Skocz do zawartości

[łańcuch] zabezpieczenie roweru przed kradzieżą

jejek16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu wczorajszym zwrócił mi się zakup zapięć do roweru. Był włamanie do rowerowni. Na szczęście kiedyś sąsiad przykręcił do ściany ucho z grubego pręta, zabezpieczył je przed odkręceniem i za pomocą dwóch U-locków Kryptonite i ich linki przypięliśmy trzy rowery. Jednym zapięciem rowery były spięte ze sobą, pozostałe dwa posłużyły do przypięcia do ucha. Nasze rowery pozostały na miejscu, zginęły 2 KTM'y oraz 2 Kellys'y. Aby nie kusić losu nasze rowery zmieniły już miejsce "parkowania". W związku z tym postanowiliśmy dokupić dodatkowo łańcuch. Moją uwagę zwróciły podane niżej modele. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was ma jakiekolwiek doświadczenia z podanymi modelami, tak pozytywnych jak i negatywnych. może coś innego.

Zabezpieczenie / łańcuch ABUS City Chain 1010/85cm (3097478586) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Trelock BC 515 ,800 mm z 299 zł świetna jakość ! (3078523024) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Łańcuch Kryptonite Evolution 4 Integrated Chain 90 (3095353104) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

A może inne propozycję. Łańcuch powinien mieć co najmniej 80 cm. Mogę wydać na niego max 300 zł.

Napisano

Wydaje mi się, że dobry łańcuch nie rozwiąże Twojego problemu. Nocą w piwnicy złodziej ma praktycznie nieograniczony czas na pokonanie zabezpieczenia. Zatem, czy zajmie mu to 10 minut, czy 30 minut to nie ma większego znaczenia. Skoro są takie problemy to raczej bym sugerował jedno z dwóch:

1) Skrzyknięcie się z sąsiadami i instalacja alarmu w piwnicy.

2) Trzymanie roweru gdzie indziej.

Napisano

Dłuższy nie jest mi potrzebny.

Rower nie będzie stał już tam gdzie ostatnio. W czasie mojej nieobecności będzie cumował w mieszkaniu. Z racji tego że mam małe dziecko i psa nie może stać tam cały czas, dlatego będzie stał przed drzwiami przypiety do solidnej barierki która daje raki rezonans że nawet jął tego nie chcę to bardzo hałasuje. Dla utrudnienia rowery spiete ze sobą. Dwa U-locki plus łańcuch mam nadzieję że zniechecą "poszukiwaczy okazji".

Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk

Napisano

Ja proponowałbym założyć monitoring, czujnik ruchu.

Mam dane jednej osoby z Wrocławia, która w Wrocławiu już skradła kilka sprzętów i sprzedawała na części. Kupiłem od tego typa ramę i w przeciągu kilku dni znalazłem osobę, której rower skradziono. Na policji fakt był zgłoszony, mijają miesiące a policja milczy.

Dane jego mogę podać osobą zainteresowanym na PW.

Napisano

U mnie problemem jest opór administratorki. Jest ciężka do współpracy. Mieszkam w mieszkaniu funkcyjnym, służbowym. Rotacja lokatorów jest spora i ciężko jest znaleźć chętnego do współpracy, o zainwestowaniu już nawet nie wspomnę. Monitoring? Kiedyś już skradziono mi rower. Policjant pokazywał mi nagranie z monitoringu osiedlowego, na którym widać było jak złodzieje kradną kilka rowerów. Po jakimś czasie pytałem się o tamte kradzieże - tak samo jak w moim przypadku sprawców nie odnaleziono.

Wysłane z mojego HTC One X+ za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...