mariusz231 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Witam, Potrzebuje taniego łańcucha do kasety, która ma już około 1000km lub trochę więcej. Dzisiaj trafiłem na coś takiego ŁĄŃCUCH WIPPERMANN CONNEX 804 do 5rz 6rz, 7rz, 8rz (3064703875) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. warto sobie tym głowę zawracać i zainwestować ? Jak to się ma, gdy kiedyś łańcuch współpracował z innym napędem, czy z "nowym" nie było by problemów ? Na pierwszy rzut oka nie wygada na zajechany. pozdrawiam
trupek Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 1000km to prawie nowa kaseta, ze zdjęcia trudno wywnioskować w jakim stanie jest łańcuch. Jedynie jeżeli możesz go osobiście zobaczyć to pomierzyć o ile [mm] jest rozciągnięty czy te 700km to nie jest fikcyjne. Teoretycznie dopasowanie łańcucha na twoją kasetę jest możliwe ale nie wiadomo w jakim stanie była kaseta wcześniejszego posiadacza i "w jakim stopniu łańcuch musiał się do niej dopasować".
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 jeżeli chodzi o connexa to 1000km to prawie nowy łańcuch wiec możesz brać.
Schwefel Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Nikt tu nie jest jasnowidzem. Nie dałeś zdjęcia kasety, a 1000km nic nie mówi, bo jedni w tyle zajeżdżają kasetę a inni dopiero docierają.
trupek Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 I tak jak mówię te 700km może być ściemniane chyba ,że masz do sprzedawcy zaufanie. Niby na zdjęciu nie widać aby łańcuch był wyeksploatowany no ale może być ładnie wyczyszczony.
crashbash1 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Używany łańcuch? To tak jakbyś wziął od kogoś olej samochodowy Long Life, który niby wymienia się co 30kkm, ktoś przejechał na nim tylko 15kkm i wymienił, a Ty chciałbyś go u siebie ponownie wykorzystać. To są tanie rzeczy eksploatacyjne, nowy Connex 804 kosztuje <60zł.
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 Używany łańcuch? A czemu nie? Rozumiem ze zawsze auto także nowe kupujesz za 100 000 i wymieniasz co roku sprzedając za 30 000zł prawie nowe auto ?? ... skoro ma używana kasetę w stanie bliżej nie wiadomym kupno równie używanego łańcucha jest w miarę dobrym pomysłem. Np mój connex po 6000km bez problemu ogarnia nowa kasetę wiec tym konkretnym przypadku nie wiedzie żadnego powodu by nie kupić tego łańcucha.
crashbash1 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Puklus, mylisz pojęcia. Część typowo eksploatacyjna jak np. łańcuch lub olej to co innego niż rower lub samochód, czyż nie?
dziara444 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Kupowanie używanego łańcucha to jak kupowanie kota w worku. Nowy łańcuch to nie jest aż tak duży wydatek a masz pewność że będzie Ci służył. Najlepiej przy wymianie łańcucha zmienić też kasete.
Airsofter Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 Ja bym poprosił o zmierzenie rozciągnięcia łańcucha na specjalnym przyrządzie (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało) i podanie wyniku. Było by najprościej
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 Kupno wszystkiego co używane to kupowanie kota w worku, auta, roweru, krajalnicy do chleba czy czegokolwiek innego. W rowerze poza ramą i kierownica praktycznie wszystko to części eksploatacyjne, opony, obręcze, przerzutki, piasty, korby i cała reszta, znaczy że nie wolno kupować używanych? Ja kupiłem używana kasetę ... czyt. cześć eksploatacyjna model XT za 20zł i przejechałem na niej 11 000km i ciągle jest w dobrym stanie. A ty idź kup sobie nową za 200 zł i przejedź tyle samo fakt, jest łańcuch który zajechałem w 700km jednak na connexie przejechałem 6000 i ciągle ma sie dobrze wiec kupno tej 804ki jest dobrym rozwiązaniem.
beskid Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 @Puklus problem w tym, że Ty masz dość nie standardowe przebiegi i słyniesz z „kowalstwa artystycznego”. Umiesz doprowadzić kastę do stanu używalności. Ile osób to potrafi?? Mało a potem biadolenie nad np. kasetą do której żaden nowy łańcuch nie pasuje a starego poprzedni właściciel nie dołożył do zestawu. Kasa poszła w błoto. Na alledrogo jest sporo cwaniaczków, którzy sprzedają niby mało używane części napędu. Jest tego stanowczo za dużo bo sporo osób nie umiejętnie obsługuje napędy 9sp. nie wspominając o 10-ach. Dlatego tyle jest wciskanego niby mało śmiganego osprzętu tyle, że to mało wystarcza na zajechanie w stopniu, który dla takich osób jak Ty jest nie osiągalny nawet po wielu kkm. Przebiegi nic nie mówią jak słusznie zauważył @Schwefel. W temacie tego konkretnego przypadku to widać, że rolki nie są wyślizgane więc jest duże prawdopodobieństwo co do przebiegu i to raczej nie w terenie.
Mod Team adamos Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 Ja bym nie kupował - bo to "łąńcuch", a nie "łańcuch" A tak na serio: skoro masz już używaną kasetę a ten łańcuch nie wygląda wcale źle, to uważam, że można chyba "zaryzykować" za te dwadzieścia kilka złociszy...
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 Umiesz doprowadzić kastę do stanu używalności. Ile osób to potrafi?? Tak to prawda, potrafię, jednak napisałem ze mój nawet po 6 krotonie większym przebiegu przyjął sie na nowej kasecie wiec w czym problem ? Ja mu nie mowie kup, później wygrzewaj w piecu następnie ... i cały cykl technologiczny, po prostu może kupić i załozyć i zapomnieć. Takie 3z : zakup, załóż i zapomnij.a jak kupi i nie będzie mu sie podobał ja ten łańcuch chętnie przygarnę
VTT Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Stary łańcuch po 6krotnym przebiegu do nowej kasety??? Toszto zbrodnia. Kasetę się wymienia zawsze z nowym łańcuchem, jak amen w pacierzu, wiem wiem Ty tak robisz i jest dobrze i pewnie wielu, ale nijak się to ma do mechaniki. Łańcuch się powinno wymieniać jak jego stopień zużycia wynosi 1% powyżej tej liczby niszczy kasetę a następnie blaty. Przy w porę wymienianym łańcuchu resztę napędu może być naprawdę długo żywotne. Kupowanie starego łańcucha jest dla mnie chore i nie zrozumiale. Dobre porównanie z tym do oleju silnikowego
marcind Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 VTT czyli co ile miał bym wymieniać ten łańcuch jeśli przy 1% zużyciu leciał by do kibla !? W moim mniemaniu "stary" łańcuch to pojęcie względne ,bo stary to może być po 2k km jak ktoś katuje sprzęt w maratonach a w innych przypadkach po 10k km bo już ma zbyt dużo lat i go rdza już dorwała bo rower jeździ okazjonalnie .
mklos1 Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 @@mariusz231, Jak koledzy powyżej... 700km nic nie mówi. Wszystko zależy od tego jak był używany (i konserwowany). W zeszłym roku miałem lenia i przejechałem zbliżony dystans na jednym smarowaniu łańcucha... Oberwał mocno. Łańcuch pracuje w środku, więc z zewnątrz de facto niewiele widać (chyba że jest już wyraźnie zużyty). Wychodzę z założenia, że w tej klasie sprzętu nie ma sensu kupować używek. Jak wpadniesz na minę, to dołożysz do interesu, więcej niż miałeś zamiar zaoszczędzić, więc ryzyko się nie opłaca.
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2013 Mod Team Napisano 10 Marca 2013 Stary łańcuch po 6krotnym przebiegu do nowej kasety??? Toszto zbrodnia. Ja napisałem ze działa to bardzo dobrze nie napisałem ze tak jeżdżę liczyłem wyciągniecie łańcucha w stosunku do nowego bo sobie kupiłem taki sam, odkułem tyle samo ogniw i policzyłem. Liczba mi wyszła w promilach Łańcuch się powinno wymieniać jak jego stopień zużycia wynosi 1% u mnie było o wieeeele poniżej 1% czyli co mogę używać czy nie mogę ?? hmmm ... Ja nie rozumiem, używany widelec w dobrym stanie po przebiegu 5000km to sie o niego zabijają, korba po 15 000km ale w dobrym stanie tez sie o nią zabijają a używany tydzień czasu łańcuch jest be ... Każdy ma swoje zdanie, ja swoje wyrobiłem na przestrzeni wielu lat i testowanie tego i owego i wiem ze ten chain używany będzie lepszy niż wiele nowych w tym zakresie cenowym Wychodzę z założenia, że w tej klasie sprzętu nie ma sensu kupować używek. Tu sie zgodzę i jeżeli byłby to inny łańcuch tez bym tak powiedział. A może te które ja miałem był po prostu jakieś super inne ?
mariusz231 Napisano 10 Marca 2013 Autor Napisano 10 Marca 2013 Dzięki za burzliwe wypowiedzi Kaseta hg50 w bardo dobrym stanie, żeby nie powiedzieć idealnym pracowała tylko z jednym nowym łańcuchem. Aukcja co prawda się skończyła, ale chyba zaryzykuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.