rodszyld69 Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Witam potrzebuję waszego doświadczenia chcę złożyć sobie rower wyprawowy i mam kilka dylematów pierwszy z nich to rozmiar ramy mam 180 cm wzrostu i długość nogi wewnętrznie 85 cm wychodzi mi 21 cali a ramy Nordkapp mają rozmiarówkę parzystą i zastanawiam się czy wybrać 20 czy 22 cali a drugą sprawą jest dobór amortyzatora. Naczytałem się na forach że amortyzatory do trekkingów są niespecjalnie wytrzymałe więc pomyśłałem o widłach do mtb 29" o skoku 80mm w tej ramie długość widła powinna być 440 mm szukam amortyzatora powietrznego z możliwością założenia przedniego bagażnika i błotnika cena jaką mógłbym wydac na amora max. do 800 zł
blackiwan Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Bierz 20". Co do amortyzatora to coś z SunToura lub RST ale tylko powietrznego. Do widelców MTB 29" nie zamontujesz bagażnika ani pełnych błotników. Ja bym wybrał sztywny widelec ze stali CR-MO lub alu.
rodszyld69 Napisano 16 Marca 2013 Autor Napisano 16 Marca 2013 dzięki Blackiwan sztywniaka nie chcę jeździłem trochę na sztywnym widle dlatego wolę dopłacić i miec amortyzację szanuję swoje nadgarstki porozglądam się za Twoimi propozycjami amorów powietrznych a może jeszcze ktoś ma jakąś propozycję
blackiwan Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Tu masz spory wybór: http://www.eurobike.pl/sr-suntour/amortyzatory-przednie/ncx
Rulez Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Rama Nordkapp jest dosyć krótka (przy 20" ramy crossowe raczej nie są krótsze niż 580 mm), nie wiem czy na pewno będziesz mógł się na niej dobrze ulokować ... co do widelca, to może : http://velo.com.pl/czesci/widelce/rst/single-shock-m7
rodszyld69 Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 Tu masz spory wybór: NCX dzięki faktycznie wybór jest zaje...fajny Rama Nordkapp jest dosyć krótka (przy 20" ramy crossowe raczej nie są krótsze niż 580 mm) czyli ramy do crossa mają lepszą geo myślałem że jako rower turystyczny ramy nordkapp się nadają dzięki wielkie Rulez rozszerzyłeś moje pole spostrzegania a ten wideł co podałeś w linku nie wiem kurcze jakoś nie jestem przekonany do takich rozwiązań a jak będzie z tą ramą czy geo będzie ok GEOMETRIA-RAMY-MESKIEJ-BIRIA-PRO-SPORT-2-TREKKING.pdf
Rulez Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Ta Biria jest dosyć długa jak na crossa/trekkinga , będzie chyba lepszym wyborem niż Nordkapp, jednak rozmiar 20" będzie za długi.
rodszyld69 Napisano 17 Marca 2013 Autor Napisano 17 Marca 2013 Ta Biria jest dosyć długa jak na crossa/trekkinga , będzie chyba lepszym wyborem niż Nordkapp, jednak rozmiar 20" będzie za długi. faktycznie jest ona troszkę na sportowo a 18 może mieć za krótką podsiodłówkę jak dla mnie właśnie boję się tego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.