Skocz do zawartości

[Amortyzator] Amortyzator do 200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy w ogóle jest jakikolwiek sens kupowania amortyzatora w cenie do 200 zł <przedni a head pod tarcze>. Mam straszny dylemat, czy pozostać przy swoim starym ZOOMie<rower magnum elite> czy zainwestować w coś odrobinę lepszego i nieco ładniejszego. Jakieś pomysły?

.

Jak pamietam, tak na oko... z 80mm jest w goleni, tylko sam skok wynosi z 60 mm. Nie mam zadnej regulacji, tylko takie czopki, aby tylko zatkać

Do 200 to tylko XCM troche wyżej i lepiej XCR, skok 80/100/120 ale cieżko znależć 80, dostałem ostatnio XCM'a i musze w nim zmienic skok 100 do 80, podobno nic trudnego. ale może tobie będzie pasował skok 100. Tyle że uwaga !!

Skok nie w pełni oddaje rozmiar czyt. wysokość amortyzatora. W moim przypadku było tak, porównałem stary jakiś chyba RST amortyzator z nowym XCMem skoki w obu 100, ale wysokość od dołu główki sterowej do uchwytu mocowania kół był większy o całe 4 cm w XCM, tzn mimo, że skoki takie same to XCM był dłuższy o 4 cm od starego amortyzatora. Trzeba o tym pamiętać, żeby później nie okazało się, że geometria jest zbyt naruszona, bo zmiana o 2-3 cm nie zrobi Ci wielkiej różnicy, ale to wszystko zależy kto co lubi.

XCM`a nie warto brać, niektóre wersje uginają się tylko na krawężnikach.

rozumiem, że sprawdziłeś wszystkie XCMy dostępne na rynku i stąd taka opinia?

WSZYSTKO zależy od regulacji i co istotne WAGI ! Można kupić amortyzator za 1k i nie będzie się uginał jak będziesz ważył 50 kilo !!

XCR - tak lepszy, osobiście też bym wybrał gdybym musiał

rozumiem, że sprawdziłeś wszystkie XCMy dostępne na rynku i stąd taka opinia? WSZYSTKO zależy od regulacji i co istotne WAGI ! Można kupić amortyzator za 1k i nie będzie się uginał jak będziesz ważył 50 kilo !!

XCM to prawie sztywny widelec, a regulacją dużo się nie zrobi. Jak ktoś waży jak słoń to faktycznie to działa jakoś, ale trzeba mieć czasami z 100kg żywej wagi do tego. Poza tym XCR jest miększy i ma blokadą oraz tłumienie olejowe. Jeżeli już coś około 200zł kupować to XCR. XCM to najtańszy amortyzator, który wsadzają do najtańszych rowerów, żeby po prostu był i nie psuć geometrii. A amortyzator za tysiąc złotych musi działać nawet pod 40kg, bo teraz są amortyzatory powietrzne.

. A amortyzator za tysiąc złotych musi działać nawet pod 40kg, bo teraz są amortyzatory powietrzne.

Toż to bzdura jakich mało. Powietrzne? Rozumiem, że wszystkie są teraz powietrzne? Kolego amortyzator który ma działać w skrajnych warunkach DH, FR etc. nie mogą na byle krawężnikach uginać się do połowy, sprzęt "wysokich lotów" ma określone zastosowanie i nie wierze, że zawodnik DH schodzi z baika "zmiękcza" pompką amor bo musi zjechać "mięciutko" z krawężnika, a zaraz przed zjazdem pompuje go żeby przypadkiem nie dobić. Abstrakcja !

Wiem, że XCM, XCR nie są fenomenem, ale nie wolno sprowadzać wszystkiego do absurdu.

@up

Rowery FR-DH mają ściśle określone zadanie i amorek jest dostosowany do tego co ma zrobić.

Jeżeli za 200zł znalazłem amor tego typu to proszę o link.

Po to kupujemy amorki powietrzne, żeby działał pode mną (54kg), ale też pod kimś, kto waży 90kg przez regulację ciśnienia, która jest prostsza i tańsza niż wymiana sprężyny stalowej.

Mam fajnego RST Omega TnL 100mm, coil/elastomer, lockout, 1-1/8" rocznik 2012 zdjęty z Cannona, praktycznie nie jeżdżony. Mam porównanie do zawodowego Durina R100 jaki zapodałem i przyznam szczerze że nie widzę różnicy w mieście.

@up Szczególnie ten ze sterówką 1.5" do główki 1 1/8"...

Do danej ramy założysz każdy widelec, do którego istnieją pasujące do ramy i sterówki stery. I to chyba najbezpieczniejsza odpowiedź.

Miałem na myśli brak potrzeby gwintowania, a Fenthin rację ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...