Skocz do zawartości

[tarcze] xt vs deore

grzesiowu

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Ja ostatnio zmieniłem tarcze z Accentów na M76ki. Sztywność duuużo większa. No i wygląd dużo lepszy, minus, ze pająka od wewnętrznej strony praktycznie nie da się dobrze umyć bez ściągania kół lub bez mycia myjką ciśnieniową. Siła hamowania podobna, ale wszelakie dzwonienie ustało, nawet na zakrętach przy większych szybkościach.

Gość voytec

XT-ki są lżejsze przy czym nie nagrzewają się tak jak deorki, które z kolei szybciej stygną. Biorąc pod uwagę te dwie cechy to XT sprawdzi się tam gdzie trzeba dużo hamować a Deore tam stamą się przekleństwem.

W górach czy na maratonie różnicę widać. Przy jeździe po bułki żadnej. W tym przypadku zakup XT mija się z celem.

• Mod Team

Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie ile km. wytrzymają. To zależy od stylu jazdy, terenu, warunków... Podobnie jak z klockami, jeden zajeżdża 3 pary w sezon, innemu jedna para starcza na kilka sezonów.

W każdym razie jeśli chodzi o trwałość tarcze RT-M76 będą lepsze od nowszych z IceTech, ponieważ te drugie dzięki aluminiowemu rdzeniowi lepiej odprowadzają ciepło, ale kosztem właśnie trwałości.

Xt użytkowałem dwa sezony. Zjadłem na nich żywiczne klocki oraz większość obecnych metalików. Raz przez brak uwagi tragicznie zagotowałem cały zestaw, zaliczyły trochę jazdy zimą,błotny maraton i kilka w normalnych warunkach.. ogólnie użytkowane zgodnie z przeznaczeniem.

NA tarczach nie widać specjalnych śladów zużycia.. sa troszkę spolerowane ale idealnie proste i nie widać wżerów.

Gość voytec

równie dobrze możesz kupić tańsze tarcze baradine (na allegro są), do tego w wielu kolorach :)

Nie zapominajmy o piastach z centerlockiem. Kupisz tarcze montowane na śruby za 69pln i do tego adapter za około 60pln? Bo ja wolałbym lepsze tarcze lub 2-3kpl gorszych.

Pomijając fakt że ażurowe tarcze uważane są za kiepskie.

nie było mowy o CL.

no i przez kogo ażurowe (co dokładnie jest w nich tak ażurowatego? tak nazwałbym jakieś lekkie ashimy) tarcze są uważane za kiepskie? przez ludzi jeżdżących po górach? czy może nizinnych maratończyków ? niedzielnych rowerzystów? czy może szosowców ?

Gość voytec

Nie było ale CL istnieje i to trzeba brać pod uwagę. Ażurowe tarcze są w poważaniu tych którzy mają okazję jeździć na wszystkim a dodam że nie są to wycieczkowicze.

ale nadal nie napisałeś jakie dokładnie uważasz za ażurowe, te baradine? serio? a nie ashimy co ważą połowę tego co inne tarcze?

sam jeżdżę na baradine i znam wiele osób, które je mają (i jeżdżą głównie po górach) i nikt nie narzeka.

a no istnieje CL, ale równie dobrze można brać pod uwagę 6 śrub, jako że więcej takich piast jest.

Gość voytec

Pisząc ażurowe mam na myśli każde w którch materiał został tak zebrany aby tarcze jak najmniej ważyły. Prawie każda firma ma takie w ofercie. Baradine też (np DB-05).

Jeśli hamują dobrze a nawet bardzo dobrze to jest się z czego cieszyć.

Za to głównie chodziło mi o to CL bo byłem już w sytuacji gdzie tarcze pod IS a piasta CL. Adapter wcale tani nie jest i taniej wychodzi dedykowana tarcza a te shimano wcale złe nie są.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...