Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Kupno nowego amorka do 1k zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o podpowiedzenie jaki amor jest godny uwagi zakupu do kwoty 1k zł. Na nowy sezon muszę zakupić sobie jakiś amor bo stary już nie pociągnie za dużo, amor do jazdy w terenie, czasem wyścig XC / MTBO.

z poważaniem

Napisano

Jeśli zależy Ci na sztywności, łatwości serwisu oraz szeroko pojętej funkcjonalności to moim zdaniem wybór jest jeden: Reba

Napisano

Jeśli na wadze I "lansie" to właśnie zdecydowanie nie SID. SID i Reba to widelce dobre, bardzo lekkie, łatwe w serwisie i... po prostu poprawne, strasznie oklepane. Jeżeli zależy komuś, by mieć w rowerze coś innego niż większość, w tej kwocie można polować na wypusty DT, Manitou, Suntoura.

• Mod Team
Napisano
Suntour jest lansem

a gdzie to wyczytałeś?

Ja osobiście rozglądał bym sie za manitou. R7 był by odpowiedni.

• Mod Team
Napisano

No przeczytałem jednak ja sie tam suntor = lans nie doszukałem. Nie ważna a lans jest pojęciem względnym, bo jeżeli mam rower stary i pordzewiały i wsadzę sobie epicona to sie będę lansował :D a jak wsadzę do przeciętnej ramy XC mało kto go zauważy.

Dla mnie najbardziej lansiarskie sa 2 półki no poza rowerami FR :P i DH

Napisano

@kadargo Drugie zdanie z tej wypowiedzi to tylko propozycje czegoś innego niż Rock Shox w kwocie +/- 1000zł. Natomiast, przy czym to tylko moje prywatne zdanie, rower z Axonem Werx bardziej przyciągnąłby moje oko niż kolejny rower z Sidem.

Napisano

Dokładnie. Autor tematu się w tej kwestii nie wypowiedział, czy ma V-ałeczki, ale skoro nawet o tym nie wspominał więc ma najprawdopodobniej tarcze. Ja ze swojej strony polecę rebę, no i magurę Durin. Sam miałem na nią chrapkę, ale nie znalazłem nic fajnego ;d. Sprzęt ma być nowy, czy dobra używka też się nada?

Napisano

Ja poluję na amor od 4 tyg ... nie znalazłem nowej reby taniej niż 1169zł ani R7

taniej niz 1199zł na ebay były reby po 269$ i 299$ .. więc ciężko nówkę znaleźć.

Chyba że ktoś zdemontuje i będzie potrzebować kasy na szybko.

Jeśli do konca przyszłego tyg nic nie będzie to ja decyduje sie na RS Recon Gold RL

Napisano

Ja poluję na amor od 4 tyg ... nie znalazłem nowej reby taniej niż 1169zł ani R7

taniej niz 1199zł na ebay były reby po 269$ i 299$ .. więc ciężko nówkę znaleźć.

Chyba że ktoś zdemontuje i będzie potrzebować kasy na szybko.

Jeśli do konca przyszłego tyg nic nie będzie to ja decyduje sie na RS Recon Gold RL

Bez sensu - jak już tyle czekasz, to dozbieraj tę stówę-dwie i kup Rebę.

Napisano

To nie jest bezsensu. Jestem Cierpliwy ale kiedyś każdemu sie ta cierpliwość kończy

U mnie sezon zaczął sie dopiero 6 dni temu w poniedziałek więc miałem czas na szukanie. a co do kasy to i tak od nowego roku wsadziłem za dużo w rower. bo około 2200 zł (miałem przeznaczone 4 stówki mniej, łatwo sie pożycza trudniej oddać) mam tez swoje wydatki i tyle co uzbierałem to jest max 940 zł i każdą następną oszczędzoną stówkę przeznaczam na wyjazd w czasie urlopu w góry do Szczawnicy. ... ale temat nie jest o tym i nie będę koledze spamować, tylko o AMORTYZATORZE DO 1000zł.

pozdrawiam

Napisano

Niestety ale @Fifi ma rację. Jeśli masz napięty budżet to rozsądniejszym wyjściem jest kupno Epicona, który moim skromnym zdaniem jest lepszy od Recona. A jeśli już masz ok 1k zł to warto dać te parę stów do Reby i to najlepiej z Dual Air. Takie rozumowanie jest sensowne tylko wtedy gdy się zmienia wideł jak rękawiczki i wtedy faktycznie tych 2-3 stów nie szkoda, pomijając fakt pracy Reby do Recona.

Napisano

potwierdzam wypowiedź kolegi, reba to świetny wybór

hahaaahaha

naprawdę miałeś świetny test: Reba 29 RL :thumbsup:

Jestem użytkownikiem tego widelca od miesiąca i pierwsze wrażenie to kosmos. Jak dla mnie jedyną wadą jest to, że nie idzie go do końca zablokować. :icon_confused:

Napisano

Panowie mam ten sam problem. Budżet 800-1000 zł. Nie posiadam tarczówek. Moja waga 100kg, wzrost 185cm. Zastanawiam się nad tymi dwoma pozycjami:

http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-air-nowy-pod-tarcze-i-vbrake-i3066165235.html

http://allegro.pl/suntour-axon-rld-amortyzator-disc-v-brake-1525g-i3043480751.html

Dodam, że nie jeżdżę wyczynowo. Raczej rekreacja i turystyka górska na "góralu". Lata temu startowałem więc lubię puścić hamulce na zjeździe. Z uwagi na jazdę rówież po szosie - dobra blokada amora to sprawa konieczna.

Proszę o jakieś dobre rady gdyż od kilku lat nie jestem w temacie.

Pozdrawiam!

Napisano
a jakieś inne dobre w tym progu cenowym?

Można jeszcze znaleźć RS Recon Gold MC z pivotami za około 1000zł. Będzie on trochę cięższy od Axona.

A inne modele? Amorek pod Vki graniczy z cudem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...