MarcinGoluch Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Więc po kilku ochach i achach jakie czytalem na temat tej pomki zdecydowalem sie ze ja zakupie. Za cene 29zl w tym juz przesylka dostajemy pompke do rak wlasnych. Hmmm wyglad ok, dosc solidna, brak jakich kolwiek luzow na tloczku i raczce robi dosc dobre wrazenie. Poreczna raczka daje nadzieje na wcisniecie sporo powietrza w oponke. Przechodzac do praktyki. Spucilem calkiem sporo powietrza i przy pierwszym podejsciu z pompka pojawilo sie cos czego nie lubie. A mianowicie trzeba dosc mocno docisnac i prztrzymac przy wentylu zeby nie uciekalo powietrze badz wtlaczane badz te z detki. Problem moze byc u osob ktore maja krotkie wentyle przy stozkowych obreczach(jacys debile takie montowali seryjnie w rowerze mojej Żony). Zaczelo sie ostre "dymanie". Przerwa i sprawdzenie efektow. Hmmm calkiem fajnie, duza objetosc pomki pozwala na dosc szybkie pompowanie. No ale oki lubie jezdzic na "kamyk" wiec dzialam dalej. Pompka stawia wiekszy opor ale to normalne, cisnienie wzrasta ale idzie dosc gladko. Majac na uwadze ze niektorym oczy z orbit wychodzily jak pompowali na max, nie sprawdzam tylko macham wajcha. Po chwili okazalo sie ze na siodelku moglby slon usiasc(ja mam tylko 90kg)a opona by sie nawet o ulamek nie ugiela. I tu pojawia sie zasadnosc kupowania pompek dajacych 8atmosfer, gdzie tanszy Rookie XL ma 6atm. Uwazam ze pompeczka jest rewelacyjna. Przy dopompowaniu nie trzeba jej dociskac lapiac opona/pompka, wystarczy docisnac sama pomke i jest oki, wentyl sam sie w nia wciska. SKS nie wali sciemy z 6atm i mysle ze jest to wartosc rzeczywista, a nie urojone tajwanskie 10atm. Na koniec o uchwytach ktore dostajemy z pompka. Zeby pompeczke w nich umiescic musialem uzyc znacznie wiecej sily niz na samo dmuchanie. Sa ciasne, plastikowe i obawiam sie ze dlugo nie wytrzymaja. Ja i tak pompke woze w plecaku wiec to akurat nie zaniza moje bardzo wysokiej oceny. Jezeli ich nie polamiemy w czasie jazdy to zabezpieczajac jeszcze gumowymi obejmami(w zestawie) nie ma szans zeby pompka wypadla. W skali 1-10 daje MOCNE 8! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigla Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Również posiadam tą pompkę i uważam, że jest to bardzo dobra ocena 8/10 . U mnie sprawuje się świetnie, nie ma większych trudności przy pompowaniu. Do tej pory używałem pompki made sh*t in China i różnica jest naprawdę ogromna. Polecam ten sprzęt bo sprawuje się naprawdę dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Heh. Tak patrzę teraz i widzę, że kupiłem właśnie taką pompkę. Cieszę się, że dobrze wybrałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edir Napisano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Też posiadam tą pompkę. Rzeczywiście przy pompowaniu trzeba mocną ją dociskać do wentyla, szczególnie gdy pompuje się dętkę zaraz po założeniu... Jeśli chodzi o uchwyty, to nie korzystam z tych gumowych nakładek. Zdarzyło mi się kiedyś mocno rąbnąć na lodzie -> pompka wyrwała się z uchwytów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alojz Napisano 26 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Ja używam tej pompki jakieś dwa lata,mam ją przymocowaną do ramy przez okrągły rok i nie miałem z nią żadnych problemów.W zimie miałem wiele wywrotek i nigdy nie wyskoczyła bo jest zabezpiczona tymi sprytnymi gumkami które jej na to nie pozwalają,jeden minusik jest taki że coraz trudniej mi nią pompać dętki z wentylem Presta bo powietrze ucieka z pod niego, myślę jednak że to z mojej winy ponieważ używałem jej też do wentyli Dunlopa a chyba nie jest do nich przystosowana i to mogło ją sfatygować.Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 30 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 Dzisiaj ja polamalem, urwal sie caly plastikowy gwint w ktorym siedzi gumka i na ktory nakreca sie zatyczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deschek Napisano 3 Maja 2006 Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Kupilem, ta pompke na dniach, zaluje bardzo, presty napompowac to trzeba miec cierpliwosc, a i tak konkretnie nie da rady (kolarka), o wiele lepsza jest pompka BETO za 14 pln w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Dzisiaj ja polamalem, urwal sie caly plastikowy gwint w ktorym siedzi gumka i na ktory nakreca sie zatyczke Wczoraj kumpel mi ją połamał w ten sam sposób. Badziewie jakieś Kupię jakś inną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Tez chcialem inna, ale mieli w sklepie same >150 gram, a ja nie chce takich klockow wozic Ach, znowu mam Rookiego XL, 115 gram. Jak sie polamie tym razem to juz kupie cos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ja mam ja przy ramie od lat 2 conajmnieji jest ok , . ostanio urwałem jeden uchwyt z ramy podczas wypadku i terazjest na jednym uchwycie. ja pompujenią zwykle do 3 atm wiecej to już na stacji lub w garażu. dlamniejest ok lekkai wytrzymała mamjącigle przy ramie ( 2x lato 2x zima ) i nie mam z nią problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ostanio urwałem jeden uchwyt z ramy podczas wypadku i terazjest na jednym uchwycie. Ale urwał się nie uchwyt na ramie tylko zawór w pompce doprowadzający powietrze do dętki. Badziewie powtarzam :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 8 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Badziewie powtarzam :twisted: 20 zł raz na dwa lata mozna przezyc :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość goldie Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 dziś kupiłem - bo tak naprawdę więcej ma zalet niż wad - 30 zeta raz na 2 lata - to nie majątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Wywaliłem. Raz na dwa lata?? 3 miesiące ją miałem i może z 5 razy jej użyłem. Nie dziękuję. Kupiłem dziś nową - SKS Injex T-Zoom. Raz a dobrze. Jak mawiał peien mój znajomy - biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 11 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Za duzo krzepy masz i pompki lamiesz :wink: Tez bardziej podobaly mi sie drozsze pompki, ale byly znacznie ciezsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike87 Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Ja też urwałem ten gwint Szajsowate to jakieś. Użyłem kropelki i przykleiłem go - jak na razie się trzyma i przetrwało już jedno pompowanie - oby pożyło jak najdłużej bo aktualnie mam dość mizerny stan konta - do 10 sierpnia zostało mi nieco ponad 3zł (eh ta cykloza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edir Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Udało mi się dzisiaj złamać gwint... A jednak badziewie. Teraz trzeba znaleźć następcę rookiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 12 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Mam tą pompkę kilka miechów i kilka razy wyratowała mnie z opresji i jedyne co mi w niej przeszkadza, to ciężko wchodzący wentyl samochodowy, ale za to ma fajne mocowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BikerFG Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 pomke SKS Rookie XL mam pewnie juz z 2 lata jak nie dluzej i wg mnie pompka jak na swoja cene jest w porzadku, nie jest duza, w traske w sam raz. wykonanie jest w miare solidne, mam porownanie, np. do drozszych modeli BBB. jedyna rzecz, ktora moge uznac za wade, to to, ze nie da rady nia wdusic ponad 5 atmosfer w gume (przynajmniej ja nie daje rady), ale i tak w trasce jest niezastapiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 (edytowane) Zakupilem sobie rookiego bo jechalem dziewczyna do Bielska troche po gorach pojezdzic. Na szczescie nie musialem jej uzyc:) Nawet calkiem fajny sprzet chociaz jedna rzecz mnie bardzo wqrvila... Chodzi o to ze wszedzie czytalem ze korpus jest z aluminium a w rzeczywistosci to zwykly plastik! Mimo to waga sie zgadza. No i jeszcze zauwazylem ze przy ustawieniu zaworka na samochodowy ta zakretka nie do konca daje sie dokrecic. Edytowane 22 Lipca 2006 przez Blitzer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarus220 Napisano 26 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Niestety połamałem Rookiego . Nie polecam. Tandeta Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike87 Napisano 30 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Z moim rookiem problemów ciąg dalszy Dwa celnie trafione kamienie spod kół skutecznie przerwały gumki mocujące pompkę do mocowań pod koszyk na bidon. Teraz mam gumki-recepturki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzema Napisano 13 Października 2006 Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Ostatnio połamałem tą końcówke, w którą się wkłada wentyl. Mimo tego, że Pani w sklepie mówiła że to się żadko zdarza to raczej jest to słaby punkt tej pompki, bo nie wytrzymała nawet pół roku. Reklamowałem i na szczęście po tygodniu dostałem nową. Drugi raz bym jej nie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamykyo Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 rzeczywiście zgadzam sie z kolegami żeby preste napompować to sie trzeba nieźle namęczyć. nie kupiłbym jej drugi raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Mój Rookie wiele dętek już napompował, używany był przez wielu ludzi i nadal działa jak na początku. Bardzo często jest wybierany spośród wielu innych pompek, ludzie pytają mnie gdzie kupiłem taki fajny sprzęcik i tu zaskoczenie-akurat prestę najlepiej mi się pompuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi