Skocz do zawartości

[Hamulce] Pomoc przy zakupie .

CzaaK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Idzie wiosna a ja postanowiłem zmienić coś w rowerze . Padło na hamulce.

Jeździłem na zwykłych V-brk. Chciałbym wymienić tylko przód na tarcze , raczej mechaniczne

ponieważ kasa mnie dość ogranicza .

Problem w tym że przednia piasta nie ma wejścia na tarcze (Joy Tech 802DSE 36H)

Więc w gre wchodzi też wymiana koła lub piasty .

Zastanawiałem się nad kupnem Avid BB5 Wraz z tarczą.

Mój budżet to max 300 zł . Czy za taką kwotę uda mi się cały komplet wraz z piastom czy kołem ?

A nie lepiej zainwestować w lepsze VB(zależy na jakich teraz jeździsz)? Efekt porównywalny do BB5 jeśli chodzi o siłę. Za 250 zł można upolować Avid SD7 cały komplet. Poza tym w jakich warunkach śmigasz że konieczne Ci tarcze? :) Jeśli nie są to góry i piekielne błoto to VB jak najbardziej starczają. Sam żałuję że nie mam możliwości założenia VB u siebie w rowerze.

Ja powiem tak, ja mam u siebie tarcze hamulce mechaniczne (Tektro), mój kolega ma v-brake i powiem że jego hamują dużo lepiej. Wystarczy że zainwestujesz w trochę lepsze klocki do v-brake-ów i masz świetne hamowanie. Ja teraz myśląc o zakupie roweru myślę nad hamulcami v-brake lub tarcze hydrauliczne. Mam doświadczenie z mechanicznymi w swojm sprzęcie i powiem że wszystkiego próbowałem kompałem, czyściłęm i jak tak to może tył hamuje tak sobie a przud to tak jak by go w ogóle nie było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...