assassInql Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Czolem, Od niedawna ujezdzam Mavici CrossRide'y niemniej kilka razy do roku uskuteczniam wyprawy gdzie oczywiscie sakwy to must have. Obawiam sie, ze przy wadze ~80kg kolka nie wytrzymaja dodatkowego obciazenia rzedu 2x-3x kg w postaci wypchanych sakw. Doradzcie mi prosze czy powinienem zaiwestowac w jedno [tylne] kolo czy miec dodatkowy komplet i oczywiscie, na ktorych kolkach zawiesic oko. Chcialbym by bylo to rozwiazanie budzetowe. Nie wymagam od kol pod sakwy niskich oporow toczenia czy lekkosci chce by nie zawiodly mnie na bezdrozach i by trzymaly centre. Podrzuccie mi prosze jakies swoje typy bym mogl poszerzyc wiedze w tym temacie majac punkt odniesienia. Btw oczywiscie tylne koleczko pod kasete 9-tke bym nie musial re-konfigurowac pozostalych czesci. Pozdrawiam, assa
grzechu2410 Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Niedawno przerabiałem taki temat na koła 26'' , miały to być przede wszystkim mocne ,nie koniecznie lekkie koła ze względu na moja wage 88 kg + sakwy no i tanie . Wybór padł na piasty novatec NT-DO42SB / 41sb , szprychy dt champion , no i obręcze tu był duży dylemat , postawiłem na obręcze mavic en321 2012 na razie przejechałem na tych kołach symboliczne 100 km , zobaczymy co będzie dalej ... puki co wrażenia w pełni pozytywne ,bardzo sztywne są te koła moim profilu są zdjęcia . Cena za komplet ok 650 zł z zaplataniem
delmis Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Myślę ze spokojnie możesz zostać przy mavicach. Kolega wazy kolo 90-95kg i nie miał żadnych problemow przy dość mocno załadowanych sakwach, często w dość cieżkim terenie
assassInql Napisano 11 Marca 2013 Autor Napisano 11 Marca 2013 Auc, kola wydaja sie byc dobra inwestycja ale przekraczaja moj budzet. Szukam czegos po kosztach przy zachowaniu zdrowego rozsadku oczywiscie. Staram sie namierzyc cos z wymaxowanym stosunkiem cena/jakosc. Dzieki za podpowiedz i czekam na dalsze tropy. @delmis chcialbym zachowac ostroznosc przez wzglad na fakt, ze kolka sa moim oczkiem w glo... eee w rowerze i nie chcialbym narazac ich na szwank. Czy ktos jeszcze ma dobre doswiadczenia z CrossRide'ami przy korzystaniu z sakw? Rozwazam zakup uzywek ale nie jestem w stanie ocenic ich jakosci okiem amatora. Gdybyscie przekopujac znany serwis aukcyjny natkneli sie na cos godnego polecenie do powiedzmy 300 bede wdzieczny. Dodam oczywiscie ze obrecze pod v'ki.
assassInql Napisano 12 Marca 2013 Autor Napisano 12 Marca 2013 Na popularnym serwisie aukcyjnym zdarza mi sie widywac uzywki do DH. Czy to dobry wybor? Kola wydaja sie byc stworzone by wytrzymywac przeciazenia.
assassInql Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 Nie wierze, ze nie zagladaja tu ludzie jezdzacy z sakwami. Bardzo licze na Wasze opinie albowiem potrzebuje wytrzymalego kolka a do tego za wysrubowana cene. Jedyna opcja jaka widze to uzywka a tutaj nie umiem ocenic jakosci, nie znam sie na rzeczy zwyczajnie.
MNovy Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Może DM24 + Novatec ? http://allegro.pl/listing.php/search?category=0&change_view=1&order=p&sg=0&string=dm24+novatec
tuoomek Napisano 13 Marca 2013 Napisano 13 Marca 2013 Oczywiście, że zaglądają. Obręcze do DH mogą być za szerokie do spasowania z oponami (chyba że chcesz jeździć na ciężkich 3-calowych kapciach do DH). Na trekking raczej bym polecał coś węższego.
assassInql Napisano 13 Marca 2013 Autor Napisano 13 Marca 2013 @MNovy ciekawa propozycja. Znalazlem dwie aukcje tylnego kolka w okolicach 200. Sprobuje sie dogadac moze urwe pare dyszek. Wrazie co temat nadal otwarty na propozycje, rady, opinie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.