Skocz do zawartości

[kaseta]Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam kilka pytań dotyczących czyszczenia aksety. Jak wyczyścić ją po jezdzie na suchej nawierzchni, kiedy między zębatkami aż trzeszczy od piachu? Czy robić to suchą szmatką, czy może szczoteczką do zębów i wodą? Czy szorowanie kasety oraz przednich zębatek przy suporcie wodą jest wogóle bezpieczne?

I czy po wyczyszczeniu kasety smarujecie ją czymś? Czy smarujecie tylko łańcuch a kasete zostawiacie w spokoju? Pytam o to wszystko bo po przejrzeniu i przeczytaniu prawie wszystkich tematów w tym dziale (cały wczorajszy wieczór ;)) nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Jak jest tylko od piachu a nie ma na niej nic klejącego (smaru) to możesz przelecieć miotełka na sucho. Albo jak ma być dokładniej to ciepła woda z ludwikiem, miotełka i jazda. Jest to bezpieczne, przecież po deszczy też się czasem jeździ. Nie wolno tylko myć tych miejsc pod dużym ciśnieniem. Smarować tylko łańcuch, zębatek nie.

Napisano

Jeśli kaseta jest mocno uwalona (np. błotem), używam do czyszczenia wąskiego paska szmatki - tym paskiem wybieram brud spomiędzy trybów. Pasek może być delikatnie zmoczony w jakimś rozpuszczalniku - np. benzynie ekstrakcyjnej - ale żeby nie kapał; niech ta benzynka po zmoczeniu troszkę odparuje. Same ząbki umazane zmieszanym z błotem i ziemią smarem dobrze czyści się szczoteczką do zębów, również zanurzoną w rozpuszczalniku. Podobnie z zębami blatów korby.

Pozdrówko uzupełniające :) .

Napisano

Czyli aby wyczyscic syf w trybach, nie nalezy rozkrecac kasety, ttlko wystraczy szmatka zrulowana i nasaczona nafta przjeehac, poczekac i w droge? :)

Napisano

Na pewno nie trzeba jej rozkręcać za każdym razem :) . Wystarczy co kilka miesięcy, w ramach ogólnego przeglądu roweru.

Pozdrówko przed drogą :) .

• Mod Team
Napisano

Szczerze mówiąc to rozkręcanie kasety jest kompletnie bez sensu. Można dokładnie wyczyścić bez tego. Chociaż sam raz rozkręcałem swoją ale to z czystej ciekawości - już tak mam :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...