Skocz do zawartości

[5000 zł]Rama full

rwachster

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w przeciągu 5 lat zarżnąłem 3 ramy (giant nrs, giant ac, author a-rey 3) także konstrukcje teoretycznie mocne...

Zastanawiam się co sobie sprawić, jaką ramę najlepiej z dożywotnią gwarancją i w jasnym kolorze (aby pęknięcia można było szybko znaleźć).

Czytałem dużo dobrego o Santa Cruz, ale coś nie bardzo mogę przedstawiciela w Polsce znaleźć..., czy też w europie więc chyba odpada?

Wracając do tematu, jaką ramę, fulla byście polecili w cenie do 5k, rajderowi prawie 100 kg, który lubi cisnąć ;) ?

serdeczne dzięki za sugestie

Napisano

Santę sprzedaje CrazyCrank i daje najlepsze ceny w Europie.

Co nie znaczy, że będzie tanio. W budżecie mieści się chyba tylko Heckler, dość leciwa konstrukcja, ale wytrzymała.

no jak by nie było Heckler ma na MTBR jedną z najlepszych opinii, tak sobie myślę, że to może być b. dobry wybór...

Oczywiście jeżeli rozmawiamy o enduro, bo cisnąć można też szosą po płaskim ;)

a co to "szosa" ?? ;)

Napisano

Może coś z Banshee;]?

oj chyba bym sie w to nieladowal:)

ale co teraz jest niedozarżniecia:)

Trzeba przyjac na klate ze rame trzeba wymienic srednio co 2-3 lata jak jezdzisz fullem;/

moze MDM chyba jeszcze nikt niepolamal:) a raczej niezdązyl:)

Szczerze powiedziawszy (waze podobnie:)), nie wiem czy jest taka rama jak walniesz damperem prawie 1 tone czy ktorakolwiek wytrzyma.

Na czarnym tez widac pekniecia moze nawet lepiej:)

Napisano

oj chyba bym sie w to nieladowal:)

ale co teraz jest niedozarżniecia:)

Trzeba przyjac na klate ze rame trzeba wymienic srednio co 2-3 lata jak jezdzisz fullem;/

moze MDM chyba jeszcze nikt niepolamal:) a raczej niezdązyl:)

Szczerze powiedziawszy (waze podobnie:)), nie wiem czy jest taka rama jak walniesz damperem prawie 1 tone czy ktorakolwiek wytrzyma.

Na czarnym tez widac pekniecia moze nawet lepiej:)

qrde, chyba trochę nie rozumiem. Teoretycznie (znaczy wg. mojej teorii ;) ) sztywna rama przenosi większe obciążenia dynamiczne a takowej nie udało mi się połamać (między NRS a AC katowałem Meridę HFS 2 lata).

Kondychę wtedy miałem dużo bardziejszą a ważyłem również dobrze.

Wydawało by się, że damper powinien zdjąć część obciążeń a tym czasem... hmm, ciekawe... może amplituda obciążeń jest również istotna bo na pewno jest inna. Znaczy, fullem "buja" na chłopski rozum :)

inna sprawa, że każda rama miała problem z okolicami rury podsiodłowej... więc coś w tym być może

Napisano

Nie wiem czy swimfan pisał o Banshee czy ogólnie.

Jeżeli chodzi o tego pierwszego, dorobił się swego czasu miana Bansh*t z uwagi na problemy ze ślizgami.

Ale - (i) nie u każdego występowały; (ii) dali sobie spokój ze ślizgami i ramy pracują teraz na normalnych łożyskach.

Sprzęty warte uwagi, ale nie wiem czy i kto je dystrybuuje w PL.

Natomiast ogólnie to nie ma co uogólniać ;) Jeden sprzęt może pęknąć na pierwszej jeździe, drugi nigdy, a wszystkie fulle i tak trzeba serwisować, bo tego po prostu wymaga ich konstrukcja.

BTW, bardzo solidne i bardzo dobre sprzęty robi Turner. Ale one są US-made więc budżet może się okazać przykrótki. Z drugiej strony US-made jest też obsługa klienta, co oznacza że nawet jak coś pieprznie, to wymieniają ramę bez gadania.

W PL dystrybuuje ich pogobikes.com.

Napisano

Dokładnie Turner i MDM to na ta chwile wydaje się dosc solidne konstrukcje,

@Sol

Myslalem o Banshee ze to takie daewoo jak kupisz to juz z tym zostaniesz na wieki niby jezdzi ale caly czas usterki ma:)

Co do fulla to prawda jest taka ze pomimo ze amortyzacja jest na przod i tyl to i tak przenosza sie dosc duze sily inna rzecza jest fakt ze fullem po miescie sie raczej nie jezdzi a enduro/DH przenosi wieksze obciazenia:).

Jak dla mniew full szczegolnie tyl dostaje mocno w d...........e szczegolnie trojkat, kolo itp:)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

No to muszę powiedzieć, że Author się postarał... Wcześniej słyszałem, że jest dobrze i przekonałem się na własnej skórze.

W sklepie wisi nowiutka, ładniutka ERA 1.0 2013 :) wymieniona w ramach reklamacji, pomimo, że szczerze w to wątpiłem.

Normalnie sam jestem ciekaw, jak długo pociągnie...biało, czarno zielonakawe wozidełko.

Tak, czy inaczej chciałem podziękować za dobrą radę, zainteresowanie i chęć pomocy.

pozdrawiam

Napisano

Turner i MDE to raczej nie te ceny... Do 5k z dożywotnią gwarancją to poszukaj Mondrakera. W Polsce handluje tym 7anna.

ps. widzę, że trochę za późno ;)

Napisano

Banshee sprowadza TWR z Krakowa. Co do jakości, to krytyka raczej zaprzeszła, w rodzaju taksówkarskich mantr

"nie ma jazdy bez gwiazdy (Mercedesa)" i "kto ma Opla, ten ma hopla".

Na nowe produkcje lud się nie skarży.

Turner czy Santa to także słuszny kierunek. Transition Bikes robią solidne fulle w cenach niekosmicznych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...