Skocz do zawartości

[montaż hamulcy] koła 28" w ramie pod 26"

seraph

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Dobrze wiem co niektórzy sądzą o takim cudowaniu, ale ja już spróbowałem, jeździłem na takich kołach. Rower zyskuje na szosie wszystkie zalety większego koła, nie trącam butami przedniego koła, ani nic z tych rzeczy. Nawet lepiej to wygląda wg mnie, bo wypełnia przestrzeń na koła w widełkach lepiej. Suport niecałe 3 cm wyżej nie jest żadnym problemem, bo koło z oponą 26x2.0 przewyższa średnicę koła z oponą 700x25 i tak (jeździłem na 26x1,25)...

Moje pytanie dotyczy hamulców, bo jak wiadomo pivoty są o 3 cm za nisko i nie ma jak zamontować, żeby klocki łapały obręcz. Na próbę jeździłem na hamulcach ze składaka na przednim kole, ale wiadomo, że to nie jest rozwiązanie.

Spotkał się ktoś może w Polsce z hamulcami V-brake typu "long reach" - takie o szerokiej możliwości regulacji zasięgu klocków? Ewentualnie taki adapter, ale nie za 20$ jak znalazłem w hamerykańskim sklepie?

700cVBrakeAdapter-main2.jpg

Czy jestem skazany na hamulce typu u-brake z szosowych rowerów? Spawanie pivotów odpada...

A może jeszcze jakieś pomysły?

Dzięki z góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...