Skocz do zawartości

[buty] sztywność SH-MT43 a SH-M087 / 77

lgkula

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem na etapie kupowania butów. Praktycznie zdecydowałem już się na zakup SH-MT43, głównie z powodów estetycznych i praktycznych.

Coraz więcej osób namawia mnie jednak na SH-M087 lub starsze 077.

Jeżdżę pół na pół po płaskim terenie i górach, w tym roku chce też wystartować w kilku maratonach MTB.

Ważę 71kg

Do tej pory nie znalazłem, żadnej rzeczowej zalety SH-M087 nad SH-MT43.

Moje podstawowe pytanie jest jednak takie, czy w SH-M087 będę miał większą siłę nacisku na pedał niż w SH-MT43?

Z Katalogu wynika, że różnica w sztywności tych butów wynosi jedną jednostkę, a więc pewnie jest nieodczuwalna, a jak jest w praktyce? Ma ktoś doświadczenie z porównaniem takich butów?

mam 41ki czyli poprzedniki, są ciężkie(ok 1kg) ale bez problemu się w nich chodzi po twardym - buty typowo turystyczne.

Podeszwa lekko się ugina.

87 to zupełnie inna klasa 2rzepy plus klamra (41 i 43 sznurowadła+rzep) - buty typowo sportowe. Jak chcesz się ścigać bierz 87

Mam obie te pary mt43 i m087. Mt43 są fajne i mieciutkie. Używam ich jak jeżdżę z dzieckiem na rowerze. Dużym minusem, jak dla mnie są sznurowadła i rzep, ponieważ nie da się dobrze usztywnić stopy. Maja za to ogromny plus - można w nich chodzić jak w zwykłych butach. Polecam do rodzinnych wypadów rowerowych.

W M087 się dużo lepiej jeździ. Zauważalne lepiej. Nie pochodzisz w nich, ale nie do tego są przeznaczone.

Wysłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk

Ultra Versatile Off-road Sport Shoe Equally At Home Racing Cross-country Or On A Casual Sunday Ride

bez przesady z tym ściganckim zacięciem m087/88,to takie minimum twardości do mocnej jazdy,daleko im do butów na zawody,a po krótkim użytkowaniu miękną jak papcie.

www.mudserwis.com/buty-spd-mtb-exustar-esm321-rozm43-p-3752.html

Kup exustary i napisz później recenzję na forum :-). Podobno firma jest ok, tylko u nas mało znana.

Wysłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk

bez przesady z tym ściganckim zacięciem m087/88,to takie minimum twardości do mocnej jazdy,daleko im do butów na zawody,a po krótkim użytkowaniu miękną jak papcie.

Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że za 200-parę zł nie kupimy profesjonalnych butów do Pucharu Świata ale jak na pierwsze SPD to powinny dać radę. Na tym etapie człowiek jeszcze zazwyczaj nie wie czego chce w temacie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...