Skocz do zawartości

[amortyzator] rdza na pierścieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od kilku dni rowerze podczas ruszania na boki kokpitem słychać było szuranie. Dzisiaj wyjąłem amorek i okazało się, że złapała mnie w garażu rdza :bye2: .

Prawdopodobnie nie było dobrego uszczelnienia i rdza pojawiła się na pierścieniach z tymi małymi kuleczkami (nie wiem jak się profesjonalnie to nazywa). Rdza jest zarówno na górnym jak i dolnym oraz na jednej podkładce pod pierścieniem. Rdza jest na pierścieniu, na kuleczkach raczej nie.

Załączam zdjęcia:

https://plus.google.com/photos/114700865903104194070/albums/5853070642570753889

PYTANIE:

Czy konieczna jest ich wymiana czy jakoś się można tego pozbyć?

W garażu znajdzie się na pewno benzyna ekstarcyjna, wd 40, jakieś smarowidło do łańcucha, spray brunoxa do amorków i zwykły smar. Coś z tego się nada?

Proszę o rady!

Napisano

Te pierścienie z kuleczkami to łożyska sterów ...

Czy się jeszcze nadają ...

Oczyść to wszystko wd lub ekstrakcyjną (kulki i powierzchnie z którymi współpracowały) .

Jak wszystko jest gładkie bez wżerów to nasmaruj zwykłym smarem i poskładaj ...

Jeżeli wżery są niewielkie lub dotyczy to samych kulek kup nowe "wianki" nasmaruj i poskładaj ... przy małych wżerach na miskach czy biezniach kierownica może nie kręcić się idealnie ... ale podczas jazdy raczej tego nie poczujesz ...

Przy sporych ubytkach na miskach ( gdy po skręcaniu czuć wyraźne przeskoki) wymien całe stery i po sprawie.

Ta rdza to nie od stania w garażu ... to raczej normalne eksploatacja w deszczu bez zaglądania do środka.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki. Skoro to tak tanie to nie będę czyścił wianków. Nie zaszkodzi im po 2 latach wymiana.

Czyli czyszczenie całości, nowe wianki i smarowanie całości.

Może być zwykły smar litowy?

Napisano

Powinien być zwykły litowy ... nim w końcu smaruje się łożyska.

Skontroluj najpierw w jakim stanie są miski sterów (są wbite w ramę) i bieżnie nabitą na widelec ... bo jak od korozji są spore ubytki to praca kierownicy może okazać się"irytująca".

Pozdrawiam

Napisano

Ubrudzone rdzą rzeczy wymyłem benzyną a wianki odmoczyłem w niej 10 minut. Potem wysmarowałem wszystko smarem i złożyłem. Działa teraz wszystko bardzo zgrabnie. Przy skręcie nic nie szura i chodzi płynnie. Dzięki za rade :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...