Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] co wybrać?

mario1979

Rekomendowane odpowiedzi

Wtedy masz numer ramy na gwarancji framesetu/ramy.

A jeśli rama jest trefna ale cały osprzęt legalny to co wówczas? Przecież wiadomo, że koszt używanej ramy to zaledwie 1/20 ceny roweru?

Problemem jest własnoręczna rama, ale takich magików to na lekrstwo.

Ot i na takiego magika trafiłeś. Jeden z moich rowerów ma ramę robioną na zamówienie.

Ja osobiście używam linki grubej kryptinite + 2 kłódki zapięte na tarczach hamulców.. nawet po przecięciu linki jechać się nie da, a złodziej zawsze się zawsze zastanowi, czy chce z rowerem pod pachą spierniczać. sforsowanie kłódek już nie jest takie proste (oczywiście możliwe - ale trzeba więcej czasu), więc na jakiś czas zawsze można zostawić rowerek pod sklepem czy gdzieś tam.... na dłuższe postoje patent z grubym łańcuchem pozostawianym w miejscu, gdzie parkujesz wydaje się najbardziej rozsądny, żeby przyoszczędzić te 3-5 kilo żelastwa, które musiałbyś wozić ze sobą ;) 

robertrobert1, kumpel Ci ja w garazu pospawal? Kupiles to masz rachunek/fakture a jesli nie masz to sam jestes sobie winien :)

Po 12 latach i 2 przeprowadzkach nie sposób zachować taki papierek, papierek, który drukowany na papierze termicznym dawno wypłowiał.

na dłuższe postoje patent z grubym łańcuchem pozostawianym w miejscu, gdzie parkujesz wydaje się najbardziej rozsądny,

Raczej ja bym się obawiał zostawiać zapięcie bez opieki. Ot podchodzę sobie do stojaka jak już rowerów nie ma i spokojnie sobie nadpiłowuję oczko. Póżniej czekam aż delikwent przypnie rower i zniknie. Podchodzę i nawet tępymi nożycami, bez huku i bez straty czasu  przecinam nadpiłowane oczko.

robertrobert1, kumpel Ci ja w garazu pospawal? Kupiles to masz rachunek/fakture a jesli nie masz to sam jestes sobie winien :)

Po 12 latach i 2 przeprowadzkach nie sposób zachować taki papierek, papierek, który drukowany na papierze termicznym dawno wypłowiał.

cyfryzacja - skanowanie lub nawet zdjęcie obecnym smartphonem i trzymanie kopi w chmurze. W razie konieczności masz dokumenty zawsze pod ręką.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

cyfryzacja - skanowanie lub nawet zdjęcie obecnym smartphonem i trzymanie kopi w chmurze.

A widziałeś 12 lat temu cyfrowy aparat fotograficzny

http://www.into.pl/aparaty/

nie mówiąc już o smartfonie? To były czasy kiedy telefony komórkowe miały wyświetlacz monochromatyczny! :002:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Telefony_kom%C3%B3rkowe_z_2002_roku

W tamtych czasach mój skaner obchodził pięciolecie no i miałem dwa kilkuletnie palmtopy z modułem GSM wiec tak źle z technologią nie było. Oczywiście miałem tez foliowki na dokumenty i rachunki za drogie sprzęty do dziś leżą w teczkach.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkich. Na dniach dostane rowerek, ktory zamowilem, wart ok 6 tysi. W zwiazku z tym chcialbym kupic jakies konkretne zabezpieczenie. Co polecicie? Moj budzet to 600zl. Malo kiedy zostawiam rower na dluzej niz 15 minut. Ale mysle, ze dobry zlodziej w 15 minut zdazy juz sobie przywlaszczyc moj rower i jeszcze go sprzeda w tym czasie :) Dlatego niewazne sa okolicznosci. Po prostu chce kupic bardzo dobre zabezpieczenie. Mam nadzieje, ze polecicie cos konretnego.

Dodam, ze oprocz tego chcialbym jeszcze kupic ten bajerek co wysyla smsa na telefon jak ktos grzebie przy rowerze :) 

:) właśnie poinformowałeś złodziei gdzie szukać roweru za 6 tyś i jakie potencjalnie będziesz miał zabezpieczenie.. oraz to że spokojnie trafią Cię gdzieś na 15 min... zerkaj na dziwnych typów próbujących ustawić się z Tobą na jazdę... w lesie kabackim kolesie potrafią zsadzić z roweru i zostajesz w "kapciach" po takim spotkaniu. 

W ogóle nie czaję koncepcji chwalenia się tu wartością sprzętu... większość ludzi, którzy tu piszą mają rowery warte więcej niż przeciętna pensja polaka, ale po co od razu się z tym pucować.

Wiedzialem, ze szybko pojawi sie odpowiedz nie na temat jakich jest tu pelno i dlugo nie musialem czekac :/ Wszedlem tutaj zeby znalezc zabezpieczenie do roweru a nie sluchac porad jak nie zostac okradzionym.

Po pierwsze nie mieszkam w Polsce, po drugie nie boje sie stanac twarza w twarz ze zlodziejem i powiedziec mu wyp... od mojego roweru. A jak on wyjmie noz to ja wyjme gaz i wybije mu moim butem z glowy kradzieze przynajmniej na jakis czas :) Nigdy nikt mi nic nie ukradl pomimo kilku prob. Nie wygladam na grzecznego chlopca, sam sie wychowalem na blokach i sam kradlem jak bylem maly dlatego nie zesram sie ze strachu i nie oddam roweru bez walki. Dodam jeszcze, ze odkad zepsula mi sie stara zapinka na mojego Bergamonta wartego jakies 300euro zostawiam go nie zapietego wszedzie i jeszcze nikt mi nie ukradl :) Zastanawia mnie jeszcze jakim sposobem poinformowalem zlodziei gdzie maja szukac mojego roweru? Namierza mnie po IP czy jak bo nie mam zielonego pojecia. 

Sorry za off top ale prawie caly ten temat nim jest :) 

@rowerzysta01 

Dzieki za odpowiedz. Kupie sobie ABUSA bo nie podoba mi sie ten zolty kolor w Kryptonimach. 

No to zdecydowalem sie na Kryptonite Evolution 4 Integrated Chain.

Przy okazji chcialbym polecic sklep

http://www.domenasportowa.pl

Co prawda dosc dlugo realizuja zlecenie, ale nie mieli lancucha o dlugosci ktora zamowilem i bez dodatkowej oplaty przyslali, po uprzednim poinformowanie o sytuacji, lancuch dluzszy. Brawo!

Rzadko czegos takiego mozna doswiadczyc w polskich sklepach.

• 1 miesiąc temu...

Nie wiem czy tu już pisałem czy w innym temacie. Posiadam http://www.decathlon.pl/zapicie-mini-u-abus-ote-id_8203082.html#avantages kupiłem właśnie jak był dostępny na decathlon.pl w tej cenie. Trochę cholerstwo waży i dosyć krótkie (trzeba w odpowiednim miejscu za koło zapiąć żeby dosięgło). Jeszcze piasty pasuje kupić, wtedy już bez obaw mógłbym przypinać za koło. No i nie wiem jak to przewozić, bo w plecaku jednak mocno ciąży, a żadnego uchwytu nie mam. 4 klucze były w zestawie, u-lock jest niby pokryty takim gumowym materiałem. Z tego co pisało na opakowaniu to dosyć solidne zabezpieczenie, akurat szukałem takiego żeby zapłacić mniej niż dawać więcej za ten Evolution czy tam co. Trochę beka że im lepsze zabezpieczenie tym trzeba liczyć się z rozmiarami, najlepiej byłoby chyba z kilkukilogramowym łańcuchem jeździć <lol2>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...