Publius Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Na stronie ZTM wisi ankieta na temat dopuszczenia ruchu rowerowego na starówce. Warszawa to ostatnie duże miasto gdzie taki zakaz obowiązuje. Teraz jest szansa by to zmienić. ZTM Warszawa - Głosujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Kocie łby, pełno ludzi... Średnio przyjazne miejsce dla roweru Ja tam się nie pcham PS. Sonda jest mało koszerna, bo zmusza do opowiedzenia się po jednej ze stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A ja się kiedyś nieświadomie wepchnąłem rowerem w głąb starówki Co ciekawe mijała mnie straż miejska i nic. Aż takich tłumów tam nie ma, no chyba że przy kolumnie i grillach pod parasolami...boczne uliczki są mniej zatłoczone. Ludzie przeważnie oglądają kilka główniejszych miejsc, a potem idą na kiełbasę i napić się piwa. Nie potrafię znaleźć argumentów przeciwko obecności rowerów na starówce, jeśli tylko ten przywilej będzie wykorzystywany prawidłowo - tzn. bez rozpychania łokciami, nadmiernej prędkości na skrzyżowaniach itp. Rowery mogą dodać starówce trochę kolorytu. Zwłaszcza jeśli będą to osobniki płci żeńskiej. Holendry i te sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 No właśnie chyba właśnie chyba tylko z hipsterskiego punktu widzenia starówka może być rowerowo atrakcyjna... Tylko co ja mam powiedziedzieć jak nie mogę wybrać odpowiedzi "nie mam zdania". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezrok Napisano 13 Marca 2013 Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Pewnie część z Was tam zagląda, ale polecam lekturę 'komentarzy' na tvn warszawa. Jakikolwiek temat rowerowy tam poruszony, budzi niezłe demony, i ludzką głupotę. http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,ztm-pyta-czy-wpuscic-rowery-na-stare-miasto,79540.html http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,na-tamce-powstana-pasy-rowerowe,79536.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 14 Marca 2013 Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Popieram pomysł zniesienia zakazu . Przy odrobinie rozwagi ze strony cyklistów wszyscy bez problemu się pomieszczą na starówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Ciekawostka przyrodnicza: kostka bauma na DDR (nawet niefazowana) jest dla rowerzysty wrogiem numer jeden, zmniejsza prędkość roweru prawie do zera, powoduje zwiększenie wydatku energetycznego o 500% i zmusza do jazdy po ulicy, natomiast na nierówne kocie łby rowerzyści pchają się sami i walczą o zniesienie zakazu. Inna sprawa, że nie wiem dla kogo (poza wspomnianymi hipsterami) starówka miałaby być atrakcyjna rowerowo. W godzinach "szczytu" (kawiarnianego oczywiście) to średnio sobie wyobrażam, żeby ktoś miał się przepychać rowerem między ludźmi. W celach transportowych szybciej będzie omijając starówkę. Dla przyjemności z jazdy to już wybitnie nie ma po co tam jeździć. Zakaz to można by znieść z innych powodów: żeby straży miejskiej nie wpadało do głowy łapanie "groźnych rowerzystów" na starówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.