Gizmo21 Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Witam Tak jak w temacie, jakiego smaru używacie do smarowania linek? Może być smar do łańcucha? Obecnie używam Finish Line. Powinno się smarować całe linki, wyciągnąć je, przetrzeć i przesmarować czy tylko napuścić smar tam gdzie linki wchodzą do pancerzyków (nie zapcham tam wtedy smarem w środku)? I jeszcze pytanie jak często je smarujecie? Czy np. linki od przerzutek smarujecie częściej niż linki hamulcowe? Przepraszam jeśli moje pytania są banalne, ale powoli próbuję jakoś ogarniać temat konserwacji roweru, by wszystko ładnie chodziło Pozdrawiam
tobo Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Możesz posmarować olejem do łańcucha - nie pamiętam dokładnie ale któryś z nich - z Finisha - ma taką rekomendację na opakowaniu. Wrzucasz bieg na największą zębatkę kasety z tyłu, potem klikasz manetką tak by zluzować linkę; odpinasz pancerz z przelotek, nanosisz trochę oleju na linkę i przesuwasz pancerzem po posmarowanej powierzchni, robisz tak z każdym kawałkiem pancerza. Zakładasz pancerz do przelotek, wycierasz nadmiar oleju z odsłoniętych kawałków linek, regulujesz przerzutki.
vitesse Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 ja uzywam oleju silnikowego. W ten sposob w warunkach miejskich pancerze i linki po klikutysiacach km pracuja dalej przyzwoicie
mklos1 Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Z pewnością chodzi FinishLine Ceramic Wax. Tworzy fajną śliską powłokę, jest suchy, więc będzie się do tego nadawał. Aczkolwiek ja jeżdżę na suchych linkach. Dodatkowo polecam końcówki na pancerz z uszczelniaczem.
tobo Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Jeszcze jeden drobiazg: zamiast smarować pancerze można częściej wymieniać odstatni odcinej przy przerzutce. On jest z reguły odpowiedzialny za pogorszenie pracy. Koszt ok 2zł za taki kawałek, można kupić gotowy w sklepach rowerowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.