Mech Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Cześć, skonstruowałem małe urządzenie działające podobnie jak lokalizatory w samochodach, czyli jak ktoś nam skradnie rower wiemy w którą stroę ucieka Mam jeszcze jeden mały problem i mam nadzieje że ktoś z was mi w nim pomoże Samo urządzenie jest schowane w ramie ale jak wiecie albo i nie anteny GPS nie lubią być chowane w metalu itp. więc trzeba ją wydostać na zewnątrze, TYLKO GDZIE I JAK??? Myślałem aby nawiercić delikatnie sztycę aby wyjąć kabel od anteny i przymocować ją na sztywno do sztycy. Co wy na to? Czekam na konstruktywne sugestie, a może i z kimś podziele się urządzeniem
Minor Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Wiesz, a ta antena to nie powinna być tak wyprowadzona, żeby nie była łatwa do wyrwania?
Darek1990 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 pomysł dobry jak najbardziej,ale nie lepiej by było wyciagnać kabelek przez sztyce górą,pod siodłem i tam jakoś wkomponować antenę? mógłbyś dąć jakieś zdjęcia jak to wygląda?byłbym wdzięczny pozdro
Mech Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 Wiesz, a ta antena to nie powinna być tak wyprowadzona, żeby nie była łatwa do wyrwania? Jak bym przyczyepił antenę do sztycy to na pewno bym zrobił jakąś obejmę aby nie dało rady jej wyrwać/zepsuć. pomysł dobry jak najbardziej,ale nie lepiej by było wyciagnać kabelek przez sztyce górą,pod siodłem i tam jakoś wkomponować antenę? mógłbyś dąć jakieś zdjęcia jak to wygląda?byłbym wdzięczny pozdro Chce unikąć latającyh i nie zabezpieczonych kabli.. ale o siodełku też już myślałem Fotki nie ma co dawać, bo to tylko bateria i kawałek płytki
zekker Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Jakiś czas temu przewijał się temat i było coś o chowaniu pod kapslem w rurze sterowej.
Darek1990 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 a mógłbyś szerzej opisać na jakiej dokładnie zasadzie to działa?tzn jakie oprogramowanie trzeba mieć do tego i w ogóle czy ciężko zrobić takie coś samodzielnie? ew gdybyś to zaprezentował na forum i było w przystępnej cenie pewnie wiele osób by się zainteresowało ps. odnośnie mocowania anteny do sztycy,to zakładam ze to coś w kształcie kabelka/druta?można bardzo skutecznie przykleić to tzw taśmą scotta,tzn taśmą samowulkanizującą, jak się utwardzi to nic jej nie ruszy,nie kosztuje majątku a trzyma jak złoto
Mech Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 Kapsel w sterach odpada, bo go nie mam I przyszłościowo gdy bym chciał to sprzedać to graniczam się do pewnej grupy rowerów... Do samego urządzenia wkładamy karę sim i ustawiamy je aby komunikowało się z jakimś nr tel (naszym). Potem po uzbrojeniu urządzenia, gdy wykryje ono ruch dostaje komunikat na telefon i odpalam przeglądarkę w telefonie, więć nie potrzebuje żadnych fikuśnych aplikacji Jak skończę wszystko i przetestuje to pochwale się tym i podam cenę Jeśli chodzi o antenę to nie jest tak pięknie, wygląda to np. tak:
mklos1 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Temat był wałkowany przy okazji tematu dotyczącego urządzenia Spybike. Jest kilka słabości w rozwiązaniu GPS/GSM w zastosowaniu rowerowym. 1) Umiejscowienie anteny GPS/GSM jest problematyczne, jeżeli system ma być niezawodny. 2) Banalnie prosta i tania neutralizacja takiego systemu - gps/gsm jammer. Zatem tym bardziej takie systemy się upowszechnią, tym mniej skuteczne będą, gdyż złodzieje wyposażą się w zagłuszacze, które praktycznie nic nie kosztują. To są generalnie dwa główne zarzuty. W rowerze kapsel sterów jest jedyny miejscem, gdzie można taką antenę schować i ma ona szansę skutecznie działać, a przy tym nie rzucać się zbytnio w oczy. Każde inne miejsce, które się jeszcze być może nadaje ze względu na uwarunkowania elektromagnetycznie, nie nadaje się ze względu na łatwość jej zlokalizowania - po prostu będzie rzucać się w oczy, tym bardziej, że użyłeś klasycznej anteny dostępnej na rynku. Są rozwiązania z antenami w obudowie chip (Fastrax UC530). Taką antenę można by spróbować umieścić na małej płytce z cienkim przewodem i wtedy możliwości ukrycia byłyby nieco większe - pytanie jak ze skutecznością (nie jest powiedziane, że tak obsadzona antena będzie chciała współpracować).
kamfan Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Kiedyś testowałem coś podobnego chyba z ebaya i w moim przypadku to się nie sprawdziło. Antena była w kapslu, ale pomimo to gubiła sygnał. Problemem było zasilanie - z jakąś sensowną częstotliwością odczytu urządzenie wytrzymywało 24-48 h. Zestaw nie potrafił złapać sygnału w domu lub magazynie Więc jako zabezpieczenie do roweru średnio to się sprawdza, oczywiście można by kupić lepszy GPS, lepszą baterię i antenę (której nie ma za bardzo gdzie upchnąć), ale ceny takich zestawów to w przeliczeniu ok. 500 zł, a i tak nie ma pewności, że będzie działać tak jak chcemy.
Mech Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 Może faktycznie zasięg poprawi wykorzystanie dwóch systemów (GPS/GLONASS), warto sprawdzić... Zostaje jeszcze dyskretne miejsce. Najprościej zrobić mała dziurkę wramie ale na to chyba nikt się znie zgodzi Jeśli chodzi o lokalizację w budynkach to zostaje nam tylko przybliżona lokalizacja po przez gsm
zekker Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Luźny pomysł, ale montaż skomplikowany. Ukryć antenę w naklejce na ramie, coś na kształt nalepianych zabezpieczeń w sklepach. Istotnym problemem byłoby podłączenie się do odbiornika i nadajnika. Można by ukryć przewody pod lakierem, ale to już spora ingerencja w rower.
mklos1 Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 W przypadku anteny, którą wybrał autor jest to niemożliwe. Jest bardzo duża. Antena ma 25x25x5mm, dodatkowo nie może być bezpośrednio wystawiona na działania warunków atmosferycznych.
Mech Napisano 19 Marca 2013 Autor Napisano 19 Marca 2013 to była przykładowa antena. Obecnie na testach mam kilka typów anten i sprawdzam która się nada...
RafalxM Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 to była przykładowa antena. Obecnie na testach mam kilka typów anten i sprawdzam która się nada... ciekawy pomysł wpadłem na taki sam na początku roku nie myślałeś może żeby to rama/kierownica spełniły funkcję anteny ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.