Skocz do zawartości

[Sensor mocy] czujnik mocy Polar

blasterpl

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem używany zestaw Polara CS600 a w nim jest miedzy innymi sensor mocy.Ja jestem amatorem,rowerem jeżdżę tylko dla podtrzymania kondycji czy ten sensor jest mi przydatny :icon_question:

Jeśli jeździsz tylko do podtrzymania kondycji to sensor mocy nie jest Ci potrzebny. Jednak, jeśli w przysłości chciałbyć coś więcej potrenować, to moim zdaniem nie ma sensu pozbywac się tego czujnika.

Trening oparty o pomiar mocy staje się cora bardziej popularny i jest bardziej precyzyjny niz trening oparty o tętno.

Jeśli jeździsz tylko do podtrzymania kondycji to sensor mocy nie jest Ci potrzebny. Jednak, jeśli w przysłości chciałbyć coś więcej potrenować, to moim zdaniem nie ma sensu pozbywac się tego czujnika.

Trening oparty o pomiar mocy staje się cora bardziej popularny i jest bardziej precyzyjny niz trening oparty o tętno.

W takim razie chyba sprzedam go.Powinny mi wystarczyć pomiary pulsu i kadencji.A za kasę z power sensora może lepszy amor sobie kupie :whistling:

Zakupiłem używany zestaw Polara CS600 a w nim jest miedzy innymi sensor mocy.Ja jestem amatorem,rowerem jeżdżę tylko dla podtrzymania kondycji czy ten sensor jest mi przydatny :icon_question:

Pytanie powinienies sobie zadac troche wczesniej ;)

Sam sensor sprzedasz za niewielkie pieniadze ~300zl maks ;)

A dlaczego tylko do szosówek :icon_question:

Zapoznaj sie z zasada dzialania czujnika Polara, to dowiesz sie, ze jakosc pomiaru w rowerze szosowym jest lepsza niz w mtb ;)

Moc zeby byla uzyteczna musi byc precyzyjnie mierzona, to tez potencjalne grono chetnych ogranicza sie do szosy.

Kolejna rzecza jest sposob montazu, jego dokladnac, a tym samym dokladnosc odczytu, ktora jest wysoce zalezna od montazu.

Od siebie napisze, ze majac Polara(S710i + sensor) oraz PowerTap to jakosc Polara jest calkiem dobra i warta pieniedzy ale nie wiecej niz 300zl za sam sensor ;)

Zapoznaj sie z zasada dzialania czujnika Polara, to dowiesz sie, ze jakosc pomiaru w rowerze szosowym jest lepsza niz w mtb ;)

Moc zeby byla uzyteczna musi byc precyzyjnie mierzona, to tez potencjalne grono chetnych ogranicza sie do szosy.

Kolejna rzecza jest sposob montazu, jego dokladnac, a tym samym dokladnosc odczytu, ktora jest wysoce zalezna od montazu.

Od siebie napisze, ze majac Polara(S710i + sensor) oraz PowerTap to jakosc Polara jest calkiem dobra i warta pieniedzy ale nie wiecej niz 300zl za sam sensor ;)

No tak ale nadal nie rozumie dlaczego na szosowce da się dokładnie zamontować a na MTB nie :icon_question:

No tak ale nadal nie rozumie dlaczego na szosowce da się dokładnie zamontować a na MTB nie :icon_question:

A czy ja gdzies pisalem, ze w rowerze MTB nie da sie tego zamontowac?

Pomieszales dwie kwestie, pierwsza to sposob montarzu, ktory jest wymagajacy i czasami nawet niemozliwy(ksztalt dolnego s-bandu ramy)

Durga rzecz to sposob dzialania Polarowego sensora mocy, ktory lepiej sprawdza sie w rowerze szosowym(drgania lancucha)

http://www.polar.com/en/suport/manuals/User_Manual_for_Polar_2_4_GHz_Power_Output_Sensor_W_I_N_D__in_Polish?product_id=401&category=manuals

Strona 4.

Z instrukcji idzie też wywnioskować, dlaczego umieszczenie tego sensora na rowerze mtb, tudzież jakimkolwiek jeżdżonym w terenie, jest mało sensowne.

User Manual for Polar 2.4 GHz Power Output Sensor W.I.N.D. in Polish | Polar Global

Strona 4.

Z instrukcji idzie też wywnioskować, dlaczego umieszczenie tego sensora na rowerze mtb, tudzież jakimkolwiek jeżdżonym w terenie, jest mało sensowne.

cyt."Sensor mocy nadaje sie jedynie do rowerów

szosowych i jazdy po asfalcie. Sensor nie

nadaje sie do rowerów górskich i rowerów o

nietypowej budowie ramy."

Trzeba przyznać ze mało przekonujące to wytłumaczenie,takie nie bo nie. :icon_confused: Producent zapewne zabezpiecza się przed pretensjami ludzi którzy założyli by ten sensor na rower MTB i ewentualnie okazało by się ze wyniki są zeczywiscie przekłamane.Takie dmuchanie na zimne jak dla mnie.A może jakiś praktyk by się wypowiedział.

A zwróciłeś uwagę w jaki sposób ten czujnik mierzy moc?

W instrukcji jest napisane, że z napięcia łańcucha i szybkości jego przesuwu, do tego parametr jego gęstości i dzięki wzorkom uzyskuje się wynik.

A przyglądałeś się kiedyś jak wygląda stabilność łańcucha w rowerze mtb? Swego czasu można było znaleźć filmiki porównujące tylne przerzutki i "latanie" łańcucha na wybojach. W takim układzie, te wyniki były by mało sensowne właśnie na dodatkowe drgania łańcucha. To nie zabezpieczenie producenta, tylko świadomość tego w jaki sposób to działa.

Inna sprawa, że ten czujnik pomiaru mocy jest względnie tani, przynajmniej w porównaniu do innych systemów, ale stąd też jego ograniczenia.

A zwróciłeś uwagę w jaki sposób ten czujnik mierzy moc?

W instrukcji jest napisane, że z napięcia łańcucha i szybkości jego przesuwu, do tego parametr jego gęstości i dzięki wzorkom uzyskuje się wynik.

A przyglądałeś się kiedyś jak wygląda stabilność łańcucha w rowerze mtb? Swego czasu można było znaleźć filmiki porównujące tylne przerzutki i "latanie" łańcucha na wybojach. W takim układzie, te wyniki były by mało sensowne właśnie na dodatkowe drgania łańcucha. To nie zabezpieczenie producenta, tylko świadomość tego w jaki sposób to działa.

Inna sprawa, że ten czujnik pomiaru mocy jest względnie tani, przynajmniej w porównaniu do innych systemów, ale stąd też jego ograniczenia.

No co do "latania" łańcucha to się zgadzam,ale myślę ze dla kogoś kto jeździ na MTB ale nie koniecznie po lesie (znam wielu którzy jeżdżą na MTB i wcale nie zjeżdżają z asfaltu) czujnik zdał by egzamin.Dla 100% offroad-owców raczej odpada :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...