Skocz do zawartości

[regulacja] Manetki DEORE mega9 rocznik 2005 & przerzutka przód LX 2006 [down swing, dual pull]

kompan

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Mam straszny problem, złożyłem rower kobiecie i niestety nie działa tak jak tego oczekiwałem jesli chodzi o zmiene przerzutki przedniej. Kupiłem manetki mega 9 deore i miałem kupic przerzutke na przód tez deorke ale trafila sie okazja kupienia w sklepie internetowym przerzutki lx 2006 za 68zl, wiec sie skusilem [down swing, dual pull]. Wszystko super pieknie ale nie chce mi to razem wspopracowac i nie wiem co poczac, spedzilem nad regulacja jej chyba z 3h i nic ... ciagle stuka i ociera lancuch. Jak na moje oko to manetki za dluga ciagna linke i przez to przerzutka sie wychyla za daleko. Jak ustawie ze na najmniejszym blacie nie ociera nic i jak pociagna na srodkowy blat to ociera az nie milo i za zadne skarby nie idzie tego wyregulowac. U siebie w rowerze mam manetki xt i przerzutke xt i chodzi wysmienicie - cud, miod, a tu KICHA. Nie wiem czy po prostu nie moga ze soba wspolpracowac [ w co watpie, bo przeciez shimano to shimano i to tylko roznica jednej klasy sprzetowej] czy ja jestem jakis lewy? Macie jakies pomysly co w tej sprawie zrobic? Moze da sie w manetkach jakos zmienic ciag linki zeby nie darla tak daleko - to by chyba rozwiazalo problem. A moze manetki nie dzialaja z przerzutkami typu down swing i trzeba kupic do tych manetek top swing'a ?

Bardzo prosze o pomoc, bo juz 2 dzien chodze wkurzony ze nie dalem rady tego ustawic, wszystko inne chodzi jak marzenie, a tu to brzeczenie lanucha musi wszystko chrzanic ... Z gory wielkie dzieki za kazda pomoc !

Pozdrawiam ;]

Ecia, przepraszam ale tak mi zalezalo zeby ktos szybko mi pomogl, ze nie doczytalem wszystkich zasad ;]. Dzieki za poprawe ...

Co do przerzutki ... Tutaj jest instrukcja i zalozylem linke chyba od drugiej strony, od lewej patrzac na tyl przerzutki, a na rysunku jest od prawej [model FD-M581A - gorny ciąg]. Do przerzutki mialem instrukcje do deore top swing [ nie wiem czemu ] i chyba masz racje ze to moze byc od tego. Dopiero teraz sciagnalem instrukcje i skojarzylem ze zalozylem chyba odwrotnie.

Wielkie dzieki za pomoc ... wlasnie dosc dlugo zastanawialem sie jak ma isc ta linka [bo tam jest taki smieszny luk - zazwyczaj byl taki trojkat wokol ktorego sie owijalo linke], a wystarczylo sciagnac do niej instrukcje ze stronki shimano. A tak w ogole to czemu dają instrukcje do deore top swing do przerzutki lx typu down swing???

Jeszcze raz wielkie dzieki, mam nadzieje ze wlasnie w tym tkwil problem bo cala regulacje przeprowadzilem krok po kroku i nie dalo sie tego ustawic ... nie pierwszy raz z reszta ustawialem przednia przerzutke ale akurat z tym modelem nie mialem do czynienia.

Dzieki i pozdrawiam,

kompan ;]

Zaloze i na pewno dam znac, tylko ze dopiero w piatek. Teraz jestem w krakowie [studia] a rower i dziewczyna w tarnowie. A ona raczej sobie sama nie poradzi, wiec bede musial czekac w niepewnosci, czy to dlatego tak slabo dziala, do piatku. Podejrzewam ze to dlatego - miejmy nadzieje.

Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI i pozdrawiam serdecznie,

kompan ;]

Hej

No po prostu rewelacja ... to chodzilo o ta linke ... byla od zlej strony. Jak zalozylem z dobrej to 10 min regulacji i ustawiania i chodzi jak zloto ;] Nic nie ociera na zadnym przelozeniu, smiga jak marzenie.

Jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam,

kompan ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...