Skocz do zawartości

[koła] Shimano xt 785 i dt xr350 z dt revolution czy takie zestawienie ma sens?

coolart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam chęć zbudowania kół do mtb. Główne założenie to mają być lekkimi i wystarczająco sztywnymi, na pewno będe chciał sie pobawić z lutowaniem. Zaznaczam, że nie katuje koł jeżdze dość spokojnie. Moje xt-ki mam juz kilka sezonow i spokojnie daja rade.

Mam już troszke wieksze niż podstawowe doświadczenie z zakresu budowy kół ale przeważnie były to kopie albo przebudowa. Ogolnie znajomi nie nażekaja. Ale teraz kiedy chcę zbudować coś dla siebie pojawia się wiele pytań. Czy uzyskam odpowiednia sztywnoś czy szprychy 2,0 - 1,5 - 2,0 są odpowiednimi. czy dłuższe nyple czy krótsze. Chcialbym takimi malymi kroczkami zgłębiać tajniki budowy kół.

na pewno chcialbym się oprzeć na ofercie firmy dt swiss gdyż mam dostęp do małego rabatu

Czy są tu zapaleńcy podobni do mnie chcący wymienić poglądy na powyższy temat i poradzić co nie co?

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

witaj

widziałem ten temat ale nie wiele ma wspólnego z moim.

Kwestia jest taka, że mam już piasty xt-eka i mam dostep do tańszych części dt swiss. I teraz kwestia, żeby ktoś podpowiedział co z tego najlepiej wystrugać. W sumie nie chce kupować gotowych kół a to dlatego, że wkręciłem się aby zacząć budować kołą bo mnie to kręci :) Jakby ktoś mogł coś niecoś podpowiedzieć był bym wdzięczny.

Z tego co wiem to super sztywne te koła na tych piastach nie będą z racji, ze piasty mają dość niskie kołnierze.

Napisano

Mam koło na piaście XT 765, obręczy DT XR 4.1D i szprychach DT 2/1.8/2mm i szczerze mówiąc nie wiem jak mogłyby być sztywniejsze.

Napisano

Mam koło na piaście XT 765, obręczy DT XR 4.1D i szprychach DT 2/1.8/2mm i szczerze mówiąc nie wiem jak mogłyby być sztywniejsze.

mnie tez się wydaje, że przy tych rawkach i szprychach efekt powinien być przynajmniej zadowalający.

a pytanie techniczne. czy ktoś z was podpowiedział by jak bardzo naciągać szprychy? Znalazłem gdzieś w specu dt swiss'a, że tam jest maksymalny naciag 1000 N (dla rawki xr350) czy to dużo, czy mało? Nie posiadam tak bardzo zaawansowanego przyrządu jedynie podstawowe park tool'owskie narzędzie do szprzych.

A i jeszcze jedno we wcześniejszym temacie na temat 350tki co niektórzy pisali, że to nie najlepsza obrecz. Ja wpierw napaliłem się na ZTR cresta ale przy podobnej wadze wole oczkowana 350tke czy mógłby się ktoś wypowiedzieć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...