Skocz do zawartości

[bagażnik] do przewozu samochodem 4 rowerów miejskich

mabu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jeśli to zły dział to prosze o przeniesienie do właściwego .

Chciałbym kupić bagaznik na hak do przewozu 4 rowerów miejskich. Problem w tym, że z tego co widziałem te bagazniki mają max udzwig 60kg.

Rowery które chciałbym przewozić to rowery miejskie, holenderskie czyli rowery grubo ponad 15kg.

Czy znacie kogoś, kto wozi takie rowery i jak to robi?

Bagaznik na dach odpada, bo dźwiganie 20kg kloca mi się nei usmecha.

Bedę wdzięczny za jakieś rady.

Na ten moment jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś przyczepka irowery spięte pasami. Jednak dużo z tym roboty i mało to praktyczne.

Pozdrawiam

Napisano

Ja wożę, choć głównie 3 na razie, ale mam na 4 rowery, bo za rok, dwa dołączy kolejny (na razie najmłodszy za młody)

Jaki masz bagaznik oraz jakie rowery nim transportujesz?

Napisano

Swojego Heksagona, żony trekinga i syna niewielki acz ciężki rower z amorkami z przodu i ze sprężyną na tylne zawieszenie... ale waży prawie tyle co mój... jak sie nazywa bagażnik.... hmm nie pamiętam, jak kupiłem, to na pewno się gdzieś tu nim pochwaliłem.... pewnie znajdziesz

Napisano

Ja ostatnio kupiłem Peruzzo-arezzo na 4 rowery na hak. udźwig ma do 50 kg. Wieszałem się na nim ( 70 kg) i nic się nie gięło, jest sztywny. Jest też bagażnik Thule o nośności 60 kg. Jeżeli masz naprawdę cięzkie rowery to zostaje Ci do wyboru zakup bagażnika-platformy na hak. Popatrz na allegro,

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam Forumowiczów.

Mam podobny problem jak kolega, tylko ja chciałbym dorzucić jeszcze jedno zapytanie. Czy warto dopłacać do Thule czy lepiej kupić coś tańszego, firmy która nie ma takiej renomy jak Thule. Czy możecie mi coś polecić już sprawdzonego? Zamierzam transportować rowery do 100 km 3 do 4 razy rocznie, nie chcę płacić majątku za możliwość sporadycznego wykorzystywanie tego sprzętu. Czy http://moja-astra.pl/ w kombii z silnikiem 1,7 CTDi podoła zadaniu i nie bedzie miała problemu z oporem jaki będą stawiać zawieszone rowery?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Czy http://moja-astra.pl/ w kombii z silnikiem 1,7 CTDi podoła zadaniu i nie bedzie miała problemu z oporem jaki będą stawiać zawieszone rowery?

A dlaczego nie miała by podołać, moja corollą 1.4 z silniczkiem benzynowym spokojnie dałem radę do Chorwacji lekko ponad 1000km. Dwa rowery ważące po ok 17kg+ uchwyt PERUZZO ważący coś koło 15 kg+bagaże. Z prędkościami ok. 110~120 na autostradach autko spaliło uwaga 6.7l/100km benzyny, liczyłem się, że spali conajmniej 7.5l/100km. Uchwyt tej włoskiej firmy jest tańszy o jakieś 300-400zł od Thula, zdał egzamin, sprawdzone na czeskich pseudo autostradach po których jedzie się jak po schodach.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja wiele razy transportowałem 4 rowery na haku-platformie rożnymi samochodami na różne dystanse. O ile SUVy dają sobie swobodnie radę z dużym naciskiem na hak to samochody osobowe mają z tym potężny problem i bardzo mocno siadają. Szczerze nie polecam takiego rozwiązania. Zdecydowanie sensowniej jest rozłożyć ciężar na dach i na hak.

A oto jaki miałem, mam bagażnik-platformę na hak

http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/36/27/29/71/3627297104

PS. Bagażnik jest do wypożyczenia lub do sprzedania.

Napisano

Ale przecież 4 rowery + bagażnik na hak to masa 75-100 kg czyli wychodzi na to samo jakbyś włożył 2-3 worki ziemniaków do samochodu. Wiadomo, że trochę siadnie, ale nie będzie to znacząco przeszkadzało (no chyba, że bagażnik też na fulla wypełnisz jakimiś ciężkimi rzeczami).

Napisano

Nie tak do końca 2-3 worki ziemniaków. Jakiekolwiek obciążenie w bagażniku jest ułożone idealnie nad tylną osią a na dachu jest rozłożone równomiernie. Założony bagażnik na haku wystaje całkiem dużo za tylną oś, wystarczy dużo mniejsze obciążenie żeby mocno dociążyło oś. To tak trochę z podstaw fizyki jest :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...