Skocz do zawartości

[buty] SPD MTB na śliski teren.

NajmeR

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje nowych butów spd 250zł - 450zł , do użytku w terenie. Najważniejszym kryterium jest totalna antypoślizgowość na śliskich mokrych korzeniach, mokrych skałach i kamieniach. Ale także na mokrym asfalcie czy chodnikach. Prawie zawsze kiedy muszę zejść z roweru, to właśnie na nieprzejezdnych korzeniach, kamieniach lub skałach(taki teren Góry Stołowe) i już kilka razy zaliczyłem bolesny upadek na piechotę w takich właśnie miejscach.

Nie wiem czy nie będą lepsze buty typowo turystyczne spd z miękkim bieżnikiem. Nie mam nic przeciwko takim butom, jednak liczy się też dla mnie sztywność podeszwy, dla wysokiej efektywności pedałowania.

Najlepsze były by super sztywne, z klamrą, kolcami, ale miękkim bieżnikiem.

Bardzo proszę o jakieś propozycje.

Z doświadczenia mogę polecić 5.10. Ja co prawda mam barony, pod platformy, ale podeszwa niczym nie różni się od np. hallcat'ów przystosowanych do spd. Ogólnie, podeszwa jest wykonana z niesamowicie przyczepnej gumy, ona się niemalże klei do podłoża. Nie raz w nich podchodziłem w górach w naprawdę podłych warunkach i nigdy nie miałem problemów z przyczepnością. Jedynie na śniegu łatwo się w nich poślizgnąć. Wentylacja jest znacznie lepsza niż można bu sądzić po ich wyglądzie, do tego są dość lekkie. Wytrzymałość na dobrym poziomie, moje po 1,5 roku są w dobrej kondycji. Warto wziąć model z podeszwą przyszywaną, są znacznie wytrzymalsze od klejonych.

Sam będę w tym sezonie kupował hellcaty, bo nauczyłem się jeździć w spd, a jazda w tanich shimanowskich butach zakrawa o masochizm :P

http://rowerowy.com/sklep/ubrania_buty_ochrona/buty/extreme/prod/five_ten_hellcat_minnaar

Uważasz, że sznurówki i rzep są lepsze od rzepów i klamry ?

A co to ma do przyczepności podeszwy? Bo w kwestii trzymania się buta na nodze to uważam, że w zupełności wystarczają sznurówki. Problem tkwi w tym, ze jak chcesz mieć super przyczepne buty (5.10) to o klamrach musisz zapomnieć. Rzepy się trafiają w co niektórych modelach :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...