Skocz do zawartości

[siodełko] dla kobiety, na trekking i w góry

TomoTonyHalik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Poszukuję siodełka dla mojej dziewczyny. Będzie używane w typowym rowerze MTB, w rekreacyjnych wyjazdach trekkingowych i po górach (z plecakiem rowerowym).

Dziewczyna potrzebuje czegoś możliwie jak najbardziej miękkiego. Byliśmy w lokalnym sklepie rowerowym, zaciekawiły nas siodełka selle royal z serii lookin - całkiem fajne, miękkie, tyle tylko że w cenie dla nas akceptowalnej był tylko model moderate - bardziej sportowy model athletic był dostępny tylko na zamówienie, za większą kwotę.

Zastanawiamy się więc, czy kupić ten moderate (zalecany dla pochylenia 60 stopni - nie wiem czy sprawdzi się to do zastosowań wymienionych na początku), czy też może połasić się na coś innego - tańszego. Fajnie prezentują się siodła Sportourer, zwłaszcza model Gel Flow - bardzo przypomina dużo droższe siodła SR. Ale jak jest z wygodą - a zwłaszcza miękkością - siodeł tej firmy? Jak się mają pod tym względem do SR lookin?

A może macie jakieś inne propozycje w kwestii stosunkowo niedrogiego siodła damskiego, do wspomnianych na początku zastosowań?

Z góry dzięki, pozdrawiam

Ja właśnie jestem w trakcie testowania niedrogiego siodełka Accent Luna - kupiłam je po tym jak przymierzyłam się do niego w sklepie i stwierdziłam - to jest to!

Siodełko jest przeznaczone do jazdy turystycznej (ma jakieś 170 mm szerokości - ani deska ani kanapa) i nie jest szczególnie miękkie, nie ma żelu (żel odparza mi tyłek latem - przykre doświadczenia z przeszłości :icon_cool: ), ale mi to kompletnie nie przeszkadza, bo profil zwyczajnie pasuje do mojego tyłka. Mam je zamontowane w rowerze crossowym, pozycja pochylona, ale niezbyt przesadnie. Po zrobionych na pierwszy rzut i bez przygotowania 30 km nie miałam najmniejszych dolegliwości - ale fakt, jazda bez plecaka i po płaskim.

Wiele kobiet poleca jeszcze tańsze siodełko Accent Monza (odpowiednik chwalonego męskiego Derry).

Sporturer Gel Flow (chyba to FLX) mi niestety nie pasowało (też mierzyłam w sklepie).

Siodełka SR z serii Lookin wyglądają fajnie ale są niestety bardzo ciężkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...