Skocz do zawartości

[rama] spawanie pękniętej ramy

bialas11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siema

możecie mi polecić jakieś dobre zakłady w których mogli by profesjonalnie pospawać rame?

mam fajną ramkę tyle że pęknięta jest na wahaczu

pisałem do

Mielec- wycenili naprawę na 140zł ze wzmocnieniem, ale trzeba by czekać ok 3 miesiace

zumbi- termin 2tygodnie ale jeszcze nie napisali mi ceny

miejscowy spawacz alu - 50zł ale 0 profesjonalizmu i materiał na wzmocnienie musiał bym załatwić sam

gdzie jeszcze mogli by mi ją naprawić w polsce Polsce wysyłkowo

jestm z Płocka i tu raczej nikt tego nie zrobi tak jak powinno być

stop to 7005

z góry dzieki

Napisano

Ja mam super fachowca niegdyś spawał Ramy dla Karpiela! Zespawał mi ramę speca Fsr przy węźle suportowym i zrobił to bardzo dobrze nie przegrzał itp. załaciłem jakieś 1,5 roku temu 20zł potem podam nr tel bo teraz nie mogę znalesć. Jego warsztat znajduje się w radomiu. Będziesz musiał się zapytać czy chce się bawić w wysyłke.

Napisano

nie dam ci konkretnych namiarów ale mam radę co do znalezienia fachowca.

kiedyś pękła mi rama przy rurze podsiodłowej, bo z głupoty za wysoko wysunąłem sztycę. ramę pospawał mi znajomy, który...robi poręcze balkonowe. 30 zł wystarczyło. popytaj takowych w okolicy jak masz, pozdrawiam ;)

Napisano

Ja mam super fachowca niegdyś spawał Ramy dla Karpiela! Zespawał mi ramę speca Fsr przy węźle suportowym i zrobił to bardzo dobrze nie przegrzał itp. załaciłem jakieś 1,5 roku temu 20zł potem podam nr tel bo teraz nie mogę znalesć. Jego warsztat znajduje się w radomiu. Będziesz musiał się zapytać czy chce się bawić w wysyłke.

no jesli myslimy o tym samym :) ktory ma zakład na Oronskiej to super robi :) dojechalem 5 kilometrow na tym spawie do dziewczyny do domu i mi pekla:/

No super spawał dla Karpiela tylko Ci nie mowil ze wszystkie poszly do smietnika:)

Mielca tez odradzam super partacze robia na odwal sie ale wytrzymuje dluzej niz te spawane na Oronskiej jakies 200 km;/

Generalnie zalezy od materialu, ja juz nie wierze w spawanie bez ulepszenia cieplnego i tyle w tym temacie jak juz cos peklo to ma prawo leciec dalej (odprezanie to podstawa ale moze to wszystko wiazac sie z pogorszeniem przed polepszeniem;))

Napisano

Mi w zeszłym roku w lipcu znajomy pospawał rurę podsiodłową i wstawił wzmocnienie. Wszystko ok, nic się z tym nie dzieje. Nie wiem jaki u mnie jest stop, ale i spawacz się tym specjalnie nie przejmował, ani nie pytał. Ot, dałem mu ramkę, a za 2 godziny odebrałem.

f255221ae515352cm.jpg

98313f0626a8fccfm.jpg

Tak to u mnie wygląda.

Napisano

A zapomnialem dodac, ze jak bedziesz spawal to jedynie jakas wsawka z aluminium moze uratowac sprawe:), wiec jak bedziesz oddawal do naprawy upieraj sie o wzmocnienie.

Zadne nakladanie spawu nic nie daje nawet po-3 razy ;/.

Napisano
no jesli myslimy o tym samym :) ktory ma zakład na Oronskiej to super robi :) dojechalem 5 kilometrow na tym spawie do dziewczyny do domu i mi pekla:/ No super spawał dla Karpiela tylko Ci nie mowil ze wszystkie poszly do smietnika:) Mielca tez odradzam super partacze robia na odwal sie ale wytrzymuje dluzej niz te spawane na Oronskiej jakies 200 km;/ Generalnie zalezy od materialu, ja juz nie wierze w spawanie bez ulepszenia cieplnego i tyle w tym temacie jak juz cos peklo to ma prawo leciec dalej (odprezanie to podstawa ale moze to wszystko wiazac sie z pogorszeniem przed polepszeniem;))

Może.. jak mi zespawał to przejeździłem dwa sezony 90% teren i nic się z tym nie stało.

Napisano
A zapomnialem dodac, ze jak bedziesz spawal to jedynie jakas wsawka z aluminium moze uratowac sprawe:), wiec jak bedziesz oddawal do naprawy upieraj sie o wzmocnienie. Zadne nakladanie spawu nic nie daje nawet po-3 razy ;/.

Dokładnie.

Napisano

O wzmocnieniu wiem, już nawet wszystko obmyśliłem ( podobne jak u bzyko )

Wolał bym naprawić ramę dobrze, musi być odpowiedni drut, osłona gazowa, stop wzmocnienia i wiele innych czynników ( trochę się w tym oriętuje)

pozatym 1 chciał żebym sam znalazł ten materiał na wzmocnienie bo oni takiego stopu nie mają. znalezienie takiego kawałka alu 7005 nie jest wcale proste

Napisano

E tam moze byc nawet 7020:) moze bedzie nawet mocniejsze;/, chociaz logika mowi zeby takie same materialy stosowac:) z jakiego jest rama.Ale to w koncu wzmocnienie:)

Napisano

@bialas ,a w którym miejscu Ci ta rama pękła ? Bo to też istotne, nie wszędzie da się dospawać sensowne wzmocnienie. Chcesz ? Zapytam jutro tego mojego co i jak. I z ciekawości zapytam też o te rodzaje stopów i jak to z tym jest.

Napisano

To jak możesz to zapytaj

Pękła w miejscu łączenia dolnej rurki wahacza z hakiem ( na spawie) i po pospawaniu tego chciałęm tam dać wzmocnienie w kształcie trójkąta po obu stronach bo zauważyłem kreskę na spawie po drugiej stronie.

Napisano

@bialas rozmawiałem o tym spawaniu. Powiedział, że rodzaje stopów nie mają znaczenia. Można łączyć jedno z drugim. Spawa się odpowiednim drutem ( w tym przypadku krzemowym z tego co pamiętam). Nie znam się na tym i nie powtórzę Ci słowo w słowo co mówił. Co do ulepszania cieplnego to powiedział cytuję "niech sobie internet wyłączą". Tyle. Przemyśl sprawę i jakby co, to się będzie myśleć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...