Skocz do zawartości
  • 0

Sakwa i mocowanie bagażnika do roweru MTB

Gość Romek

Pytanie

Gość Romek
Napisano

Witam,

zamierzam kupić sakwę i bagażnik do roweru Kelly's Magic. Celem zakupu jest głównie transport pieczywa.

Znalazłem taki oto bagażnik: REGULOWANY BAGAŻNIK DO SAKW CROSSO TYP TUBUS RT (3083639038) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i zastanawia mnie w jaki sposób jest on mocowany do roweru? chodzi mi o te dwa wypusty - mam to przykręcić razem do śruby która reguluje wysokość siodełka?

Sakwa z kolei musi być pojemna i pasująca do tego bagażnika, upatrzyłem taką: Sakwa rowerowa z plecakiem 3-komorowa 80 litrów (3069912414) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Czy będzie ona pasować do tego bagażnika? Da się z tym jakoś upewnić "na odległość"?

PS. Wolę zdecydowanie zakupy przez internet bo u mnie w rowerowym ceny mają "z kosmosu".

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bagażnik montujesz jak każdy inny - z jednej strony do mocowań przy osi koła, z drugiej do tylnych górnych widełek. Oczywiście rama musi posiadać takie otwory. Na temat sakiew się nie wypowiadam, nie znam się.

Napisano

Bagażnik jest ok. Gorzej z sakwami. Jeżeli masz zamiar z nich często korzystać, to nie spodziewaj się długiej trwałości. Przerabiałem ten temat dwa razy... Lepiej uczyć się na cudzych błędach niż swoich. Wykosztuj się na Crosso albo Ortlieb i będziesz miał problem z głowy.

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Napisano
zamierzam kupić sakwę i bagażnik do roweru Kelly's Magic. Celem zakupu jest głównie transport pieczywa.

Rozumiem, że sakwa ma być typu miejskiego - patrz duża, sztywna i z szybkim dostepem do wnętrza.

Crosso ma w ofercie tylko sakwy turystyczne. Ortlieb ma co prawda w ofercie serię City & Office, lecz są niestety bardzo drogie i nie mają szybkiego dostępu do wnętrza.

Przytoczoną wcześniej sakwę Fast Rider DOUBLE LED BAG z powodzeniem użytkuję już 2 rok w moim mieszczuchu, którym w trakcie powrotu z pracy robię nawet spore zakupy.

Gość Romek
Napisano

Jako że oprócz transportu pieczywa, czasami będę jeździł też w góry to jednak dołożę do tych Crosso, a konkretnie to Sakwy rowerowe Crosso Dry Big kpl.2szt żółty (3070981139) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Głównym kryterium jest pojemność - obecnie do tych Crosso zmieszczę max 8 bochenków chleba, a potrzebuję jeszcze +4. Czy w związku z tym może mi ktoś zaproponować konkretną 3-sakwę na "górę" bagażnika?

Dzięki :)

Napisano

Paradoks jest taki, ze właśnie lepszej sakwy potrzebujesz do codziennej jazdy... Na jeden czy dwa wypady pewnie taka da radę... Ja używam sakwy do codziennych dojazdów do pracy. Jakie są przede wszystkim wady tanich sakw to kiepskie szycie oraz kiepskie suwaki. Mi suwaki z czasem suwaki zaczęły chodzić coraz ciężej a po pewnym czasie zaczęły puszczać szwy przy suwaku. Z tanich materiałówek do miasta mogę polecić jedynie markę Basil. całkiem niezłe sakwy, dobre mocowanie, ale trochę małe jak na wypady (przy założeniu, pełnej rezygnacji z plecaka). Obecnie mam Crosso i jestem happy. Przejeździłem znaczną część zeszłego sezonu.

Napisano

W kwestii bagażnika z pierwszego postu - wygląda identycznie jak...

Chcę ostrzec ewentualnych nabywców poniższego bagażnika firmy STANDWELL, o który pytał parę postów wyżej Yakuza.

dpYjADn.jpg

Reklamowanego w kilku sklepach:

http://rowertour.com...akw-crosso.html

http://www.szumgum.c...x-i-innych.html

jako pasujący do sakw CROSSO. Bagażnik absolutnie NIE PASUJE do sakw tylnych tej firmy. O ile przednie DRY da się jakoś powiesić, to tylne mają rozstaw haków, który jest dokładnie taki jak rozstaw pionowych rurek bagażnika. Można próbować powiesić sakwy na niższej poprzeczce z jednym hakiem za tylną pionową rurką. Jednak w takim przypadku hak będzie się zsuwał i sakwa spadnie. Można oczywiście zastosować jakąś obejmę albo bolec taki jak w http://www.tubus.com/product.php?xn=26 jednak wymaga to przeróbek i wiąże się z utratą gwarancji. Problem będzie również w zapięciu dolnego haka, trzeba zastosować jakieś adaptery.

psNYpOR.jpg

UBFk9Yf.jpg

Generalnie bagażnik solidnie wykonany i ładnie pomalowany, choć spawy niższych poprzeczek nie są pełne i mam wątpliwości czy wytrzymają deklarowane obciążenie.

W ściemnianiu i oszukiwaniu klienta przoduje sklep rowertour.com. Nie reagują na zgłaszane problemy i wciskają klientowi kit, że sakwy CROSSO na pewno da się powiesić, podają także, że producentem bagażnika jest Massload a nie Standwell.

Radzę się zastanowić i przemyśleć zakup.

źródło - http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7477.30

Napisano

Ortlieb ma co prawda w ofercie serię City & Office, lecz są niestety bardzo drogie i nie mają szybkiego dostępu do wnętrza.

A przez ile czasu użytkowałeś Ortlieba, że takie brednie wypisujesz na forum. Ja użytkuję Ortlieba Office od ponad 11 lat i dostęp do wnętrza mam natychmiastowy gdyż gdy nie pada w ogóle go nie zamykam...nie ma takiej potrzeby. Gdy jest mokro szczelne zamknięcie zajmuje nie więcej niż 10 sekund.

Napisano

A przez ile czasu użytkowałeś Ortlieba, że takie brednie wypisujesz na forum. Ja użytkuję Ortlieba Office od ponad 11 lat i dostęp do wnętrza mam natychmiastowy gdyż gdy nie pada w ogóle go nie zamykam...nie ma takiej potrzeby. Gdy jest mokro szczelne zamknięcie zajmuje nie więcej niż 10 sekund.

A czy to nie Ty kolego robertrobert1 w tym przypadku bredzisz?

Czytaj też ze zrozumieniem - jaki związek z czasem użytkowania jakiejś tam sakwy ma szybkość dostępu do wnętrza? Co ma do rzeczy posiadana przez Ciebie Ortlieb Office Bag, która jest dużą torbą rowerową na laptopa (bardzo drogą) do dużej podwójnej sakwy zakupowej w cenie, jaką w przykładzie na wstępie określił autor tematu tj. ok. 120 zł?

Tak jak rowery, tak i sakwy dobiera się raczej do głównego zastosowania, a autor tematu wyraźnie jak cytowałem, pisał o transporcie pieczywa, co jasno sugerowało, że potrzebne mu są duże sakwy zakupowe. Skądś się jednak wziął u producentów podział sakw do takich czy innych zastosowań oraz nie do każdego zastosowania potrzebne jest zamknięcie rolowane, które mając oczywiście niemałe zalety, ma niestety nie najszybszy dostęp do wnętrza.

Nie istnieje dla mnie jakiekolwiek porównywanie dostępu do niezamkniętych sakw. Dla ciekawości napiszę, że swoje miejskie sakwy zakupowe zamykam/otwieram w nie więcej niż 2 sekundy. Mam też porównanie - posiadam również sakwy turystyczne z zamknięciem rolowanym, ale nie używam ich do robienia codziennych zakupów. Nie mam też nic przeciwko temu, że innym ludziom z jakiś względów jednak odpowiadają takie sakwy do zakupów. I to wszystko chyba wystarczy za wyjaśnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...