Skocz do zawartości

[Koła]Przednie 26 a tylne 24 cale.

PICHUzoom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czyli chu....

Niekoniecznie. Np do Sign`a FR specjalnie się daje koło 24 do tyłu żeby geometria była lepsza.

Jeśli chcesz takie rozwiązanie zastosować w hardtailu to moim zdaniem nie bardzo, jeśli już chcesz coś robić to załóż wyższy wideł.

• Mod Team
Napisano

Można ale tylko w odpowiednich ramach dla poprawy geometrii zjazdowej. Uskuteczniam coś takiego w mojej zjazdówce (kross sign fr1) ale też bez przesady bo na nierównościach mniejsze koło tłucze niemiłosiernie.

@Seba - nie ma to jak napisac w tym samym czasie :)

Napisano

A jak ty zapytales to ja tez zapytam czy z tylu mozna miec 26 a z przodu 28 cali? To nie jest zart tylko pytam bo 26 jest mocniejsze :)

Wysłane z mojego E15i za pomocą Tapatalk

Eh nikt nie odpowie?

Napisano

@@Fenthin,

Mi się wydaje, że kolega ma 28 i chce z tyłu założyć 26.

Czy jest sens takiej operacji ? Obstawiam że na rowerze z kołami 28` jeździsz po drogach utwardzonych. Czy Twoje koło jest aż takie słabe żeby nie dawało rady na drogach ?

Napisano

Kombinować można zawsze ... 26 jest mocniejsze ciekawa teoria ... z zastanów się nad tym :).

Przy zastosowaniu odpowiednich komponentów bez problemu zbudujesz większe i mocniejsze koło od byle budżetowego 26 ...

Kombinowanie z różnymi rozmiarami kół na jednym rowerze jest sensowna jak wiesz dokładnie co chcesz osiągnąć ... kombinowanie dla argumentu "26 jest mocniejsze" mija się z celem przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Pozdro

Napisano

Dziekuje za odpowiedz

Posiadam rower własnie na kolach 28 cali i jak znowu mi sie obrecz rozwali to napisze na forum temat z propozycja zmiany calego kola.

Kola made in cube sa tak slabe ze rozwalil je koles ktory wazy 60 kg :(

Dzieki za wyjasnienie.

Pozdrawiam

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...