Skocz do zawartości

[oswietlenie] nowe produkty Mactronic - testował ktoś?

_Grooby_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na targach IWA trafiłem na stoisko Mactronica, mieli tam interesującą czołówkę w dobrej cenie. Znalazłem test i jest bardzo zachęcający MacTronic HLS-X-3-TRINITY | Czołówki | Testy sprzętu - e-gory.pl - górska strona internetu - góry turystyka górska trekking - wyprawy relacje mapy online zdjęcia pogoda 300zł za takie światełko wydaje się bardzo przystępną ceną, tym bardziej, że wykonanie latarki jest naprawdę zaskakująco dobre!

Przy okazji znalazłem też nowość Latarki.pl - Twoja galeria światła. O latarkach wiemy wszystko. - WOOOW jeśli jest jak piszą to powinno chyba być jaśniej niż w dzień! to 2 razy większy strumień światła niż w czołówce. Do tego może być jak zwykłą podręczną latarką. Czy ktoś miał okazję sprawdzić jak to działa w rzeczywistości?

Set Scream Superior na kierę + Trinity na kask i chyba wszędzie da się jechać w najgłębszej ciemności :)

Najpierw inne wydatki ale podejrzewam, że niebawem zaopatrzę się w takie światełko.

Napisano

Nie pomogę ci konkretnie, ale mam podobny zestaw.

Na kierownicy Solarforce L2P XM-L2 od Grega (realnie 840lm) a na kasku Bocialarkę XT-E (440lm) więc wartości podobne.

Chcesz wiedzieć coś więcej, czy czekasz na opinie o mactronicach?

Napisano

Dzięki za odpowiedź, chodzi mi konkretnie o Mactronica, szczególnie Scream nowego, bo tą czołówkę widziałem i jest fajna, z testu wynika, że warta swojej ceny, Znalazłem ją na http://www.light-test.info/, a porównanie mam do Sigmy Pava, którą obecnie mam. Do jazdy po drogach, czy w lekkim przewidywalnym terenie wystarcza ale w zeszłym sezonie byłem kilkukrotnie w lesie i do komfortowej jazdy z większą prędkością było za mało światła, dlatego rozglądam się za czymś dodatkowym.

• Mod Team
Napisano
chodzi mi konkretnie o Mactronica, szczególnie Scream nowego

Pojeździłem pół sezonu na tej wersji: SCREAM lampa rowerowa przednia BIKE PRO 243 lm, focus - - Produkty - MacTronic - Light is Our Passion

i szczerze mówiąc to nie polecam. Daje słabe światło i bardzo szybko "zżera" baterie. Nie wiem jak jest z wersją PRO, ale pewnie ten sam badziew. Do uchwytu nie mam żadnych zastrzeżeń - zawsze trzymał dobrze. A co do tej nowej wartości, hmm...750lm, to tak jak napisał kolega rzymo wartość mało realna. Ciekaw jestem jak długo na AAA "pociągnie" taka lampka?

Napisano

A może zamiast krytykować warto przeczytać opis lampki? Wyraźnie napisano że nie działa na 3 bateriach aaa tylko na akumulatorze. W komplecie jest akumulator i dwie ladowarki: sieciowa i samochodowa.

Chyba jednak ją coś pokrecilem, w zestawie są baterie nie akumulator ale ladowarki się zgadzają :-(

Napisano

Nie, dobrze mówisz. [edit] tak mi się wydaje...

Sprawdziłem to jeszcze raz, w specyfikacji jest R06/3xAAA, w opisie R03/AAA a właściwe zasilanie znalazłem...

na zdjęciu opakowania. Zobacz, widać tam "18650 li-ion..."

Z drugiej strony ten paluszek w pudełku wygląda na R06, natomiast ładowarka na 90% jest do 18650...

:teehee:

Napisano

Oglądałem parę tygodni temu tą wersję 750lm. Zestaw zawiera akumulator z ładowarką i dodatkowo standardowy "koszyczek" na 3xAAA. I prawdopodobnie to zasilanie 3xAAA należy traktować jako awaryjne/tymczasowe. Moc światłą jest znacznie większa niż 300lm. Nie mogłem sprawdzić żadnym miernikiem oczywiście ale latarka świeciła dużo mocniej więc jestem w stanie uwierzyć że to jest 750lm. Pytanie czy faktycznie na rower potrzeba takiej mocy. Jeśli byłaby droższa o 30% czy coś takiego to byłoby OK, ale 100% na górę? Lepiej kupić sobie drugą lampkę na kask bo oprócz oświetlenia drogi dobrze po ciemku mieć oświetlone miejsca gdzie się patrzy na boki.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czołówka będzie kupiona na początku kwietnia a ta latarkę będę miał może okazję zobaczyć i przetestować. Jeśli w trybie 100% poświeci pełną godzinę będzie to wystarczające dla mnie. Przyda się też jako latarka, nie tylko światełko rowerowe.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czołówka będzie kupiona na początku kwietnia a ta latarkę będę miał może okazję zobaczyć i przetestować. Jeśli w trybie 100% poświeci pełną godzinę będzie to wystarczające dla mnie. Przyda się też jako latarka, nie tylko światełko rowerowe.

Posiadam w tej chwili zwykłego Sream Pro 170lm i do poważnej jazdy się niestety nie nadaje, choć mam ją już dwa lata i moze dioda uległa "wypaleniu"? Kilku moich kolegów też je posiada i świecą ok, ale...

Właśnie tym ALE stała się, też produkcji MacTronica, lampka Noise 500!

I to jest faktycznie moc pozwalająca na nocną jazdę. Oczywiscie do gęstego lasu na bardzo kręte ścieżki przyda się dodatkowo mocna czołówka lub po prostu druga Noise na kasku, ale do "normalnej" jazdy w nocy w zupełności wystarcza.

Jak chcecie zobaczyć jak to świeci zerknijcie na filmiki na YT

Pozdrawiam

Napisano

Posiadam w tej chwili zwykłego Sream Pro 170lm i do poważnej jazdy się niestety nie nadaje, choć mam ją już dwa lata i moze dioda uległa "wypaleniu"? Kilku moich kolegów też je posiada i świecą ok, ale...

Właśnie tym ALE stała się, też produkcji MacTronica, lampka Noise 500!

I to jest faktycznie moc pozwalająca na nocną jazdę. Oczywiscie do gęstego lasu na bardzo kręte ścieżki przyda się dodatkowo mocna czołówka lub po prostu druga Noise na kasku, ale do "normalnej" jazdy w nocy w zupełności wystarcza.

Jak chcecie zobaczyć jak to świeci zerknijcie na filmiki na YT

Pozdrawiam

Właśnie rozmawiałem niedawno ze znajomym, nie miał okazji testować tych modeli ale zauważył, że od niedawna Mactronic znacząco poprawił jakość swoich produktów zarówno pod względem materiałów i wykonania jak też sedna sprawy czyli elektroniki i odniósł się właśnie do modelu Noise, że jest całkiem przyzwoity i wart tej kasy. Także zarówno ta czołówka (w pierwszej kolejności) jak też latarka nadal na moim celowniku.

Napisano

Witam, miałem przyjemność testować kiedyś Pro noise 300 - była ok. Teraz posiadam na stałe 2szt. Pro Noise 500. Jakośćiowo wygląda lepiej od poprzedniczki, jedynie ładowarka wygląda jakoś nędznie (no ale działa jak należy) i uchwyt na kierownice jakby delikatnie wydaje się być niesolidny. Jak zapinam to mam wrażenie, że za chwilę ta klamerka pęknie. Póki co działa.

Jeżeli chodzi o samo działanie lampek:

- czas działania zgodny z tym co pisze producent, ładowania również

- moc... tego się nie da opisać, a jak odpalę 2 szt naraz ustawione na lekkiego "zeza rozbierznego" to mogę spokojnie konkurować jasnością z niektórymi samochodami

- o gustach się nie dyskutuje - ale moim zdaniem wyglądają bezbłędnie :)

- lekkie

- można również regulować w lewo/prawo

Minusy są, ale bardzo małe:

- grzeje się niemiłosiernie na najmocniejszym trybie

- nie umię znaleźć akumulatorków do dokupienia (same ogniwa są, ale obudów do nich już brak)

Pozdrawiam, Amek.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Czy ktoś miał do czynienia z tym Scream Superior 750 lm - szukam jakiejś lampki to podróży po lesie, zasadniczo cena nie stanowi problemu bardziej waga i jakość wykonania.

Napisano

Dzięki koledze ugupu finalnie stanęło na SolarForce L2P 900lm XM-L2 T6 3C extended + ogniwo Li-ion Panasonic NCR-18650 3350mAh - i od wczoraj wiem, że to był strzał w dychę, nocna jazda po lesie i spokojnie można zasuwać po 30 km/h, temperatura światła "na moje oko" koło 5000 kelwinów, więc wszystko świetnie widoczne jak w dzień. Uchwyt da się zamocować na tulejach dystansowych mostka więc wreszcie, nie ma kłopotu z przewodami. Dla porównania mogę dodać, że kolega miał sigmę pave i jego lampa nie była konkurencyjna nawet jak miałem ustawione 30% mocy - zbyt wąski promień światła i za słaba moc. Jeżdziłem w trybie 36% i spokojnie wystarcza do 20km/h, powyżej sprawdza się 63%. Bateria była naładowana w połowie i 40 minut jazdy (63% i 100% mocy) nie spowodowało na niej uszczerbku, w wolnej chwili zorbie jakiś teścik.

• 2 miesiące temu...
Napisano

No widzisz kolego a to już był właściwie mój faworyt - teraz znów zabawa od nowa - Bardzo dziękuje :]

Trochę spóźnione pewnie, ale może kto inny skorzysta :)

Mam obecnie Scream 170L (pierwszy model) - świeci słabo, raczej do miasta by Cię było widać (oddałem ojcu, bo sprawdza się lepiej w obejściu podwórka ;)

Ponadto posiadam Scream 300L - ten jest już OK. Nie jest to jakaś rewelacja, choć gdy pierwszy raz ją użyłem, to powalała jej jasność. Minusem jest niestety dość wąski snop na najszerszym zoomie. Oddałem żonie, jak jeździmy we dwoje, to jej wystarcza ;)

Teraz konkret - Scream 750L. Świeci mocno, szeroko, jak ktoś nie miał wcześniej doświadczenia z takimi, to dech zapiera ;)

Zamocowana na kierownicy oświetla całą szerokość drogi dwujezdniowej. Na szosę i lekki teren trekingowy może być, niestety jeśli chodzi o las i mocniejszy teren to chciało by się krzyknąć More light!!! Odpowiedzią na to jest ostatnia zabaweczka w moim garazu spod znaku MacTronic`a, czyli Noise 500.

Mała zgrabna, lecz już nie tak uniwersalna jak Scream, choć do szukania kota na podwórku się też nadaje :D

Niestety żaden test video nie prezentuje dobrze porównania ich ze sobą, bo matryca iPhona nie widzi tak dobrze jak ludzkie oko i to co dla oka jest wystarczająco doświetlone, na matrycy jest czarną plamą, to jednak przy naocznym porównaniu mogę z czystym sumieniem polecić do jazdy w lesie, terenie w środku nocy. świeci prawie jak reflektor samochodowy. Jej zaletą jest skupiony strumień światła, który świeci dość daleko i mocno, a poza tym duży promień słabszego acz o wystarczającym natężeniu oświetlający wszystko co przed, obok i nad rowerem i naszymi głowami. Więc nie straszne nam już wystające gałęzie na wysokości twarzy!!!

Nagrałem kilka prób porównania ich ze sobą. Efekty można zobaczyć pod poniższymi linkami.

http://www.youtube.com/watch?v=xZvNOKlVSkQ&feature=c4-overview&list=UUh6nkvLsBX7wg29g6RRtMhw

http://www.youtube.com/watch?v=QBZmQerHORI&list=UUh6nkvLsBX7wg29g6RRtMhw

Pozdrawiam Machnac

http://mtbikes.pl/artykuly/testy/mactronic-bike-pro-noise-500-latarka-zadan-specjalnych/#.UnEq3ydmOTw

Tak przy okazji znalazłem jeszcze taki tekst

I jeszcze taki :)

http://mtbikes.pl/artykuly/mactronic-bike-pro-scream-test-latarki-rowerowej/#.UnF5MSdmOTw

Napisano

To tu masz (w drugim teście) jeszcze porównanie Mactroniców Scream 243, 300, i Noise 500, niestety nie miałem okazji sprawdzić wyższych modeli. Względem wniosków - 500-ka jeszcze daje radę w lesie, choć rewelacji nie ma, natomiast 243 i 300 ledwo nadają się do jazdy po mieście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...