Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] co wybrać?

mario1979

Rekomendowane odpowiedzi

@rowerzysta01 dzięki kolejny raz za pomoc :) Tylko w tym linku są wyłącznie do samochodu?

Chyba przyda się takie coś, jak ktoś nie ma co robić to może się właśnie za spuszczanie powietrza brać. Kurde strach się bać, ale chyba na zabezpieczenie do roweru wydam przynajmniej 1/3 jego kwoty xd a nawet pewnie więcej

A to ja mam trochę inny problem. Otóż mam zamiar wraz z sąsiadem kupić sobie stojaki rowerowe, które byłyby zlokalizowane na osiedlu zamkniętym (płot) itd. na przedmieściach (taka wioska sypialnia dla Poznania). Jego mieszaknie jest na poziomie parteru - stojak stałby bezpośrednio pod jego oknem - dosłownie metr od jego sypialni. Niby okolica bezpieczna, ale np. na osiedlu niedaleko ostatnio była akcja, że wycieli 2 przęsła płotu w nocy i ukradli 6 aut, więc licho nie śpi ;-)

I teraz pytania na jakie zabezpieczenie się zdecydować. Waga itp. nie mają znaczenia - to ma być zabezpieczenie stacjonarne. Chciałbym wydać ~200zł. O cięcie kątówką się nie boję, bo to na pewno usłyszy (cicha okolica, a kątówka jednak sporo hałasu robi). Raczej też zakładam, że to nie będzie taka zorganizowana kradzież jak powyżej - raczej obawiam się kogoś z okolicy.

Co byście polecali. Także takiego EVO 4 czy coś innego. Dodam, że do jednego stojaka chciałbym przypiąć dwa rowery - tj. swój i żony - stojak to będzie taka typowa barierka jak tutaj: http://www.e-stojakinarowery.pl/pl/p/Stojak-rowerowy-barierka-na-2-stanowiska-kodSBPRO012SW/232.

Raczej przy tym evo4 bym pozostał, chyba, że możesz dorzucić i wziąć grubszego. A mam takie pytanie, nie możecie się zorganizować z sąsiadami/wspólnotą/spółdzielnią i postawić wiatę? Przy jednym z magazynów na którym pracowałem była taka wiata ciekawie zorganizowana, bo nie dość że rowery/motocykle poprzypinane, to dodatkowo do każdego stanowiska szafka metalowa na kłódkę, a dodatkowo część dla rowerów w siatce metalowej i zamykana na kłódkę. A jak by jeszcze dobrze zakombinować, to można by wysłać pismo do komendy miejskiej, że chcieli byście w poliżu tej wiaty zasponsorować, jako wspólnota, kamerę monitoringu do przyłączenia do sieci monitoringu miejskiego.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

W takim razie pozostanę przy tym u-lock'u. Co do wiaty to bardzo dobry pomysł - sam już o tym myślałem. Wspólna wiata nie przejdzie na 100%, bo wspólnota jest zbyt duża (trudno cokolwiek przeforsować), a po drugie wiata musiałaby by naprawdę spora a to by zapewne kolidowało z przepisami ppoż (przerabialiśmy to jako wspólnota przy szukaniu miejsca na plac zabaw). Bardziej teraz zastanawiam się nad indywidualnymi wiatami, które każdy stawiałby we własnym zakresie, bo na to akurat miejsce by się znalazło, ale to w przyszłosci. Kamery monitoringu raczej nie będzie, bo tak jak pisałem to nie miasto tylko takie przedmieścia, jakich teraz wiele z szeregowcami, domkami itp.

O kółkach oczywiście też pomyślałem - z tego co planujęto główny ulock zapnie ramy i tylne koła, a z przodu pewnie dokupię jakiś tańszy. Z zamknieciami raczej nie będę kombinował bo na dwa (docelowo nawet 3) rowery to jednak zbyt wiele kosztów - zwłaszcza, że rowery raczej budżetowe.

• 2 tygodnie później...

Widzę, że są dwie wersje. u-lock kryptonite evolution 4 - STD i LS (to drugie dłuższe). Zgadza się? To lepiej chyba wziąć LS, bo 7 cm to jednak troszkę.

W zeszłym roku kupiłem wersję LS do górala.

Plus jest taki, że można zapiać nawet dwa rowery do słupka. Przypiąć można nawet do słupka o średnicy chyba do 12 cm, to sporo.

Wadą jest wielkość. Wypełnił mi cały trójkąt ramy, a rama stara, jeszcze na rurkach cro-mo więc i miejsca sporo. Na dodatek wisi luźno i potencjalnemu złodziejowi łatwiej zrobić dźwignię o podłoże gdyby próbował ciąć nożycami.

Wersja STD wydaje się być bardziej poręczna.

A teraz w szosówce wożę wersję KRYPTONITE Evolution Mini STD. Co prawda liczba miejsc do których mogę się przypiąć spadła, ale komfort przewozu większy a i po zapięciu u-lock jest lepiej dopasowany.

Zapinam za tylne koło i rurę podsiodłową jednocześnie. W góralu mogłoby być za mało.

@elano1000

krotka wersja starczy aby przypiąć tylne widełki do słupka, ale wiadomo że im dłuży tym bardziej komfortowy, więcej możliwości.

No i różnicy cenowej jakiejś nie widzę, więc logicznie dłuższą wolę wybrać :D No jakiś uchwyt dają, więc chyba nie powinno odebrać komfortu na takim rowerze http://allegro.pl/wypasiony-pogromca-szosy-kands-maestro-full-alivio-i3456444601.html miejsce by było w każdym razie.

Tak jeszcze w celach uświadomienia rozmiarów wersji LS.

Rama ma 21" więc duża no i rurki mało miejsca zajmują, pole do popisu spore, a tym czasem:

0fdz.jpg

Z tego powodu bidon wyemigrował za siodełko na uchwycie tacx.

Są i inne możliwości montażu do przewozu, z plecakiem włącznie ale ja wybrałem takie. Ten czarny pasek obok łuku u-locka to rzep usztywniający całość. Niestety, na nierównościach u-lock strasznie klekoce.

W necie są wymiary i wersji STD i LS. Wytnij z papieru szablon i sprawdź jak będzie z montażem. Chyba, że masz jakiś sklep na miejscu, problem z głowy.

Heh to chyba ten STD lepszy będzie, bo też pasuje mi sporo akcesoriów dokupić jak torby, pompka, uchwyt na bidon. A u-locka mozna też przy kierownicy trzymać na specjalnym uchwycie. Chyba, że w plecaku nosić LS. Ale tak jak mówisz najlepiej będzie sprawdzić najpierw.

Btw fajny uchwyt masz na ten bidon :)

w sumie dobre pytanie..

czytając cały wątek doszedłem do wniosku, że dobrego zapięcia nie ma.

Inaczej mówiąc: jeśli takie zabezpieczenie można pokonać podczas parogodzinnego postoju w publicznym miejscu (centrum handlowe, pod biurem, w stojaku na osiedlu) , to słabo..

w sumie dobre pytanie..

czytając cały wątek doszedłem do wniosku, że dobrego zapięcia nie ma...

Ano nie ma zapięcia które daje 100% pewność i gwarancję.

Jednakże szlifierki kątowe to rzadkość - wśród zgłaszanych przypadków w zasadzie się nie spotkałem.

Tak samo jak potężne nożyce które sobie poradzą z najmocniejszymi zabezpieczeniami.

Więc nie popadajmy w skrajności wink.gif

Nawet z zamkniętego na 4 spusty mieszkania znikają rowery, więc... bezradny.gif

Idąc tym tokiem rozumowania, to najlepszym zabezpieczeniem jest "niemanie" roweru naughty.gif

w sumie dobre pytanie..

czytając cały wątek doszedłem do wniosku, że dobrego zapięcia nie ma...

Ano nie ma zapięcia które daje 100% pewność i gwarancję.

Tworca takowego zostalby z pewnoscia milionerem ;-)

A nam pozostaje wierzyc w te ktore sa dostepne na rynku i wybierac najlepsze w danym przedziale cenowym po zasiegnieciu porady w tematach takich jak ten.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...