Skocz do zawartości

[manetki] wymiana klamkomanetek jakieś porady?

maciej83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie czy dysponujecie jakimiś sprawdzonymi i pomocnymi materiałami wideo które dotyczą wymiany manetek?

Generalnie zamieniam klamkomanetki alivio na klamki avida sd7 i manetki deore 3x8

Klamki już wymieniłem zero filozofii, o czym powinienem pamiętać przed zabraniem się za manetki?

Napisano

że do wymiany linki jest specjalna śrubka z tyłu manetki, nie trzeba jej rozkręcać. Ja tego nie wiedziałem i przypadkiem złamałem wskaźnik biegów.

Napisano

dzięki zaraz popatrzę:P

super żeby było lepiej właśnie odkryłem że nie zauważyłem że lewa manetka ma uciętą śrubę w gwincie...

kupiłem je jako uzywane na tym forum ale jestem na 99% pewien że nie było w ogłoszeniu słowa o tym... a teraz nie ma już tego tematu na forum ... głupiemu wiart w oczy

Napisano

super żeby było lepiej właśnie odkryłem że nie zauważyłem że lewa manetka ma uciętą śrubę w gwincie...

Przypatrz się 2x dokładnie bo ja ostatnio też tak sądziłem a to tak właśnie śruba baryłkowa ma wyglądać hehehe

Napisano

nie nie to chodzi o śrubę mocującą manetkę do kierownicy... jest na forum temat w któryk uzytkownik pyta jak sobie z tym poradzić ale nie ma tego w którym znalazłem ogłoszenie o sprzedaży jeżeli to moje gapiostwo to nie bedę miał pretensji

Napisano

że do wymiany linki jest specjalna śrubka z tyłu manetki, nie trzeba jej rozkręcać. Ja tego nie wiedziałem i przypadkiem złamałem wskaźnik biegów.

czy dobrze rozumiem, że linkę należy włożyć do manetki od strony tej śrubki?? a nie od strony sruby baryłkowej?

Napisano

Podepnę się do tematu : czy wymiana manetek (LX na XT ) = demontaż całych linek żeby ją przeciągnąć przez nową manetkę ? Czy można zrobić podmianę tylko przy manetkach (linkę można przełożyć od strony manetki) i nie trzeba ruszać całości ?

Pozdrawiam

Napisano

Tak musisz wypleść linkę ze wszystkiego przerzutki pancerze i przełożyć do kolejnej manetki.

Dzięki za informację.

Pozdrawiam

Napisano

To ja dodam tak od siebie, że aby wyciągnąć linkę z manetki (i potem włożyć nową) trzeba ustawić manetkę na 1-szym biegu (lub ostatnim w zależności od manetki).

Napisano
Mnie jeszcze zastanawia to czy da radę tak zrobić wymianę manetek żeby uniknąć rozregulowania przerzutek... ?

Żeby wyciągnąć linkę musisz odkręcić ją od przerzutki - przerzutka do regulacji.

Ewentualnie jeśli tak bardzo przeraża Cię wizja regulacji przerzutek to na nowej lince zaznacz sobie markerem długość starej linki do miejsca mocowania i przykręcisz w ten sam sposób.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...