Skocz do zawartości

[Hamulce] Pomoc Przy Kupnie

marchewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , potrzebuję hamulców do swojego roweru potrzebuje dobrych hamulców do agresywnej jazdy po lesie...

Poniżej kilka propozycji co byście wybrali i jakie są wady poszczególnych hebelków

Dzięki za Pomoc

1.

http://allegro.pl/hamulce-tarczowe-shimano-saint-br-m820-bl-m820-i3066779002.html cena za komplet bez tarcz dla mnie 1450zł

2.

http://allegro.pl/formula-hamulce-tarczowe-r1-2013-20-i3023492286.html cena za komplet dla mnie bez tarcz 950zł

3.

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=73417 cena za komplet dla mnie bez tarcz 1000zł

to zalezy ile wazysz:) jak 130 kg to jaknajbardziej;/

ale te co podales to raczej do dh

bardzo dobre hamulce szczegolnie saint i formula,

jazda po lesie w gorach czy na nizinach, bo to zasadnicza roznica?

jak nie wazysz wiecej niz 90 kg tozastanowilbym sie nad ZEE lub nawet slx jak Ci shimano odpowiada:)

Ja też lubię mieć przy hamulcach "zapas", ale myślę, że do jazdy po lesie ten zapas jest zbyt duży. Sam miałem dylemat jakie hamulce wybrać.

Pomimo złych opini postawiłem na Avidy 9, przetestowałem je w górach i były świetne. Potem gdy już chciałem je zamawiać odradzono mi je i postanowiłem zakupić coś od Shimano. No i parę dni temu przyszły do mnie klamki XTR BL-M985 Race, zobaczę czy podejdą pod moje zaciski, chociaż coś mi mówi, że raczej niet. Półka wysoka, bo tylko te hamulce nie mają servo, a ja za tym systemem nie przepadam. Proponowałbym Ci Shimano, bo troszkę się popytałem ludzi, serwisantów i Shimano jest w pełni "serviceable".

Masz do wyboru od Deore, pod XTR. Jeżeli nie planujesz długich zjazdów i nagłych hamowań z 75 kmh. To deore dają radę i nawet można powiedzieć, że "moc jest z nami" ;). Przy długich zjazdach się gotują, a przy mocnych dohamowaniach z 70 kmh tej mocy troszkę brakuje.

Jeszcze powiedz nam jaki masz rowerek.

Waga obecnie 103 Kg bylo 110:) ale zbijam twardo zbijam:) do 95 muszę zejść rower to Specialized Evo...

Co do XTR są to moim zdaniem najlepsze hamulce lecz niestety Klamka( srebrna) odpada:( czy nie mógł nikt powiedzieć i zrobić tej klamki czarnej.. dlatego odpowiednik dla mnie to saint... Slyszalem ze z serwisem HOpa jest problem w PL i jedynie co bym musiał to sprowadzac części np z chainreaction.....

Jazda las góry też są:) zjazdówki a nawet i jazda na prostej:)

Proszę o dalesze opinie

Te hebelki co mi wysłałeś nie znam tej firmy dokładnie tez wydaje mi się,że saint 4 tłoczkowy będzie najlepszym rozwiązaniem raz ze Shimano to i serwis będzie dwa solidne...

Patrząc przeglądając i analizując powoli wsyztsko:

Saint KOZAK hebelki ale wygląd na real foto mnie przeraził nie wyglądają zbyt estetycznie dla mnie ma być wygląd i mocny hebel...

Hope ładnie wszytsko 2 tłoki itp... ale problem jest w tym że kurcze wyglądają fajnie ale spawy sa na wieszku...

http://allegro.pl/hamulce-formula-r1-rx-kpl-nowe-2012-i3032774740.html

patrząc na powyższa aukcje cena jest śmieszna jak za ten hebelek plus regulacja klamki plus regulacja zacisku przy klamce... nie wiem czy dobrze robię ale chyba skuszę się na formule...

No dokładnie to ma hamować:) ale i dla mnie też wyglądać:) i myslę nad Formula dotykałem ja na specu kumpla jest Fajna ale kurde mam obawy że moja wielka łapa ja połamie:( w TYm tygodniu pochodze po sklepach i pogadam z chłopakami:)

Moze ZEE, czarna klamka troche matowata zacisk jak saint i troche tansze ale prawie to samo;/, Prawda jest taka ze co nie wezmiesz Avida,Shimano czy hope bedziesz zadowolny zastanow sie czy warta z armata strzelac do źdźbła trawy:)

Przy Twojej wadze SLX zupelnie wystarcza:)

Krótko masz 2ys do wydania wez the one bedziesz mial zapasu az nadto i bedziesz zadowolony:).

Ja tez podobnie waze i przy Twoim zasatosowaniu myslbym o ZEE/saint .

No wiesz mozna jechac Tirem do sklepu osiedlowego po zakupy , ale po co:).

Po pierwsze okresl dla siebie budzet pozniej do czego bedziesz stosowal ile razy bedziesz jezdzil w gorach;/

Jak wyglada temat przegrzania slx na maratonach podczas szybkich dlugixh zjazdow podobno ten mineral jest gorszy od dota.

rozwarzam zakup

slx675

formula rx

hope podobno hope ma kiepsko dostepne czesci.

formule uzywalem rok 15 kkm i problemow brak

ale chetnie bym sprobowal czegos innego .

rozne opinie sa o slx i nie wiem na co sie decydowac rower 29er xc waga 97 kg . Mam czas do piatku zalezy mi na duzej sile hamowania.

Tak w Hopem jest ciezko z srwisem mój kolega je ma natomiast od 2 lat i zero problemów

Myślę o 4 tłoczkowych Formula R1 moim zdaniem jak dziś oglądałem slicznie wygląda fajnie hamuje ale gorzej z TYm ,że jest delikatna może naprawdę to ZEE???:)

Ehhh i mam mętlik.. Jak Brembo w Moim aucie wiem ,że nie będa hamowac no ale co w końcu kupić???:(:( Bo już sam nie wiem

ale chyba polecę na Jakość HOPA... był on tutaj opisywany KOlega z Formum mega zadowolony więc zobaczymy

http://www.ebay.com/itm/Hope-Tech-Evo-M4-Rear-Brake-Black-Caliper-with-Lever-/400403946908?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item5d39ef5d9c

Ja tez sie zdecydowalem na zestaw z hopa+ 2 tarcze 183mm , polecany przez fachowcow od DH.

Co do Zee jest to ciezki hamulec ktory wazy ponad 400 g , i jakoscia jest wykonany na poziomie SLX tylko ze jest przeznaczony do DH , Enduro itp maja zaciski 4 tłoczkowe i siła hamowania jest wieksza wiadomo.

Czlowiek glupieje powoli w nastepnym tygodniu cos sie pojawi zobaczymy.. 40 min temu kolega dzwonil z salonu i mowil mi ze moze bedzie dla mnie mial formula r1 z regulacja klamki i sila hamowania... I cena za komplecik nowy z tarczami za 750zl cena rewelacyjna takze bede musial to dokladnie przemyslec a jutro na nowo sklepy rowerowe i oczywiscie hebelki()

Zee to sa hamulce klasy SLX tyle ze maja 4 tłoczki , ogolnie je dzis wymacalem , i nie wiem czy to dobra opcja.

ktos tu kiedys napisal klamka gorsza niz SLX ,zacisk identyczny z saintem.

I to taki zestaw mocniejszy slx:)

Czytalem na bike board ze formula R1 szybko sie grzeje,a le sam nie wiem czy mozna wierzyc prasie w tym temacie skoro T1 jako podobna konstrukcja jest uzywana do sportow grawitacyjnych i DH:) i wszyscy sa mega szczesliwi :)

marchewa za taka cene to bym sie nie zastanawil i bral R1:)

Zakup Padl na Hamulce Shimano XT black.. Z kilku powodow

Bezproblemowy serwis

Dobre wykonanie

Mocna Sila Hamowania

Wersja Kolorystyczna

Mozlieosc podpiecia manetki do manetki hamulca

Dzieki za Pomoc;) postaram sie zalozyc je i wstawic jakies foty;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...