Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Kupno nowego amorka do 1k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa, gdyż pytanie to nie ma sensu. Sprężyna, powietrzna lub stalowa, pełni funkcję resorującą. Tłumik, olejowy zresztą, pełni funkcję amortyzującą. I teraz tak: są różne systemy sprężyn, jak również są różne tłumiki. Ale w każdym amortyzatorze znajduje się zarówno powietrze/stal jak i olej. Innymi słowy, każdy dzisiejszy widelec, który można nazwać amortyzatorem posiada tłumienie olejowe.

Odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa, gdyż pytanie to nie ma sensu. Sprężyna, powietrzna lub stalowa, pełni funkcję resorującą. Tłumik, olejowy zresztą, pełni funkcję amortyzującą. I teraz tak: są różne systemy sprężyn, jak również są różne tłumiki. Ale w każdym amortyzatorze znajduje się zarówno powietrze/stal jak i olej. Innymi słowy, każdy dzisiejszy widelec, który można nazwać amortyzatorem posiada tłumienie olejowe.

No wiesz może nie ma sensu ale dla osób które w tym siedzą. Jak dla mnie to akurat Twoja odpowiedź bardzo rozjaśniła temat.

Udało mi się dorwać w sklepie taką Torę za 680 zł brutto.

http://www.dobrerowe...rny-p-9582.html

Nie mogę nigdzie w necie znaleźć jakiejś konkretnej specyfikacji technicznej tego amortyzatora.

Czy posiada ona tłumik Motion Control?

"Nie ma sensu" w znaczeniu, że jest źle sformułowane.

Tora SL posiada tłumienie Turnkey. Na potwierdzenie, strona 8: klik

Czy tłumienie Turnkey się nie sprawdza? Róźne są opinie na temat tej Tory, jednak więcej tych pozytywnych z tego co udało mi się znaleźć w internecie. Czy ten amortyzator też ma w jednej goleni olej? Czym jest ten system Solo air i jak działa?

Opinie są właśnie zgodne tylko, że podnoszą jako najważniejsze różne wade i zalety. Pozwolę sobie dokonać małego zestawienia to może łatwiej będzie Ci wybrać:

1. Tora SL - wytrzymała, powietrzna więc można ustawić pod siebie ale małe możliwości regulacji, ciężka, pracuje mało płynnie - jeśli jeździsz turystycznie to jest odpowiednia;
  2. RST First Air - pracuje płynnie, o ile wiem to większe moźliwości regulacji ale pod 100 kg może okazać się za słaby;
  3. Recon Silver - z tłumikiem TK to poprostu lżejsza Tora, z tłumikiem Motion Control o ile wiem nie wystepuje

Tora, podobnie jak wszytkie Rock Shoxy i nie tylko, ma w jednej goleni tłumik, a w drugiej sprężynę. Tłumienie TK ma małe możliwości regulacji: tłumienie szybkie lub wolne. Tłumik Motion Control (MC) ma jeszcze szeroki zakres ustawień pośrednich. To ważne jeśli chcesz dopasować pracę amora do wielkości nierówności.

Nadal utrzymuję, że najlepszą opcją dla Ciebie jest Manitou R7 z ebaya: lekki, wytrzymały, duży zakres ustawień, sprawdzona konstrukcja.

Opinie są właśnie zgodne tylko, że podnoszą jako najważniejsze różne wade i zalety. Pozwolę sobie dokonać małego zestawienia to może łatwiej będzie Ci wybrać:

1. Tora SL - wytrzymała, powietrzna więc można ustawić pod siebie ale małe możliwości regulacji, ciężka, pracuje mało płynnie - jeśli jeździsz turystycznie to jest odpowiednia;
  2. RST First Air - pracuje płynnie, o ile wiem to większe moźliwości regulacji ale pod 100 kg może okazać się za słaby;
  3. Recon Silver - z tłumikiem TK to poprostu lżejsza Tora, z tłumikiem Motion Control o ile wiem nie wystepuje

Tora, podobnie jak wszytkie Rock Shoxy i nie tylko, ma w jednej goleni tłumik, a w drugiej sprężynę. Tłumienie TK ma małe możliwości regulacji: tłumienie szybkie lub wolne. Tłumik Motion Control (MC) ma jeszcze szeroki zakres ustawień pośrednich. To ważne jeśli chcesz dopasować pracę amora do wielkości nierówności.

Nadal utrzymuję, że najlepszą opcją dla Ciebie jest Manitou R7 z ebaya: lekki, wytrzymały, duży zakres ustawień, sprawdzona konstrukcja.

Bardzo pomocna odpowiedź. Wiele mi to rozjaśniło. Chętnie bym skorzystał z Twojej porady odnośnie amortyzatora Manitou R7 tyle że kompletnie mi się one nie podobają.

Mowisz że Tora SL i Recon Silver to praktycznie to samo?

Tak, Recon ma tylko sterówkę alu dzięki czemu jest trochę lżejszy. Rozumiem, że w R7 nie podoba Ci się podkowa z drugiej strony ;). Kwestia gustu, przynajmniej jest bardziej oryginalny i trochę osłania golenie górne przed błotem i żwirem.

Tak, Recon ma tylko sterówkę alu dzięki czemu jest trochę lżejszy. Rozumiem, że w R7 nie podoba Ci się podkowa z drugiej strony ;). Kwestia gustu, przynajmniej jest bardziej oryginalny i trochę osłania golenie górne przed błotem i żwirem.

Dokładnie chodzi o podkowe :)

Tu znalazłem takiego Recona:

http://www.synkros.pl/product-pol-3882-Rock-Shox-Recon-Silver-TK-100mm-V-brake.html

bo o takim mówimy??

RST spoko tylko ja muszę mieć z piwotami.

Nawet więcej, moja stara ważyła chyba 2200 g ze sterówką 22 cm

Masakra ja mam już dość.

Najpierw AXON, teraz ta TORA

nigdzie nie mogę jej dostać..

może ktoś mi pomoże? chodzi mi o taki amorek: Rock Shox TORA SL Solo Air z piwotami 1-1/8" 100 mm ...

a powiedzcie mi czym się różni np ta Tora która wskazałem od tej http://allegro.pl/zestaw-amortyzator-manetka-rock-shox-tora-100mm-i3211929498.html lub tej http://allegro.pl/piwoty-rock-shox-tora-tk-coil-poplock-manetka-bcpl-i3182201221.html Tory..?? Warto się w te dwie pakować?

Czy lepiej się już pokusić na tego Recona?

http://www.synkros.pl/product-pol-3882-Rock-Shox-Recon-Silver-TK-100mm-V-brake.html

Te dwie Tory różnią się chyba tylko rocznikiem. Ta biała jest nowsza sądząc po malowaniu. W przypadku tych trzech opcji masz praktycznie to samo, żaden postęp. Tu mam lepszą ofertę: http://allegro.pl/marzocchi-44-rlo-rc-100mm-2010-amortyzator-xc-am-i3219785653.html Amor od polskiego dystrybutora więc nie musisz martwić się gwarancją. Tylko trzeba piwoty dokupić. Zajrzyj na stronę fh gregorio ile kosztują, a może i w sklepie amor jest tańszy.

Panowie jesteście WIELCY :) dwie naprawdę ciekawe alternatywy. Gdybyście mieli wybrać między tymi amorkami to Nowy Recon czy Marzocchi? Coś mnie jednak skłania bardziej do Recona.

Panowie jesteście WIELCY :) dwie naprawdę ciekawe alternatywy. Gdybyście mieli wybrać między tymi amorkami to Nowy Recon czy Marzocchi? Coś mnie jednak skłania bardziej do Recona.

Ma ktoś doświadczenia z tym Reconem czy Marzocchi? Który bardziej polecacie? Proszę o ostatnią radę bo chcę sfinalizować transakcję i dać Wam już moi drodzy święty spokój :)

DjKmicic, o marzocchi nic nie wiem,  myślałem o axonie ale nie ma już nigdzie  pod vałki, miałem do wydania tysiąc,wziąłem recona, zobaczę czy dobrze zrobiłem, sam zdecyduj.. ;)

Zamówiłem tego Recona. Dzięki za linka i wstawkę :) dzięki również całej reszcie która udzieliła mi wielu rad. Jak zamontuje to coś nie coś napiszę.

No to gratulacje, kupiłeś lżejszą Torę 302, czyli podstawowy model ;). Na temat marzocchi wystarczyło poszukać informacji: http://www.forumrowerowe.org/topic/78583-amortyzator-amortyzator-marzocchi-44-rlo/

Znalazłem te informacje i czytałem to co jest tam napisane. Recon przekonał mnie bardziej. Mam nadzieje ze bede zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...