Darek1990 Napisano 15 Marca 2013 Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam wszystkich zawodników XC Na początku chciałbym zaznaczyć że jestem kompletnym amatorem/żółtodziobem jeśli chodzi o imprezy rowerowe tego rodzaju,a ten temat jest ostatnią deską ratunku dla mojej skołowanej psychiki,ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania ze strony ogranizatora,ani jego profilu na facebook.com ...;( Do rzeczy,w tym roku postanowiłem wziąć udział w Mazovia Merida Bike Matathon na etapie w Toruniu,czyli u mnie w mieście,interesuje mnie dystans FIT. Czytając regulamin na stronie Mazoviamtb.pl nie znalazłem jasnej instrukcjii co ma zrobic osoba która chce wystartowac po raz pierwszy.Coprawda jest tam wiele informacjii,lecz żadnego przejrzystego planu którego można by sie trzymać. Wg mnie,poprawcie mnie jeśli sie mylę,wygląda to następująco: -rejestruję się na stronie organizatora -płacę wpisowe za dystans FIt tj.70pln bądź 50 pln z zastrzeżeniem że kwota promocyjna musi byc uiszczona min na 5 dni przed zawodami przelewem a dowód wpłaty muszę okazać w dniu zawodów w biurze zawodów -stawiam się na zawodach,idę do biura zawodów,rejestruję się w jakiś sposób,płacę 20pln za wydanie zestawu startowego(jest tu mała niejasonść wg mnie ponieważ jest napisane że mozna kupic tjb na własnośc zestaw bądź wypozyczyć,co wg Was jest sensowniejsze w moim wypadku?),podpisuję jakis tam "świstek" i już mogę startować czy dobrze rozumiem? Czy oprócz sprawnego roweru i sztywnego kasku musze jeszcze o coś zadbać?Mam na mysli głownie odzież,jako że chyba wszyscy zawodnicy startują w strojach kolarskich i odzieży rowerowej moje pytannie brzmi czy równiez muszę się w takowe zapoatrzyć czy mogę startować w zwykłym t-shirtcie i spodenkach? Pytam Was,doświadczonych bikerów,ponieważ nie chcę kupować odzieży na jedne zawody,wystarczy mi wydatek związany z zakupem kasku.... Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi,i przepraszam za takie błachostkowe pytania z punktu widzenia zawodowca;) Do zobaczenia na trasie! pozdRower! ps. możecie przy okazji napisać kto z Was będzie startował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 15 Marca 2013 Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 warto do biura zawodów jechać z potwierdzeniem przelewu co by uniknąć ew. nieporozumień co do odzieży to kto Ci zabroni byle by nie na golasa ogólnie na forum były już obszerne tematy co do maratonów co zabrać jak się przygotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMASZlodz Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 spodenki i koszulka nie są Ci potrzebne, ale na pewno zapewnią większy komfort podczas jazdy. przydadzą się także okulary. jeżeli chodzi o opłaty to warto zarejestrować się na stronie i zrobić przelew wcześniej, wtedy można potwierdzić swój start poprzez stronę. w razie wątpliwości dzwoń do biura zawodów. Do zobaczenia w Toruniu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 hej, a kiedy jest start Mazovii w Toruniu? Też chętnie bym się ścignął po raz pierwszy... Pozdrawiam i pewnie do zobaczenia jak tylko termin dopisze i nic nie wyskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMASZlodz Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 3 maja Toruń, 4 maja Bydgoszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Oby tylko pogoda dopisała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 http://www.mazoviamtb.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Potwierdzenie startu przez stronę nie jest możliwe w przypadku pierwszego startu. Co do chipa to w ubiegłych sezonach te 20 zł to była kaucja za chip, który się mocowało do widelca. Przy zwrocie chipa następował zwrot kaucji. Teraz chip chyba ma być w numerze startowym więc nie wiem czy jest dostępna taka opcja, że nie wykupujemy tylko wypożyczamy numer. Nie potrzebujesz żadnych specjalistycznych ciuchów na pierwszy start. Ja za pierwszym razem jechałam w dżinsach i bawełnianym golfie (zimno było). Na dystans fit warto zabrać picie (najlepiej wodę albo napój izotoniczny). Warto też mieć ze sobą mały zestaw kluczy imbusowych, a jeśli nie chcesz kupować to przed startem dokręć w rowerze wszystkie śrubki (oprócz regulacyjnych, oczywiście). I jeszcze rzecz dość istotna - weź ze sobą mydło i ręcznik bo na trasie w Toruniu jest tyle pyłu, że na mecie sam siebie nie poznasz :-D Ja w tym roku niestety raczej nie wystartuję w wielu edycjach Mazovii, a już na pewno nie w tych, które mam daleko od domu, jak choćby Toruń. :'( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Potwierdzenie startu przez stronę nie jest możliwe w przypadku pierwszego startu podobno można,tak zapewniała mnie Pani z maila Na dystans fit warto zabrać picie (najlepiej wodę albo napój izotoniczny). Warto też mieć ze sobą mały zestaw kluczy imbusowych, a jeśli nie chcesz kupować to przed startem dokręć w rowerze wszystkie śrubki (oprócz regulacyjnych, oczywiście). Rowerek mam juz przygotowany na tip top z racji tego że przy takiej pogodzie ja akurat sie na rower nie wybieram,to mam czas żeby przy nim posiedzieć i podłubać ^^ Bidon obowiązkowo będzie Jeżeli start będzie tam gdzie w zeszłym roku( MotoArena Toruń) to do domu nie mam tak daleko więc dam radę Dzieki wielkie za rady,pozdro! Ja w tym roku niestety raczej nie wystartuję w wielu edycjach Mazovii, a już na pewno nie w tych, które mam daleko od domu, jak choćby Toruń. :'( To tylko 200km 2h w PKP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 19 Marca 2013 Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A, to może się coś zmieniło w kwestii tego potwierdzania startu. Co do 200 km pociągiem to ja niestety muszę być blisko domu :-) Bo fabryka mleka musi być blisko małej głodnej buzi ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Co do 200 km pociągiem to ja niestety muszę być blisko domu :-) Bo fabryka mleka musi być blisko małej głodnej buzi ;-) rozumiem ;D odp na mojego maila do Biura Zawodów: -na 10 dni przed maratonem moża zaplacic za start i za zestaw startowy przez neta,wtedy w wypadku dystansu FIT opłata wynosi 50zl za start + 20 za zestaw startowy,zabrać ze sobs potwierdzenie wpłaty aby uniknąć nieporozumień,jęsli płaćimy przelewem podac w tytule odpowiednio np: " opłata na maraton w Toruniu plus zestaw startowy,dystans FIT" -zestaw startowy przechodzi na właśnośc zawodnika Wszystkie dane odnoszą się do pierwszego startu,może kiedyś to komuś pomoże pozdraiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1994 Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Jeśli chodzi o kask, to nie wiem czy jest taka możliwośc na mazovii ( ale wydaje mi się, że jest ), że można go wypożyczyć na czas maratonu. Tak czy inaczej warto spytać Zresztą, swój kask przyda się nie tylko na maraton, ale także i podczas codziennych wypadów za miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 kask juz do mnie idzie,i właśnie tak jak mówisz zaczynam jeździć w kasku cały czas,nie tylko na zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 25 Marca 2013 Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Jesli wybierasz sie do Torunia na Mazovie, to zdecydowanie zainwestuj w opony typu "mazowieckie piacholoty" - semi slick z dużym balonem 2,2 - 2,25. Zresztą jeśli sa to twoje rejony to zapewne się orientujesz w ilości piachu . I puki jest czas ćwicz technikę jazdy po piachu i głębokim szutrze Jest to chyba najbardziej zapiaszczona mazovia obok Otwocka Jeśli chodzi o dystans, to zdecydowanie namawiam Cie na Mega, szczególnie jeśli dopiero zaczynasz otrzaskiwać się z maratonami - troche przewrotne rozumowanie Chodzi o to że FIT nie jest wcale prostym wyścigiem, jest bardzo nerwowo, szarpanina tłok i przepychanina. Trasa jest dużo łatwiejsza technicznie niż na Mega , mniej urokliwa i co najważniejsze FIT to nie maraton , ponieważ samo ukończenie - przejechanie nie daje specjalnie żadnej satysfakcji ( 60 letnie panie potrafią to przejechać - a na wynik na początku "kariery", raczej nie masz co liczyć . Mega w Toruniu to całkiem przyjemna trasa , fajny odcinek wąwozami , wyzwanie stanowią długie piaszczyste odcinki. Satysfakcja z pokonanej trasy przy debiucie gwarantowana. Do zobaczenia na motoarenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 gdyby dystans mega zamknał sie w tych 30km to może bym sie pokusił,ale jesli jest to od30 do 50 km to wiem że jest to PÓKI CO ponad moje siły ,zwłaszcza że nie mam czasu ani możliwości póki co na przygotowanie się/treningi.Myśłę że te 25km wystarczy mi aby poczuć atmosferę maratonu i zobaczenie jak to jest;) ps.oby nie było takiej sahary jak rok temu co do dystansu to dałeś mi do myślenia,ale zdecyduję się jak będzie jakięs bardziej szczegółowe info nt dystansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joey Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Zapisuje się też Blisko mam i jeszcze moje ulubione piaszczysto-górzyste tereny. Tylko kondycja przez zimę mi spadła okropnie. Runda 25 km mnie zdusiła jak w tamtym roku setka do Torunia Jeszcze 5 tygodni przed nami więc jest sporo czasu na podkręcenie obrotów. Ale przede wszystkim liczy się dobra zabawa i chyba na to najbardziej liczę. Do zobaczenia na starcie i mecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 na stronie mazovii pojawiły sie informacje dot.etapu w Toruniu,i tak: -giga 82km -mega 54km -fit 26km -hobby 9km Start i meta jak w zeszłym roku czyli MotoArena Toruń. Dodatkowo 1-go Maja organizowany będzie Rajd Szlakiem Twierdzy Toruń,dł. ok 13 km,zbiórka 10:00 Plac Rapackiego,start 10:15, meta w Forcie IV na ul.Chrobrego( w planie 1-godzinne zwiedzanie fortu z przewodnikiem po rajdzie) link:http://www.mazoviamt...<br /><br />Zapraszaam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 na stronie mazovii pojawiły sie informacje dot.etapu w Toruniu,i tak: -giga 82km -mega 54km -fit 26km -hobby 9km Start i meta jak w zeszłym roku czyli MotoArena Toruń. Dodatkowo 1-go Maja organizowany będzie Rajd Szlakiem Twierdzy Toruń,dł. ok 13 km,zbiórka 10:00 Plac Rapackiego,start 10:15, meta w Forcie IV na ul.Chrobrego( w planie 1-godzinne zwiedzanie fortu z przewodnikiem po rajdzie) link:http://www.mazoviamt.....<br /><br />Zapraszaam siema, fajnie że już są info. Mogę ściągnąć Twoje info do mojego posta o Mazovii w Toruniu? Hej PS. mam nadzieję że pogoda się znacznie poprawi, bo zamiast tych piachów o których pisali będzie błoto do kolan jak nie wyschnie ziemia. A na błoto niestety się nie pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Mogę ściągnąć Twoje info do mojego posta o Mazovii w Toruniu? możesz ale z zachowaniem autora ;p raczej będzie błoto,może nie do kolan ale na pewno jakieś bedzię bo w załóżmy w 3tyg nie bedą temp z 0 do +10st od razu żeby wszystko wyschło,kicha trochę ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 możesz ale z zachowaniem autora ;p ależ oczywiście stało się, wkleiłem jeszcze link do trasy. Jak coś looknij w regionalne grupy - kuj-pom ( zresztą już się tam na objazd ustawialiśmy ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Przy tej ilości piachu która tam jest , większe opady i brak upału, wpłynie raczej pozytywnie na przejezdność trasy. Patrząc po info o dystansie, trasa przebiega podobnie co rok temu. Jak się boisz kałuży, to nie wiem czy mtb to dobry pomysł ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Przy tej ilości piachu która tam jest , większe opady i brak upału, wpłynie raczej pozytywnie na przejezdność trasy. Patrząc po info o dystansie, trasa przebiega podobnie co rok temu. Jak się boisz kałuży, to nie wiem czy mtb to dobry pomysł ;D hehe, no tak , można to i tak odebrać Nie, bardziej chodzi mi o to że maraton chcę przejechać na świeżutko złożonym nowym bajku i jakoś mi szkoda go od razu w błocko pchać, a już się pobrudzi Pozdrawiam i do zobaczenia na starcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 stało się, wkleiłem jeszcze link do trasy. Jak coś looknij w regionalne grupy - kuj-pom ( zresztą już się tam na objazd ustawialiśmy ) spokojnie,jestem na bieżąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 heh, no jest to "bul" w jakim nie połączy się z nami nawet Pan Prezydent Ja Tydzień temu kupiłem nowe Sidacze, już bloki wkęciłem , już skarpetki wyprane , a na maraton w Otwocku zapowiada się jakaś totalna miazga, i chyba tyłek z żalu mi pęknie jak ochrzczę te buty w takich warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMASZlodz Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Otwock, nie powinien być najgorszy jeszcze o ile nie będzie padało przez cały tydzień. Ale kolejne tygodnie to już będzie tylko błoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.