Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Ostatnio zalałem mojego XCM V2 olejem w celu poprawy jego pracy.Zalałem olejem 5W-40.Wyjąłem z lewej strony wszystko, w prawej za to wszystko zostawiłem :D Ale pojawia się mały problem...mianowicie amortyzator odbija dość wolno ( no to akurat wiadomo bo regulacji nei ma), ale nie odbija do konca....Trzeba wtedy przytrzymać za amortyzator jedną ręką a drugą za koło i odbić ręcznie amor do końca.Czy jest to może spowodowane tym, że nie ma nic w lewej goleni ? Czy na jednej sprężynie nie wyskoczy mi korek? Bo kiedyś wyskoczył mi już ale to jeździłem na jednym kole i pewnie miałem niedokręcony korek, nie wiem bo było to już bardzo dawno.Cudem uniknąłem uszkodzenia oka :/

Ale nie o tym...Czy włożenie drugiej sprężyny dałoby może lekką chociaż poprawę odbicia ? Czy włożyć jeśli już z elastomerem czy nie?

PS.Również irytuje mnie, iż przy hamowaniu przodem amor nurkuje jak nie wiem co, a później właśnie dość słabo odbija :D Ale przecież nie mogę też tyle wymagać od budżetowego amorka, niemniej jednak proszę o odp. na powyższe pytania ! Fakt, że przed zalaniem lepiej odbijał ale wykorzystał maaalutko skoku więc i tak na + wyszło zalanie ;)

ale że co ty wyjąłeś z niego, lewa komora jest totalnie pusta i pływa tam tylko ten olej? tam powinien byc chyba kardridż olejowy, bądź druga sprężyna, daj foto tego co wyjąłeś

do pana powyżej-jest taka zasada-nie rozumiesz pytania, nie wypowiadaj się, nurkuje bo nie ma drugiej sprężyny którą wyjąłeś, niedługo stracisz zęby (w najlepszym wypadku)

@Maciek226,

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi.Chodzi mi o odbijanie ;) Że nie odbija do końca a wcześniej odbijał, i jak chcę do końca odbić to muszę ręcznie wyciągnąć (oddzielić) golenie górne od dolnych.Co do średnicy to chyba się mylisz ponieważ XCM V2 ma 30mm.Proszę o odp. na pytania zadane wyżej, w 1szym poście :)

@MMMAAACCC7,

no coś ty taki głupi to nie jestem :P W drugiej komorze nie ma oczywiście oleju, bo po co skoro nie ma tam nic.Z lewej komory wyjąłem sprężynę z elastomerem.Nie posiadam kartridża olejowego ! - w obu komorach miałem sprężynę z elastomerem i tyle ;)

Więc do lewej wsadzić ponownie sprężynę? Z elastomerem czy może bez?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...