Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki wybrać.... do ok 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć....

Chcę wymienić stary amortyzator Dart3 na coś lepszego....,

Myslałem o Rock Shock Recon, Reba, SID (ten ostatni raczej odpada),

Rock Shock głównie z tego powodu że mają go znajomi i nie narzekają, niemniej zawsze działa to tak... że każdy chwali to co ma... :)

Ważne parametry to przede wszystkim trwałość/wytrzymałość, gwarancja (czasami producenci lubią robić problemy), dostępność serwisu itp...

Jeżdże w zasadzie po wszystkim..., szosy, lekki teren, ciężki teren, od płaskich przestrzeni do gór... i szlaków.

Będzie dość mocno ekspoatowany (zeszły rok zakończyłem na nieco ponad 15kkm, z tego ok 30-40% to teren wszelkiej maści), na dokładkę nie będzie miał lekko ważę ok 98kg...

Odświerzę temat stoję przed podobnym wyborem, rozważam amortyzatory w cenie 1200-2000zł(ale im taniej tym lepiej), moje typy to jak na razie:

Amortyzator Fox F100 RLC - oś. 9 mm - NOWY (3079893004) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - w poprzednim sezonie jeździłem na FOX'ie F80 RLC, niestety był za krótki do mojej ramy i rower na płaskim nieco myszkował, sprzedałem ale o FOX'ie dalej myślę, tylko czy jest sens tyle płacić, czy inne amortyzatory nie dadzą mi tego samego za mniejsze pieniądze? (nie jestem profesjonalistą, max kilka maratonów w sezonie, 25-40km dziennie po lesie)

pozostałe typy to:

Wspomniany wyżej Durin: Magura Durin Race 100 DLO2 2012 amortyzator BC.pl (3028306941) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

DT XRM: DT SWISS XRM 100 TWIN SHOT CARBON WYPRZEDAŻ!!! (3098452150) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

SID RL: ROCK SHOX SID RL / POP LOCK / 100 MM / NOWY (3090382414) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ewentualnie:

Manitou R7

Reba

(bo po co przepłacać jeśli różnicy nie poczuję)

• Mod Team

Sam fakt że sid ma dual air sprawia ze różnica jest spora, do tego recon zamula, na pewno ten bez MC. Dual air to genialne i zarazem szatańskie rozwiązanie sprawiające iż możemy ustawiać ch-ke pracy dowolnie jak sie nam podoba wbrew kanonom i normom :P ale także trzeba na to poświecić duuuzo czasu i wylać sporo oleju ;) kto ma dual aira ten wie :P ze pompowanie negatywnej bez uronienia kropli oleju jest niemożliwe :P chyba ze go tam nie ma.

• Mod Team

Dla wielu najlepszy widelec to najprostszy widelec do których reba i sid sie nie zaliczają. Wiele też zależy od tego co widelec ma w środku ale nie chodzi o bebechy tylko smarowanie, bo sie spotkałem na własnym przypadku revelationa, mimo ze pracował bardzo dobrze rozebrałem go i okazało sie ze ma braki w smarowaniu, po uzupełnieniu płynów działa lepiej. Widelec był prawie nowy i po serwisie. Z tego co wiem to nie odosobniony przypadek zbyt niskiej ilości oleju smarującego.

Sama praca to tez nie wszystko, Widelce RSa z wyższej półki potrafią przejechać 10 000km i nie złapać luzów jak są regularnie serwisowane czego np nie można powiedzieć o suntorach, no przynajmniej tych nieco starszych rocznikach. RST z tego co wiem też szybko luzy łapie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...