Skocz do zawartości

[koło tył] Dziwny luz w tylnym kole

Melman1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomoże ktoś :)?

Sprawa przedstawia się tak, że w momencie wciśnięcia tylnego hamulca tarczowego koło się blokuje ale ruszając kołem wzdłuż linii ramy (w tył i w przód), a nie na boki występuję taki 1cm luz. Na boki nie ma żadnych totalnie luzów tylko wzdłuż koła. Mam nadzieje, że dobrze to opisałem:)

Napisano

Może masz małe ciśnienie w oponie, lub robiłeś to na miękkim podłożu.

PS chodzi Ci o to, że rower się rusza przód/tył gdy masz zaciśnięty hamulec czy samo koło?

Napisano

Masz mocowanie center lock ?

Możliwe że masz już wyjechane ząbki na mocowaniu tarczy , znaczy że koło ma już nie mały przebieg za sobą.

Lub masz coś z niższej klasy piast , gdzie tego typu luz wystepuje bardzo często.

Bynajmniej w modelach piast Shimano M475 to normalne zjawisko.

Miałem te piasty w dwóch rowerach i za każdym razem było podobnie.

Pozdrawiam

Napisano

Panowie. Przyjrzałem się mocno z bliska. Rusza się koło, a tarcza od hamulca stoi w miejscu względem koła :)Piasta i koło z tego co wiem miały bardzo miały przebieg. Klocki itd wszystko bez żadnych luzów. Nazwałbym to taka przerwą, a nie luzem ale być może luz to dobre określenie

• Mod Team
Napisano
Rusza się koło, a tarcza od hamulca stoi w miejscu względem koła :)

to jest mało prawdopodobne z racji ze tarcza jest przykręcona do piasty ... napisz co to za piasta ale skoro się rusza najprędzej problem z łożyskami, ewentualnie nie dokręconym kołem.

Tarcza może się ruszać razem z piastą ale na tyle mało ze tego nie widać :P

Napisano

Powiem tak piasta jest jakaś shimano. Rower to Trek fuel ex 5.5 na bontragerach. Hamulce shimano 486. Po przyjrzeniu serio koło ma delikatne przesuniecie i rusza sie tak jakby na piaście . Tarcza nieruchoma kaseta również

• Mod Team
Napisano

wyjmij koło, poruszaj osią, złap za tarcze, tylko nie za powierzchnie cierną, bo siebie zasyfisz tarcze i sprawdź co sie rusza.

Napisano

No właśnie chyba bez demontażu się nie obejdzie. Postaram się wieczorem pokombinowac. Ten rowerek to mój świeży nabytek zadbany max: korba, przerzutka tyla i przednia oraz kaseta nówki sztuki i to nie byle jakie bo XT i SLX. Rowerek wyhaczylem za 2900 :) ramka za######iscie utrzymana amory chodza w porządku. Jestem z niego zadowolony i staram sie przed sezonem wyeliminowac wszelkie usterki :)

Napisano

Wyjalem kolo. Okazuje sie ze to tarcza ma taki luz lapie ja za krawedzie dlonia i delikatnie mozna krecic o te kilka milimetrow moze ze 2 w jedna i druga strone taki lekki przeskok. Czyli co jest niedokrecona do piasty?? Potrzebny ten specjalny klucz pewnie???tak w ogole moglbys zaproponowac jakies hamulce zamiast tych ktore mam czyli shimano m485??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...