Skocz do zawartości

[Piasta] Shimano XT vs Deore centerlock

TomoTonyHalik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam w miarę lekkiej piasty, z mocowaniem tarczy typu centerlock. Początkowo założyłem, że lekka musi być XT albo SLX, jednak tak poprzeglądałem na necie opisy w sklepach i na aukcjach, i waga piasty klasy deore i XT pod centerlock są bardzo zbliżone. Czy to wina nierzetelnych opisów, czy też rzeczywiście jest tak niewielka różnica pomiędzy tymi modelami? Jeśli zależy mi tylko na wadze, to czy jest sens inwestowania w XT/SLX?

A tak z innej beczki, to czy rozstaw otworów na szprychy jest taka sama w obu piastach? (XT, deore) Czy mógłbym zapleść koło na deorce, a potem - gdybym trafił na okazję - kupić XT i przepleść koło bez wymiany szprych?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

W cenie zakupu całości musisz uwzględnić późniejszy koszt przeplotu - nie jest lepiej od razu kupić xt z cenę deore plus koszt przeplatania?

Przy wyborze tych piast warto zwrócić uwagę na dostępność części - przynajmniej u mnie konusy są do deore dostępne bez problemu, do xt nie.

Przepleść mogę sam, co najwyżej później oddam do centrowania w serwisie. Chodziło mi o to, czy wysokość kołnierza w piaście XT i Deore (oba centerlock) są takie same. No i jak z tą wagą, czy rzeczywiście jest tak bardzo zbliżona?

Pytałem znajomego który sporo użytkował piasty shimano, mówi że jest zauważalna różnica w wytrzymałości deorek a XTków. Co prawda głównie dostają wianuszki i konusy, więc aż tak bardzo mnie to nie boli, że piasta mniej wytrzyma. Ale w kwestii wagi chciałbym mieć pewność jak bardzo się te modele różnią.

W teorii xt od deore powinno się różnić jakością konusów, bieżni i kulek. Do tego dochodzi lepsze uszczelnienie, które jest podstawą w piastach z łożyskami typu konus-kulka. Dodatkowo kiedyś było więcej zazębień na obrót, podejrzewam, że tak jest nadal.

Podaj jakie modele chodzą ci po głowie, to będzie można powiedzieć coś o wysokości kołnierza.

• Mod Team

No nie tylko powinno ... :

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M590-2920_v1_m56577569830672310.pdf deore

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M770-2699A_v1_m56577569830646670.pdf XT

Jak widać konstrukcyjnie sie mocno różnią, deore ma nadal oś 9mm XT już ma 12, inna oś łożyska, uszczelnienia to całkiem inne piasty, czego nie można powiedzieć o deore i XT z dawnych lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...