Skocz do zawartości

[rower] kross czy merida

zabawkowo22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry wieczór,

Jestem na kupnie roweru który bedzie mi służył na codzien ( dojazd do pracy, dziewczyny, wycieczek) nie beda to długie dystanse. Odwiedziłem kilka sklepów w Krakowie poczatkowo moze przez złe podejscie pracownika jakos rowery Kross nie przypadły mi do gustu :) za to Pan ( z bardzo dobra bajera do klienta) ze sklepu Merida nagadał mi jakie to one sa dobre a Kross zły i jakos tak bardziej byłem za kupnem roweru tej firmy dzis jedak zdanie mi sie odmieniło w innym sklepie z rowerami Kross. Moze troszke opisuje to dłuzsza droga ale prisze co przychodzi mi do głowy ( % wybaczcie) nie wiem co brac pod uwage przy zakupie roweru wszystko w nich jest dla mnie takie samo poza wygladem drozsze jakos bardziej mi sie podobaja :) ale mam kilka modeli które chciałbym wam przedstawic i dzieki waszemu doswiadczeniu zaciagnac porady ( darmowej haha )

Zaczne moze od rowerów Merida :

1. Merida Matts 20-MD cena 1719 zł model 2012

przełozenia 24

rama matts OV-D

widelec RST GILA 100 ML

hamulec p/t Hayes MX5 160 tarczowe mechaniczne

korby Shimano M131 42-34-24 CG

przerzutka p/t Shimano M190/ Acera X8

piasta p/t Alloy Disc QR

manetka p/t Shimano EZ-Fire

2. Merida Matts 20-MD N2 cena 1669 zł model 2012

przełozenia 24

rama matts DT-D

widelec RST GILA 100 ML

hamulec p/t Tekto Novela 160/160mm tarczowe mechaniczne

korby Shimano M131 42-34-24 CG

przerzutka p/t Shimano M190 low/ Acera X

piasta p/t Alloy Disc

manetka p/t Shimano ST-EF51 3/8

Teraz kolej na rowery Kross:

1. Kross Level A2 1490 zł model 2012

rama Aluminium Lite

widelec Suntour XCM V3 RL skok 100mm,zdalna blokada

ilosc biegów 24

przerzutka przód Shimano Altus M310 Tył Shimano Alivio M430

hamulce Tektro V-brake

manetki Shimano Alivio M410, 8 biegów

korba Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T

2. Kross Level A3 1800 zł model 2012

rama Aluminium Lite

ilosc biegów 24

przerzutka przód Shimano Altus M310 Tył Shimano Alivio M430

hamulce Shimano Disc M446 160 mm hydrauliczne

manetki Shimano Alivio M410, 8 biegów

korba Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T

3.Kross Level A4 1900 zł model 2012 - biore go najmniej pod uwage cena juz jest troszke dla mnie wysoka :)

rama Aluminium Lite

ilosc biegów 27

przerzutka przód Shimano Alivio M431 Tył Shimano Deore M591

manetki Shimano Alivio M430, 9 biegów

korba Shimano Alivio M430 Octalink 42/32/22T

4.Kross Hexagon X9 1700 zł model 2012 - jakos ten mi sie podoba na ta chwile najbardziej

rama Performance Alu

widelec Suntour XCT V4 MLO skok 100mm, blokada

ilosc biegów 27

przerzutka przód Shimano ACERA M390 Tył Shimano Deore M591

manetki Shimano ACERA M390, 9 SPEED

korba SR Suntour CW12-XCR-T414-BD 42/32/22T

ceny podaje ktore podali mi sprzedawcy juz nie sa do negocjacji i bez gratisów. Czy ceny sa dobre który rower ma dobre podzespoły co do ceny i wystarczy dla przecietnej osoby która zacznie przygode z rowerem lepszej klasy niz z carrefour :D Licze na wyrozumiałosc wszystkie dane przepisałem z katalogu mogłem sie gdzies pomylic. Ewentualnie jaki rower polecacie z tych firm które opisuje mysle ze wysrodkowana cena to 1700 zł

pozdrawiam

% Mateusz :)

Napisano

Kupiłem rok temu Krossa Level A2 2011 za 1400 zł. Poszukaj, a może znajdziesz lepsze ceny wymienionych rowerów. Osobiście mogę polecić Levela A2. A4 zawsze będzie lepsza od A2, jednak czy nie lepiej wydać pieniądze na wyposażenie dodatkowe, np. lepszy licznik. Jednak najważniejsze jest by ci się wygodnie jeździło na nowym rowerze.

Napisano

Myślę, że warto poszukać gdzieś taniej Krossa "4". Rower kupujesz na dłuższy okres i warto czasami dołożyć te 100zł i mieć później chwilę spokoju :)

Napisano

nie wiem dlaczego ale jakos nie mam przekonania do zakupu na allegro co wy myslicie o tym czy warto kupic rower i przykładowo stracic dodatkowe przeglady no i tez jak kupie rower w przykładowo w Warszawie to serwisowac beda go chcieli wszedzie ? chyba polityka jest taka nie kupiłes u nas to zapłacisz 2x wiecej albo powie ze nie serwisuja oczywiscie moge sie mylic..

sam nie wiem az tak bardzo rozni sie a4 od a3 czy tez od hexagon ?

nie ma zwolenników Meridy ?

czy warto pchac sie w hamulce hydrauliczne ? jaka jest ich awaryjnosc i jak sie je konserwuje ?

dzieki za odpowiedz

Napisano

L4 ma lepszą przerzutkę przód, korbę i manetki (klasę wyżej). W Meridzie płacisz głównie za markę a Krossa dużo ludzi odradza bo jest Polski...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...