Skocz do zawartości

[buty] SPD do biura :)

rzezniol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ...

Zmieniłem pracę ... w której mam opcję w której zmiana obuwia jest zbędna :)

Dojazd do pracy klasycznie rowerem ... a ze w obu mam SPD zastanawiam się nad drugą parą obuwia.

Mam zamiar kupić bardziej cywilne buty niż dotychczasowe w sumie na dojazdy do i z pracy i wycieczki z rodzinką ... starym pozostaną tylko treningi i ewentualne zawody

Istotne pytania:

Czy istnieją buty SPD w których chodząc po biurze nie będę stukał blokami ?

Jeżeli tak :

Jakie modele?

Jeżeli nie ...

Które buty stukają blokiem najmniej ?

Pozdro

• Mod Team

Generalnie więcej siedzę niż chodzę ... opcję z przebieraniem w pracy rozważałem .

Należę do osób które mają tylko tyle obuwia ile potrzebują :) więc ...

Albo będę woził buty w plecaku i przebierał na miejscu - nie chce mi się wozić zbędnego obciążania ...

Wiec tak czy siak muszę coś kupić ...

Albo kupię cywilne które na stałe zostaną w pracy aby je tam przebierać

Albo co dla człowieka chorego na cyklozę wydaje się najlepszym rozwiązaniem :D ... kupię buty SPD które nie stukają blokami podczas chodzenia po kafelkach / panelach / parkietach i przydadzą się jeszcze w wyjazdach z rodzinka.

Co do wygody ... jeżeli stopa potrafi wytrzymać w bucie SPD podczas długotrwałej jazdy na rowerze ... to na luźno zawiązanym bucie spokojnie wytrzyma 8h pracy siedzącej z wyskokami po kawę, do ubikacji , do kumpla 2 biurka dalej ... tylko but nie może się rzucać w oczy :)

Ostatnie "lakierki" to nie moja atmosfera biura ... moje "biuro" to taka małoseryjna produkcja elektroniki bez koszuli i spodni w kant :).

Generalnie szukam potwierdzonych informacji - z autopsji użytkownika - że dany model nie stuka blokami ...

Znam ofertę jaka jest na rynku w zakresie "cywilnych" butów SPD ale nie sposób do wszystkich podczas przymiarki przykręcić bloki i przejść się po sklepie.

Kiedyś podczas wypadu rodzinnego chciałem zwiedzić kościół w normalnych butach SPD podczas chodzenia wszyscy się na mnie dziwnie spoglądali ;).

pozdro

• Mod Team

W takim razie zapewne w każdym bucie będziesz "stukał" na kafelkach i panelach.

Przynajmniej ja nie znam takiego modelu, który miałby aż tak mocno "schowane" bloki. Poza tym podczas chodzenia podeszwa buta "pracuje" i ten blok dochodzi do podłoża, a co za tym idzie - uderza o podłoże i wydaje dźwięk. Jeden but głośniej, drugi ciszej.

Pozostaje zostawiać sobie cywilne obuwie w pracy i zamieniać z SPD.

Mierzyłem MT41 ale bez bloków z tego co po internecie oglądam mają taki sam kształt podeszwy jak MT42 i MT43 ... więc jest szansa że będą się zachowywały podobnie.

MT41 brązowe w sumie najbardziej mi z tego wszystkiego chodzi po głowie ... bo nie dość że mi się podobają to jeszcze w moim rozmiarze mogę nowe mieć za 140 zł ...

Jedyny problem z nimi jest taki że są minimalnie przyciasne w palcach, jaka jest opcja że się o te minimum "rozejdą" ?

Pozdro

Tak ... potem jak ktoś mi nadepnie na klapka ... "wywine orła" walne czołem o kant blatu przyjdzie pan(i) od BHP zapyta ... dlaczego pan pracuje w klapkach ? ;)

Chyba wole opcje kupna "cywilnych" butów SPD a jak się nie spiszą to pomyślę o "dodatkowym" wydatku.

Druga para SPD zawsze się przyda ... np na wypadek gdy jedna nie zdąży wyschnąć.

Pozostaje odpowiedź jeszcze na jedno pytanie ...

Czy shimano MT41, 42 lub 43 jest w stanie delikatnie się rozciągnąć w palcach podczas użytkowania ?

Podkreślę że brakuje serio niewiele.

Pozdro

zakupiłem w zimie MAVIC CRUIZE. Wygląd mają takich typowych 'adidasów', nie stukają praktycznie wcale. No może gdy nastąpię na jakiś mikrokamyczek lub nierówność w alfalcie. W sklepie zdarza się stuknąć, gdy trafię blokiem na nierówną fugę na płytkach.

Podsumowując, ten model nie stuka i jest wygodny.

nie zaproponuje bytow, ale moze takie platformy plastikowe? Dostalem je do pedalow, to zwykly plastik z blokami.

A próbowałeś na nich jeździć ? Ja próbowałem i z pełnowartościową jazdą ma to niewiele wspólnego, bo są bardzo małe, elastyczne i ogólnie takie szajsowate :)

Kupiłem niedawno Mavic Alpine.

O takie: http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2012,buty,4762

Wyglądają dość cywilnie. Na panelach podłogowych nie stukają. Na nierównościach zdarza się. Chodzi się w nich w miarę normalnie. Lepiej wziąć pół numeru większe niż wynika z pomiaru stopy.

Edit: Są jeszcze buty DZR. Wyglądają świetnie jednak bałem się kupować w ciemno z zagranicy bez przymiarki.

A próbowałeś na nich jeździć ? Ja próbowałem i z pełnowartościową jazdą ma to niewiele wspólnego, bo są bardzo małe, elastyczne i ogólnie takie szajsowate :)

Nie, nigdy :-)

a nie możesz gdzieś w pracy mieć buty zostawione na zmianę? Ja do pracy tez się dojeżdżamy i w jakieś szafce mam buty. Ewentualnie jakiś hand made nakładka na blok z gumy na czas pracy :-)

Tapatalkowane n7

Już pisałem butów nie chce mi się wozić w plecaku, żeby buty zostawiać w pracy musiałbym tak czy siak je kupić ... bo mam tylko tyle obuwia ile używam ...

Wiem że są ludzie którzy mają inną parę obuwia na każdy tydzień roku i każdą dodatkową okazję ... ja mam tylko jedną parę z każdego potrzebnego rodzaju.

Jak już mam coś kupić to chciałbym aby to było przydatne w więcej niż jednym miejscu wiec albo kupię buty które będą na stałe w pracy .... albo kupię buty SPD które lepiej lub gorzej sprawdzą się w biurze ...

A że rower to moje hobby to chyba zaryzykuje cywilne SPD ...

Zaproponowane Mavic Cruize i Alpine (te mi się podobają) maję jedną podstawową wadę ... za jedna ich parę mam 2x Shimano MT41 :(

To jak rozepchają się o te minimum Shimano w palcach podczas użytkowania czy nie ? :)

Pozdro

Trochę na siłę sobie utrudniasz życie moim zdaniem. Skoro masz tylko tyle butów ile używasz to masz obecnie 1 parę za mało bo brakuje Ci butów do biura jak sam zauważyłeś. Nie musisz ich wozić, mogą tam sobie zostać. Już wiele razy pewnie się przekonałeś, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Zapewne masz jakieś rowerowe spodenki z pampersem albo kask rowerowy czy rękawiczki... tych rzeczy też używasz w biurze? Albo jak idziesz do sklepu po bułki? Bo przecież jak coś kupujesz to chcesz tego używać w więcej niż jednym miejscu...

Rozmiar butów najlepiej dobrać od razu właściwy.

Rozmiar na długość mam dobrany właściwy, tylko jest dosłownie delikatnie ciasnawy rozchodzi się dosłownie o max 2 mm na całej szerokości buta.

Może i sobie utrudniam ale zamiast 2 par chciałbym kupić jedną tą właściwą najlepiej na rower ;).

Kask, rękawiczki zdejmuję i oczywiście lądują w szafce ... siodełko mam na tyle wygodnie że w dojazdach do pracy daje rade bez pampersa .

Pozdrawiam

Zaproponowane Mavic Cruize i Alpine (te mi się podobają) maję jedną podstawową wadę ... za jedna ich parę mam 2x Shimano MT41

Jak poszukasz to może znajdziesz taniej. Mi się udało ja je kupić za niecałe 250. Ceny z linka nigdy bym za te buty nie zapłacił ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...