bartek6622 Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Witam, jako iż sezon rowerowy zbliża się wielkimi korkami siostra chciała by swoją 1,5 roczną córę wozić na rowerze, oczywiście w foteliku. Niestety jej rowerem jest Grand B250 który posiada super, hiper, bajer amortyzacje, która uniemożliwia montaż siedzonka jakim jest Hamax Siesta. Padł wybór żeby pomodzić troszkę przy tradycyjnym bagażniku i dosotosować go do tego roweru. Myślałem aby pod śruby które trzymają amortyzator z tyłu przykręcić pręty przyspawane do bagażnika, a resztę tradycyjnie przykręcić w otwory montażowe na końcu tylnych widełek. Tutaj zdjęcia poglądowe Myślałem o montażu takiego http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-pun-242628-i3088608426.html
Plastyk Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 To jest do zrobienia... lecz to musi być solidne. Obejmy, spawy - cokolwiek mocnego. W tym będzie dziecko - fotelik musi wytrzymać najmniej dwu krotność jego przyszłej wagi. WIdzę, że wiesz o czym mówisz, więc wykonaj to i napisz, jak wyszło
Kluska Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 witam powiem tak, współczuję temu dziecku, będzie jeździć na sztywno, każda dziura/nierówność będzie odczuwalna może lepiej zastanowić się nad fotelikiem tego typu http://allegro.pl/najbezpieczniejszy-fotelik-weeride-rowerowy-hit-i3076757084.html
bartek6622 Napisano 12 Marca 2013 Autor Napisano 12 Marca 2013 Fotelik z przodu praktycznie uniemożliwia jazdę. Ale dlaczego nie miało by być amortyzacji? Przecież to nie ma być z betonu a ze stali która jest elastyczna.
Kluska Napisano 12 Marca 2013 Napisano 12 Marca 2013 a w dzieciństwie jechałeś kiedyś na bagażniku, je jeśli dobrze to pamiętam nie należało do przyjemnej formy podróży może źle rozumiem Twoje założenia co do montażu fotelika chcesz zamontować bagażnik, a na nim chcesz umocować fotelik dla dziecka np. Bezpieczny Fotelik Rowerowy na Rower na Bagażnik (3051428158) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. taki fotelik nie ma amortyzacji, jest na sztywno przymocowany do bagażnika sam mam 3-letnia córkę i nie wyobrażam sobie jej wozić w takim foteliku mocowanym do bagażnika, nie mówiąc już o 18m-c dziecku wsadź siostrzenicę do sztywnego wózka (np. spacerowy tzw. parasolki) i przewieź po nierównym chodniku, nie sądzę że będzie zadowolona jeśli dobrze kojarzę to któryś fotelik hamax'a ma możliwość montażu na bagażniku (również hamax'a), ale jest wtedy amortyzowany Hamax Plus Smiley Hamax Plus Siesta ale to jest spory koszt takiego zestawu fotelik hamax'a oraz ich bagażnik najtańszy ok 125zł, a najdroższy 260zł czyli fotelik + bagażnik ok 520zł EDIT: jeśli chcesz zamontować bagażnik który będzie elastyczny pod jej wagą to lepiej się zastanów nad bezpieczeństwem siostrzenicy
Grzesiekk Napisano 15 Marca 2013 Napisano 15 Marca 2013 Ja nie przypominam żadnych złych wspomnień (mam 15 lat więc mogę więcej pamiętać) - a wręcz przeciwnie - z jazdy na twardym siodełku zamontowanym za siodełkiem w rowerze taty (nie pamiętam czy na bagażniku ale chyba był inny patent, nie pamiętam już jaki). Siodełko to o ile pamiętam nie miało nawet żadnych gąbek jak te wyżej wymienione. Chyba że miała to by być jazda po nierównościach- jeśli asfalt to raczej nie byłoby tak źle Pozdrawiam
Kluska Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 Chyba że miała to by być jazda po nierównościach- jeśli asfalt to raczej nie byłoby tak źle Pozdrawiam Polskie drogi nie należą do super równych, a jadąc chodnikiem tez nie jest za ciekawie. Ale decyzje pozostawiam Tobie, Twoje pieniądze i czas Wysłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
Dromik Napisano 16 Marca 2013 Napisano 16 Marca 2013 A ja mam jedno pytanie. POGRZAŁO CIĘ!? Jak Twoja siostra chce jeździć na takim czymś, Jej wola, ale jeszcze doczepianie do tego czegoś fotelika i wożenie małego dziecka?
czarusblitz Napisano 17 Marca 2013 Napisano 17 Marca 2013 Ja rowniez jestem przed zakupem fotelika dzieciecego. Zgadzam sie z przedmowca, ze foteliki montowane na sztywno do bagaznika, nie naleza do komfortowych. Dzieci czesto zasypiaja podczas jazdy i zwracam sie z pewnymi pytaniami, moze ktos ma lub mial stycznosc z takimi fotelikami. Jestem przed dokonaniem wyboru co do zakupu fotelika dla 1,5 rocznego dziecka i zalezy mi aby fotelik: - byl amortyzowany - mial regulacje kata nachylenia - mial wygodne w miare miekkie siedzisko - oraz w miare mozliwosci posiadal latwosc montazu i demontazu Jesli ktos ma jakies ciekawe sugestie, doswiadczenia lub propozycje, chetnie sie zapoznam, co ulatwi mi dokonanie wyboru. Pozdrawiam
kaeres Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Hamax Siesta lub OK BABY Sirius. Mam ten drugi - merc wśród fotelików.
bva Napisano 20 Marca 2013 Napisano 20 Marca 2013 A ja mam jedno pytanie. POGRZAŁO CIĘ!? Jak Twoja siostra chce jeździć na takim czymś, Jej wola, ale jeszcze doczepianie do tego czegoś fotelika i wożenie małego dziecka? Podzielam zdanie kolegi wyżej - ten rower nie budzi zaufania, a co dopiero wmontowany samodzielnie na siłę stelaż w miejsce do tego nie przeznaczone... Poza niepewna konstrukcja, rower jest dosc krótki, siodełko wysunięte do tyłu i w dodatku ruchome -- MASAKRA! Oszczędź dziecko...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.