Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rs Tora Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś zabawiłem się trochę torą w pokoju i tak jakoś chciałem zobaczyć co siedzi w środku .

Zauważyłem ze uszkodzony jest gwint główki czyli nie mogę odkręcić tego kluczem nasadkowym (Korek preolad czy jak to tam jest ) I wg do czego ten korek służy :D Napisane na nim jest w którą stronę kręcić i drażni mnie ten dziwny dźwięk podczas uginania amorka . Udało mi sie odkręcić ten korek zakręcić tez ale coś czuje ze juz go nie odkręcę i czy da rade kupić taki nowy ??

Preload służy do ustawienia naprężenia wstępnego sprężyny. Czyli jak będziesz kręcił na "+" amortyzator będzie coraz twardszy, analogicznie w drugą stronę. Jeśli chodzi o takie stukanie to sprężyna uderza o wnętrze goleni. Jak Ci to bardzo przeszkadza możesz koszulkę termokurczliwą założyć na sprężynę, ale ja bym radził się po prostu przyzwyczaić. Z kupnem korka to generalnie raczej będzie problem. Sam bym chętnie zakupił takowy, tylko że do goleni z tłumikiem.

Kurde bo czeka mnie serwis tego amorka :D I tera jest problem Hue Hue bo praktycznie nie rozwalając korka nie da sie tego odkręcić chyba że kumpel złota rączka coś na to poradzi , ogólnie amorek ma mi służyć do lekkiego Fr ( nauka jazdy wpadnie hajs będzie coś lepszego ) a jak na razie to na tym pośmigam + jazda po mieście . No nic dzięki za odp Pozdrawiam :)

Szczerze mówiąc to korek w moim amortyzatorze też trochę zniszczyłem. Ogólnie to badziewie straszne, ten plastik jest wkurzający. Tym bardziej, że w przypadku blokady z manetką klucz oczkowy się nie mieści i trzeba odkręcać płaskim. Pewnie, tak samo jak ja, zjechałeś te ząbki i klucz teraz ześlizguje się przy odkręcaniu. Ja poradziłem sobie tak, że przy pomocy nożyka i pilnika przerobiłem ten korek tak, że teraz odkręcać trzeba kluczem 22 zamiast 24. Działa, ale to takie doraźne rozwiązanie, dlatego też bym chętnie dokupił sobie taki korek.

Szczerze mówiąc to korek w moim amortyzatorze też trochę zniszczyłem. Ogólnie to badziewie straszne, ten plastik jest wkurzający. Tym bardziej, że w przypadku blokady z manetką klucz oczkowy się nie mieści i trzeba odkręcać płaskim. Pewnie, tak samo jak ja, zjechałeś te ząbki i klucz teraz ześlizguje się przy odkręcaniu. Ja poradziłem sobie tak, że przy pomocy nożyka i pilnika przerobiłem ten korek tak, że teraz odkręcać trzeba kluczem 22 zamiast 24. Działa, ale to takie doraźne rozwiązanie, dlatego też bym chętnie dokupił sobie taki korek.

Piszesz ze tam gdzie jest blokoada skoku u mnie to masz na manetkę ale to akurat mogę odkręcić kluczem oczkowym :D ale nie będe próbował jeszcze to zniszczę przy moim szczęściu jedynie co to mam zniszczone Preload i chyba zrobię tak jak pisałeś pilniczek i do dzieła ale z drugiej strony jak ja zjadę pilniczkiem do 22 ' jak korek mi przeszkadza ;D coś sie wykombinuje .

Tym bardziej, że w przypadku blokady z manetką klucz oczkowy się nie mieści i trzeba odkręcać płaskim.

Bo wpierw trzeba sie pozbyć pokrętła od blokady skoku (pierścień segera).

A co do stukania przy uginaniu to nie ma co sie martwić, normalka. Jednak po rozebraniu można w odpowiednie miejsce założyć o-ringi i stukanie będzie dużo mniej hałaśliwe. Tak kiedyś zrobiłem.

Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli. Podczas piłowania korka przeszkadza Ci... korek? A już rozumiem. Teraz popatrzyłem na amortyzator i rzeczywiście, jeśli chodzi o korek od preload, nie ma tam za wiele miejsca. Nie wiem czy w tym przypadku mój pomysł się sprawdzi bo trzeba by piłować też pokrętło. Nie wiadomo czy jest tam też z czego piłować, jaka jest grubość. Ja na Twoim miejscu nic bym z tym nie robił do czasu, aż nie będziesz po prostu musiał, a w międzyczasie spróbował dokupić/dorobić taki korek.

@stefan2810, nie masz racji. Pokrętło nie przeszkadza i raczej nie trzeba go ściągać, natomiast przeszkadza obejma od mocowania pancerza blokady.

To jest tak kruche ze nawet nasadka 23 pasuje jak ulał ale okręcić sie nie odkręci bo sie nadal rozwala ... walić to , dowiem sie jaki to plastik i uspawam spawarką na ciepłe powietrze i uformuję coś takiego aby dało sie odkręcić . Jak sie uda to dobrze jak nie to nie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...