mike24 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Proszę o opinie na temat ramy, którą jestem zainteresowany: http://www.mondraker.pl/oferta/ramy/lithium-rr.html Interesują mnie wszelkie argumenty za i przeciw. Rower ma służyć do szeroko rozumianego XC. Z góry dziękuję za pomoc! pzdr mike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Hej, nie doradzę bo się nie znam, ale według producenta poniżej 1kg w ramie M WOW!!! Przy lekkich kołach i niezłym szpeju poniżej 10kg jak nic. Pozdrawiam i jak coś chwal się nabytkiem:D PS. Chcesz samą ramę czy całego gotowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Zdaje się, że w którymś z ubiegłorocznych bikeBoard był test roweru z tą ramą. Zobaczę w domu i jak chcesz to prześlę skany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Hej, nie doradzę bo się nie znam, ale według producenta poniżej 1kg w ramie M WOW!!! Przy lekkich kołach i niezłym szpeju poniżej 10kg jak nic. Pozdrawiam i jak coś chwal się nabytkiem:D PS. Chcesz samą ramę czy całego gotowca? na start przygody z full'em chcę samą ramę, do której na początek przełożę manele z mojego aktualnego bajka http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/627-focus-fat-boy/ potem się zobaczy na razie znalazłem sobie ramę, której geometria mnie zadowala, ale chciałbym upewnić się czy to na pewno wybór właściwy Zdaje się, że w którymś z ubiegłorocznych bikeBoard był test roweru z tą ramą. Zobaczę w domu i jak chcesz to prześlę skany. byłoby super! z góry big thnx! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 ale według producenta poniżej 1kg w ramie M WOW!!! A ja widzę poniżej 2kg. Za tą ramą na pewno przemawia dożywotnia gwarancja. Co prawda nie wiem jak to jest z uznawaniem gwarancji we wspomnianej firmie, ale to zawsze jakiś punkt zaczepienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
outta82 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A ja widzę poniżej 2kg. Za tą ramą na pewno przemawia dożywotnia gwarancja. Co prawda nie wiem jak to jest z uznawaniem gwarancji we wspomnianej firmie, ale to zawsze jakiś punkt zaczepienia. A ja widzę poniżej 2kg. - a w specyfikacji ramy napisane ''WAGA poniżej 1kg (M z damperem) ) - no ale nie to zebym sie czepial . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Walnęli się w opisie. Nie ma szans, żeby alu rama fs ważyła mniej niż 1 kg i to z damperem. A jeżeli nawet to lepiej dać sobie spokój Zero system zbiera generalnie dobre noty, chociaż czytałem o problemach z bujaniem na najmniejszej koronce. Ale mieli to poprawić w 2012. Jeżeli 6k to budżet na ramę, to jest całkiem spory. Można pomyśleć o czymś mniej seryjnym, np. http://horizonbikes.com/bikes/item/pivot-cycles/mach-4.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Jeżeli 6k to budżet na ramę, to jest całkiem spory. Można pomyśleć o czymś mniej seryjnym, np. Mach 4 Mach 4 też był/jest na celowniku... ale nie znalazłem nic poza nową kolekcją na zamówienie a to na chwilę obecną 7500 zeta z damperem (info z wczoraj od dystrybutora) więc sporo ponad budżet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 No to faktycznie mało okazyjna cena. Ale jak się pogrzebie to można wygrzebać coś ciekawego. http://www.evanscycles.com/products/rocky-mountain/element-50-2012-mountain-bike-ec033387 Do szeroko rozumianego XC jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 jak na razie pozostaję przy Lithium... jakoś tak od początku zagrała chemia mam jeszcze prośbę o weryfikację czy dobrze oszacowałem wielkość ramy dla mnie - dla 169cm wzrostu wybrałem M (430) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 12 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Sprostowanie: w opisie ramy jest poniżej 2kg. W specyfikacji poniżej 1kg dla rozmiaru M. Pierwsza wersja jest bardziej realna niż druga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Poniżej 1 kg ciężko w carobnie sztywniaka znaleźć wiec to mało realne. Zawias witrualny będzie odpowiedni do szybkiego XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Sprostowanie: w opisie ramy jest poniżej 2kg. W specyfikacji poniżej 1kg dla rozmiaru M. Pierwsza wersja jest bardziej realna niż druga. ... i pierwsza jest prawdziwa; to naprawdę baaardzo lekka rama, widziałem rower na niej w rozmiarze L i już był lekki jak na fulla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wszystko fajnie, tyle, że rozmiar M jest dosyć spory, baza kół 1101 mm i górna rura 595 mm to sporo jak na 169 cm. wzrostu, nie wyjdzie z tego żwawy rower XC a raczej mułowaty krążownik ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Wszystko fajnie, tyle, że rozmiar M jest dosyć spory, baza kół 1101 mm i górna rura 595 mm to sporo jak na 169 cm. wzrostu, nie wyjdzie z tego żwawy rower XC a raczej mułowaty krążownik ... a jak ma się do tego ta najmniejsza rama - S? wg ciebie byłaby to lepsza dla mnie opcja? kwestia rozmiaru trapi mnie już od dawna, a przymiarka do takiej ramy, i to jeszcze we właściwym rozmiarze jest niemozliwa... może jeszcze ktoś się wypowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Rama S wydaje się być lepszą opcją jeśli chodzi o długość, jednak czy wysokość podsiodłówki będzie wystarczająca tego nie wiem. Dopiero przymiarka do rozmiaru S mogła by dać odpowiedź. Bez względu na wynik przymiarki do S rama w rozmiarze M będzie za długa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Rama S wydaje się być lepszą opcją jeśli chodzi o długość, jednak czy wysokość podsiodłówki będzie wystarczająca tego nie wiem. Dopiero przymiarka do rozmiaru S mogła by dać odpowiedź. Bez względu na wynik przymiarki do S rama w rozmiarze M będzie za długa. sprawdziłem co mam w moim obecnym HT... rura górna 565, a baza kół 1080... rura podsiodłowa 400, a tej S-ce 390... czyli praktycznie to samo pytanie czy mogę te wymiary tak bezpośrednio porównywać, znaczy HT do fulla? warto jeszcze wspomnieć, że zastosowaniem bajka nie będzie ściganie się, ale szeroko rozumiana jazda w różnym terenie, głównie bezdroża i góry... ale również długie trasy 200+ z założenia ma być wygodnie, ale ze sportowym zacięciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 13 Marca 2013 Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Niestety nie udało mi się znaleźć tego artykułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Niestety nie udało mi się znaleźć tego artykułu trudno... w każdym razie dzięki za dobre chęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 18 Marca 2013 Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 trudno... w każdym razie dzięki za dobre chęci Hej, jeśli nadal interesuje Cię ten rower to znalazłem artykuł o Lithium R w Magazynie Rowerowym i mam zeskanowany, więc podaj maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 żeby nie tworzyć nowego wątku do rozważenia mam jeszcze zakup nowych lżejszych kół do nowej ramy (w sumie to rozważam rzeczywiście dwie - Mondraker Lithium RR i jednak Mach 4 - kto da lepszą ofertę, a jeszcze wszystko otwarte, wygrywa) z kół wybrałem sobie budowane na piastach 240s, ale nie mam pojęcia, które obręcze będą dla mnie najodpowiedniejsze - 70kg wagi wraz z ekwipunkiem z gotowych znalazłem takie: 1. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-dt-swiss-240-dt-swiss-xr-350-aero-1402g.html 2. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-dt-swiss-240s-dt-xr350-aerolite-1396g.html 3. http://www.bikestacja.pl/pl/kola-no-tubes-ztr-podium-mmx-26-disc-1299g.html pytanie co w ogóle sądzicie o kołach na piastach DT 240s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 temat właściwie do zamknięcia... maszyna złożona http://www.forumrowerowe.org/topic/136787-10582-mondraker-lithium-rr-2013-custom/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Zostanie dla potomnych, niech czytają i się uczą co wybrać, a czego nie. Ładny rower Ci wyszedł, naprawdę fajny sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike24 Napisano 22 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 dzięki! po wymianie kokpitu na docelowy będzie już idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.