Melman1980 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Pomoże ktoś ? Sprawa przedstawia się tak, że w momencie wciśnięcia tylnego hamulca tarczowego koło się blokuje ale ruszając kołem wzdłuż linii ramy (w tył i w przód), a nie na boki występuję taki 1cm luz. Na boki nie ma żadnych totalnie luzów tylko wzdłuż koła. Mam nadzieje, że dobrze to opisałem:) Do góry
rkopec16 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 problem może być w niedokręceniu tarczy i hamulca
Piszaman Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Może masz małe ciśnienie w oponie, lub robiłeś to na miękkim podłożu. PS chodzi Ci o to, że rower się rusza przód/tył gdy masz zaciśnięty hamulec czy samo koło?
matis1906 Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Masz mocowanie center lock ? Możliwe że masz już wyjechane ząbki na mocowaniu tarczy , znaczy że koło ma już nie mały przebieg za sobą. Lub masz coś z niższej klasy piast , gdzie tego typu luz wystepuje bardzo często. Bynajmniej w modelach piast Shimano M475 to normalne zjawisko. Miałem te piasty w dwóch rowerach i za każdym razem było podobnie. Pozdrawiam
Melman1980 Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Panowie. Przyjrzałem się mocno z bliska. Rusza się koło, a tarcza od hamulca stoi w miejscu względem koła :)Piasta i koło z tego co wiem miały bardzo miały przebieg. Klocki itd wszystko bez żadnych luzów. Nazwałbym to taka przerwą, a nie luzem ale być może luz to dobre określenie
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 Rusza się koło, a tarcza od hamulca stoi w miejscu względem koła to jest mało prawdopodobne z racji ze tarcza jest przykręcona do piasty ... napisz co to za piasta ale skoro się rusza najprędzej problem z łożyskami, ewentualnie nie dokręconym kołem. Tarcza może się ruszać razem z piastą ale na tyle mało ze tego nie widać
Melman1980 Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Powiem tak piasta jest jakaś shimano. Rower to Trek fuel ex 5.5 na bontragerach. Hamulce shimano 486. Po przyjrzeniu serio koło ma delikatne przesuniecie i rusza sie tak jakby na piaście . Tarcza nieruchoma kaseta również
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 wyjmij koło, poruszaj osią, złap za tarcze, tylko nie za powierzchnie cierną, bo siebie zasyfisz tarcze i sprawdź co sie rusza.
Melman1980 Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 No właśnie chyba bez demontażu się nie obejdzie. Postaram się wieczorem pokombinowac. Ten rowerek to mój świeży nabytek zadbany max: korba, przerzutka tyla i przednia oraz kaseta nówki sztuki i to nie byle jakie bo XT i SLX. Rowerek wyhaczylem za 2900 ramka za######iscie utrzymana amory chodza w porządku. Jestem z niego zadowolony i staram sie przed sezonem wyeliminowac wszelkie usterki
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2013 Mod Team Napisano 18 Marca 2013 W zasadzie pierwsze co sie robi to wyjmuje w tym przypadku koło ocenia a następnie można sie pytać
Melman1980 Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 He he spoko będę miał to na uwadze:) Piasty mam Shimano Deore M495A
Melman1980 Napisano 18 Marca 2013 Autor Napisano 18 Marca 2013 Wyjalem kolo. Okazuje sie ze to tarcza ma taki luz lapie ja za krawedzie dlonia i delikatnie mozna krecic o te kilka milimetrow moze ze 2 w jedna i druga strone taki lekki przeskok. Czyli co jest niedokrecona do piasty?? Potrzebny ten specjalny klucz pewnie???tak w ogole moglbys zaproponowac jakies hamulce zamiast tych ktore mam czyli shimano m485??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.