endrzer Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Cześć, trochę już przewertowałem (głównie Allegro) i szukam napędu dla mojego 8 rzędowego bika. Klasa oryginalnego osprzętu to Acera. Trochę się przewinęło już kompletów : ponad 20000km na liczniku. Jak do tej pory szukałem,/wymieniałem podzespoły, to maksymalnie "dobry" (najwyższej klasy jaki mi się udało wpakować w napęd dla niego (skupiałem się głównie na Shimano, coś ze Sram też się przewinęło) to taka konfiguracja: kaseta: Shimano CS-HG41-8 11-32 (różnie to określają Acera lub Alivio), ok. 45PLN łańcuch: Shimano CN-HG40 (ze spinką SP8), ok. 30PLN korba: Shimano FC-M411 42-32-22T na kwadrat (Alivio, ale na niektórych aukcjach Alivio) ok. 110PLN Widziałem temat kolegi Pauklus'a - fajne zestawienie ale połączył tam napęd shimano z łańcuchami Sram - szczerze mówiąc nie jestem entuzjastą takiego połączenia - może nie słusznie, nie wiem. Kiedyś miałem i chyba nie dokońca byłem zadowolony. Poza tym większość rzeczy tak naprawdę jest tam na 9s. Próbowałem też trochę szukać w katalogu internetowym shimano, ale tam raczej nowości mają, zaś pewnie jakaś część używa dalej systemu 8s. Może bym wymienił na 9s ale to są już koszty (manetka, przerzutka), zaś rower to już swoje przeżył - raczej ostatni raz wymieniam w nim napęd, więc nie chcę wkładać większej kasy. Podobnie z suportem w systemie octalink. Czy ktoś może coś polecić lepszego, co na pewno jest kompatybilne z 8s. ? Jakieś uwagi mile widziane. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 11 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 A gdyby tak zajrzeć do tematu obok i tam zadać pytanie ? http://www.forumrowerowe.org/topic/129864-naped-modernizacja-8rz-napedu/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.