Skocz do zawartości

[Amortyzator] Czy da się zamontować koło QR20 pod amortyzator QR15?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do kupna używanego amora 150mm skoku, ble ble ble (nie istotne).

Z racji tego ze jak kupuje się sprzet używany to można kupic to co ludzie mają na sprzedaż, (mało modeli kół QR15)

mam pewne pytanie.

Czy możliwe jest zamontowanie koło z piastą QR20 do widelca QR15? Wiadomo że teoretycznie można dotoczyć przejściówki redukujące, to akurat nie stanowi problemu. Moje pytanie brzmi, czy w praktyce będzie to działać?

Przeglądałem ostatnio fora ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi w prost.

Podobno amortyzatory z QR20 maja zwiększony rozstaw goleni 110 vs 100 dla QR15 i 9, więc i piasty powinny być szersze. A jak wiadomo nie da się włożyć większego w mniejsze [przynajmnij w tym przypadku ;)].

Temat dotyczny wszystkich piast ogolnie, nie konkretnych, typu hope, gdzie przejścówki można dostać od samego producenta.

Amortyzator na który się czaje to Fox 32 Talas FIt RLC 150mm qr15 z 2010 (tak mi się wydaje).

Pozdrawiam! :)

QR20 ma 110mm długości

Ale jak byś miał np. taka piastę jaką mam ja. sporo piast pod qr20 ma takie tulejki po bokach

http://img.bazarek.p...27a082b8de5.jpg

to te tulejki po bokach mógł byś ciachnąć po 5mm i z odpowiednią tulejką na ośkę dało by rade.

Nie wiem tylko czy nie zmienił by się odstęp pomiędzy tarczą a mocowaniem zacisku

QR20 ma 110mm długości

Ale jak byś miał np. taka piastę jaką mam ja. sporo piast pod qr20 ma takie tulejki po bokach

http://img.bazarek.p...27a082b8de5.jpg

to te tulejki po bokach mógł byś ciachnąć po 5mm i z odpowiednią tulejką na ośkę dało by rade.

Nie wiem tylko czy nie zmienił by się odstęp pomiędzy tarczą a mocowaniem zacisku

Słusznie! Zdecydowana większość piast pod QR20, jak nie wszystkie, wygląda własnie tak jak ta na zdjęciu. Tylko podejrzewam że to "ciachnięcie" musiało by być bardzo precyzyjne i nie wiem czy w praktyce by się udało. Trzeba by rozmonotwac koło i wrzucić piaste na tokarke bo chyba innego wyjścia nie ma.

Na dwoje babka wrózyła z tą tarczą, teoretycznie wszystko powinno być takie samo tylko dodane po 5mm na strone.

Najlepiej by było wyrwać z rynku wtórnego koło już przystosowane do QR15. Dobrze ze jeszcze jest czas do sezonu ;).

Rafał dzięki za rozwiązanie mojego problemu :)!

PS: jakby ktoś miał coś do dodania to prosze pisac :)

z tą tarczą to wygląda tak że w boxerze mam qr20 i do boxxerów jest specjalny adapter, różni się też tym że jest szerszy o 5 mm od standardowego adaptera, więc teraz już wiem dla czego.

Wiec po ucięciu tych 5mm powinno być dobrze.

A cięcie nie musi być aż tak idealne.

Te tulejki po bokach i tak są ściskane pomiędzy goleniami i pozostają nieruchome.

Adapter 203mm

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRSICKYYGnmo3L2XgxDHVYsK6X8QCXesNP4nsvfqnoIR7KYeup3

Adapter 203mm Boxxer

http://bikecenter.pl/galerie/s/shimano-adapter-203mm-pr_1598.jpg

na zdjęciach widac przesunięcie o te 5 mm

• 4 tygodnie później...

ogólnie sprawa "ciachania" takich piast moim zdaniem troche nie ma sensu.

jeżeli pytacie tylko z teoretycznego punkty widzenia było by wszystko jak najbardziej ok bo mam piasty 15x100 i 20x110 i jezeli chodzi o sam korpus niczym sie nie różnią mocowanie tarczy jest w tym samym miejscu jedynie kołnierze tych osi są w 15 trochę mniejsze niż w 20

Patrząc z praktycznego punktu widzenia mógł by być pewien problem żeby to dobrze zrobić nawet i u tokarza ale nie wiem czy jest sens tak kombinować piasty pod oś 15mm można całkiem tanio dostać na jakiś aukcjach alledrogo i po prostu przepleść koło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...