Skocz do zawartości

[rama] Nordkapp 2013

rodszyld69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam potrzebuję waszego doświadczenia :yes: chcę złożyć sobie rower wyprawowy i mam kilka dylematów pierwszy z nich to rozmiar ramy mam 180 cm wzrostu i długość nogi wewnętrznie 85 cm wychodzi mi 21 cali a ramy Nordkapp mają rozmiarówkę parzystą i zastanawiam się czy wybrać 20 czy 22 cali a drugą sprawą jest dobór amortyzatora. Naczytałem się na forach że amortyzatory do trekkingów są niespecjalnie wytrzymałe więc pomyśłałem o widłach do mtb 29" o skoku 80mm w tej ramie długość widła powinna być 440 mm szukam amortyzatora powietrznego z możliwością założenia przedniego bagażnika i błotnika cena jaką mógłbym wydac na amora max. do 800 zł :thanks:

Napisano

Bierz 20". Co do amortyzatora to coś z SunToura lub RST ale tylko powietrznego. Do widelców MTB 29" nie zamontujesz bagażnika ani pełnych błotników. Ja bym wybrał sztywny widelec ze stali CR-MO lub alu.

Napisano

dzięki Blackiwan :thanks: sztywniaka nie chcę jeździłem trochę na sztywnym widle dlatego wolę dopłacić i miec amortyzację szanuję swoje nadgarstki porozglądam się za Twoimi propozycjami amorów powietrznych :) a może jeszcze ktoś ma jakąś propozycję :icon_question:

Napisano

Tu masz spory wybór: NCX

dzięki faktycznie wybór jest zaje...fajny :thumbsup::teehee:

Rama Nordkapp jest dosyć krótka (przy 20" ramy crossowe raczej nie są krótsze niż 580 mm)
czyli ramy do crossa mają lepszą geo :icon_question: myślałem że jako rower turystyczny ramy nordkapp się nadają dzięki wielkie Rulez rozszerzyłeś moje pole spostrzegania :thanks: a ten wideł co podałeś w linku nie wiem kurcze jakoś nie jestem przekonany do takich rozwiązań :002:

a jak będzie z tą ramą :icon_question: czy geo będzie ok :icon_question:

GEOMETRIA-RAMY-MESKIEJ-BIRIA-PRO-SPORT-2-TREKKING.pdf

Napisano

Ta Biria jest dosyć długa jak na crossa/trekkinga , będzie chyba lepszym wyborem niż Nordkapp, jednak rozmiar 20" będzie za długi.

Napisano

Ta Biria jest dosyć długa jak na crossa/trekkinga , będzie chyba lepszym wyborem niż Nordkapp, jednak rozmiar 20" będzie za długi.

faktycznie jest ona troszkę na sportowo a 18 może mieć za krótką podsiodłówkę jak dla mnie właśnie boję się tego :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...