paprocki Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Założyłem temat bo po kilku wizytach w sklepach nie udało mi się kupić dętek pasujących do moich kół w nowym rowerze. Obecnie jeżdżę na Rapid Robach 2.25, nie chcę przewiercać obręczy dla schradera, jednak nigdzie nie mogę dostać szerszej dętki z prestą. Jedyne widzę na allegro, ale przesyłka stanowi dużą część ceny balonów. Mieszkam w Krakowie, może ktoś gdzieś zaopatruje się w podobne rozmiary?
Fenthin Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Gdyby to była opona 2.5" czy szersza, wtedy byłby sens szukać większych dętek. Oponę 2.25" możesz spokojnie sparować z dętką 1.75-2.1". Tak szczerze, nie wiem czy mam w domu jakąkolwiek większą dętkę, mimo iż dwa rowery obute są w opony 2.25".
paprocki Napisano 10 Marca 2013 Autor Napisano 10 Marca 2013 jakie ciśnienie w nich trzymasz? założyłem jedną rubenę, pękła z hukiem przy 3,5b i czystej oponie.
Fenthin Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Jako, że te opony to komplety Schwalbe Smart Sam i Albert i w te drugie nie ma sensu pompować tyle powietrza, z tak wysokimi ciśnieniami mierzyły się tylko te pierwsze. Przy trasie stricte szosowej ciśnienie rzędu 3.5 bar to norma. Dlatego winnego szukałbym raczej w wadliwej dętce, taśmie na obręczy, samej obręczy lub w oponie. Jeszcze pytanie, gdzie pękła ta dętka.
Klosiu Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Na 2.25? Na szersze balony nie ma sensu używać wylajtowanych dętęk, czasem puszczają powietrze, natomiast normalne 200g Conti MTB 26' dają jak najbardziej radę nawet na szerokich Race Kingach 2.2. Tylko kto pompuje takie opony do 3.5 bara? Przy 80kg 2.5 bara w górach to maks jaki napompowałem, snejków żadnych, na płaskich maratonach pompuję 2 bary maksymalnie. Przecież przy 3.5 bara tracisz całą przyczepność.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.