest biegły w czytaniu tabelek z geometrią, szuka roweru rekreacyjnego (czyli wyższy stack, krótszy reach) i podaje tylko swój wzrost (można założyć, że nie zna długości tułowia i kończyn). Moim zdaniem w tym konkretnym wypadku wyjście od długości nogi to dobry punk wyjścia do dalszych rozważań.

A w przypadku tego konkretnego Canyona w rozmiarze L i wzrostu kolegi wydaje mi się, że górna rura może być niekomfortowo wysoko.

parmenides to wybor roweru masz juz za soba. Teraz tylko pozostala kwestia rozmiaru.

Zobacz na geo tych dwoch rozmiarow i jak masz mozliwosc przejsc sie do jakiegos sklepu z rowerami, gdzie moglbys przymierzyc rowery z mniej wiecej podobnymi dlugosciami gornych rur. No chyba ze znajdziesz kogos z dokladnie tym rowerem gdzies w poblizu zamieszkania.

A co Ci wychodzi, korzystajac z kalkulatora na stronie Canyona?

Masz tu rowniez Pawla, jak Ci ewentualnie zle doradzi rozmiar, to bedziesz wiedzial kogo odwiedzic... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...