Skocz do zawartości

[korba] jak ściągnąć korbę bez ściągacza

miti09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam problem ze ściągnięciem korby, lewa zeszła, udało mi się wykręcić miskę, lecz w prawej jest uszkodzone gniazdo na ściągacz (nie wiem jakim cudem bo korba jest od nowości w rowerze i nikt jej nie ruszał, korba po 1 h walenia stukania obijania nie chce zejść, próbowałem jazdy bez śruby ale dalej nic, da się jakoś wybić oś ? po wykręceniu lewej miski widać łożysko. Aadanie dodatkowo utrudniają zębatki. Korba i suport jest do wywalenia, więc mogę zrobić z nią co tylko chcę.

Napisano

wkręciłem drugie ramie a to zostało z odkręconą śrubą, nie drgnęło nawet. młotkiem też próbowałem, da się jakoś wybić całą oś z suportu ? tak to wygląda z lewej strony

post-145471-0-15333100-1363183799_thumb.jpg

Napisano

Jaki to suport? jesli masz suport z lozyskami wiankowymi (rozbieralny) to mozesz sprobowac wykrecic oś bez zdejmowania prawego ramienia. Jezeli inny np. Octalink to mozna próbowac ze sciagaczem do łozysk- chwytasz nim za ramie korby i wkrecasz śrube w sciagaczu (tak samo jak w zwyklym).

Napisano

dobra idę do znajomego warsztatu i może coś wykombinujemy

EDIT: ściągacz znalazłem u siebie, nie zdaje to egzaminu, zębatka gnie się i ściągacz się ześlizguje. Szukałem w googlach zdjęcia samej osi i wynika z tego że uderzając w nią z prawej strony powinna wyjąć lewą stroną, robił ktoś kiedyś coś takiego ?

Napisano

ja mam stary sprawdzony sposób, zwłaszcza na stare zapieczone korby.

Nagrzewam palnikiem korbę, jak już się rozgrzeje w miejsce śruby psikam jakimś wd40, żeby gwałtownie schłodzić oś i młotkiem zbijam korbę. nawet nie trzeba dużo siły żeby zeszła.

Czasami zabieg powtarzam ze dwa, trzy razy jak za pierwszym razem nie puszcza

do wybijania przykręć tą drugą miskę (tą której nie ma na zdjęciu).

używałeś taki ściągacz który łapie za zębatki?

Napisano

pobawię się z palnikiem, ściągacz miałem 3 ramienny taki jak do ściągania łożysk w samochodach

EDIT: Panowie udało się. Poddała się palnikowi acetylenowo-tlenowemu

Do zamknięcia

Napisano

łatwo zrobić to z lewej strony, z prawej przeszkadzają zębatki i nie da się tam podejść, miałem plan żeby uciąć ją kątówką

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...